Τα είκοσι χρόνια Rockwave Festival είναι πλέον γεγονός. Οι διοργανωτές του, λοιπόν, αποφάσισαν να επενδύσουν αρκετό χρόνο και να το γιορτάσουν με τις  καλύτερες ελληνικές μπάντες και με δύο από τις δυνατότερες μπάντες της διεθνούς μουσικής σκηνής! Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει με ένα από τα μαζικότερα φεστιβάλ που έχουν γίνει στη χώρα μας.

Από τον Μιχάλη Χρυσό


Ο κόσμος από νωρίς ήταν μαζεμένος στα περιβόητα γρασίδια του Terra Vibe. Πρώτοι στη σκηνή ανέβηκαν οι Puta Volcano. Κατάφεραν να αποτινάξουν από πάνω τους τον άχαρο ρόλο της πρώτης μπάντας που καλείται να ζεστάνει, κάτω απο τον ήδη καυτό ήλιο, το κοινό. Καλοκουρδισμένοι και με αρκετή διάθεση, παρά τη ζέστη, οι Puta Volcano μπόρεσαν να παρασύρουν από νωρίς το κοινό που εισέρχονταν στο χώρογια να βρεθεί στις πρώτες σειρές. Αφού παρουσίασαν τη νέα τους δουλειά και μερικά ακόμα παλιότερα κομμάτια τους, έδωσαν τη σκυτάλη στους επόμενους.

Στη σκηνή ακολούθησαν τα αδέρφια, που αποτελούν και το μουσικό δίδυμο των Big Nose Attack. Το δύσκολο εγχείρημα για αυτούς ήταν να συνεχίσουν την ένταση των προηγούμενων, αλλά και την αναπόφευκτη σύγκρισή τους με τους headliner Black Keys. Κατα τη γνώμη μας πέτυχαν κατά το ήμισυ το σκοπό τους, αφού η ένταση και η δυναμική τους δεν έφθινε καθόλου. Είδαμε πολλά κεφάλια να κουνιούνται ρυθμικά στο σφιχτό, ρυθμικό ντουέτο κιθάρας και ντραμς. Οι εμφανέστατες επιρροές από άλλα σχήματα με το δικό τους προσανατολισμό ήταν έντονες και αποτέλεσαν ένα πιο εξειδικευμένο ζέσταμα για το μεγάλο όνομα της βραδιάς.

Κάπου εδώ και οι πιο αργοπορημένοι κατέφθασαν στο χώρο. Με μια ματιά γύρω σου έβλεπες πλέον το γρασίδι να είναι γεμάτο κόσμο. Άλλοι όρθιοι, άλλοι απλωμένοι σε πολύχρωμες κουβέρτες και σεντόνια. Το πρόγραμμα περιλάμβανε στη συνέχεια τους 1000 Mods, μπάντα που, μετρώντας κάποια χρόνια στο χώρο της ελληνικής ροκ σκηνής, εξαργυρώνει την καλή του φήμη και επιβραβεύει το φανατικό της κοινό με αυτήν την εμφάνιση σε ένα σημαντικό εγχώριο φεστιβάλ.

 

Εμφανέστατα αγχωμένοι τα «Χιλιομόδια» έκαναν ένα δυναμικό μπάσιμο στη σκηνή. Καθώς προχωρούσαμε στη διάρκεια της εμφάνισής τους, όλες οι αρετές της μπάντας ήταν παρούσες. Δέσιμο, δυναμική, όμορφα φωνητικά και δύο υπέροχες κιθάρες έκαναν αρκετό κόσμο να αρχίσει τον τρελό χωρό κοντά στη σκηνή. Μετά από μια ώρα παιξίματος, μας έμεινε η ενεργητική διάθεσή τους, οι όμορφες συνθέσεις  αλλά και ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα με τα ντραμς, καθώς η μπότα ήταν αδύναμη, που μας έκαναν να καταλάβουμε ότι το συγκεκριμένο γκρουπ έχει να δώσει ακόμα πολλά στο χώρο της Stoner rock ελληνικής σκηνής.

Η συνέχεια ανήκε στους Black Angels. Για μας το καλύτερο γκρουπ από πλευράς εμφάνισης που πέρασε χθες από τη Μαλακάσα. Οι Τεξανοί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Αν και οι κλειστοί χώροι θεωρούμε ότι ταιριάζουν καλύτερα στην ψυχεδελική μουσική τους, η ένταση και το δέσιμο δεν έλλειψε ούτε λεπτό στην ανοιχτή σκηνή του Terra Vibe. Ο ήχος τους στην κυριολεξία τρυπούσε αυτιά. Τα στιβαρά ντραμς ήταν αυτά που σε έκαναν να μην μπορείς να σταματήσεις ούτε λεπτό να σκέφτεσαι αυτό που συντελείται μπροστά σου εκείνη τη στιγμή. Υπέροχες, ταξιδιάρικες κιθάρες να συμπληρώνουν η μία την άλλη και η ιδιαίτερη φωνή του μπροστάρη τους να σου μένει φωλιασμένη στο μυαλό μετά από ώρα. Αν συνυπολογίσουμε το αργό βούτηγμα του ήλιου στα γύρω βουνά του χώρου, που γινόταν τη στιγμή που οι Black Angels βρίσκονταν στην σκηνή, τότε φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η εμφάνισή τους έκρυβε μια μικρή μαγεία!

Πλησίαζε λοιπόν η ώρα που η κύρια μπάντα της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ θα ανέβαινε στη σκηνή. Όπως καταλαβαίνετε, η προσμονή ήταν μεγάλη και ο κόσμος είχε κατακλύσει τον περιβάλλοντα χώρο από όλες τις πλευρές. Στις πρώτες νότες των Black Keys, οι κραυγές του κοινού ήταν εκκωφαντικές. Όμως το ξεκίνημα  τους ήταν μουδιασμένο και τα πρώτα προβλήματα στον ήχο έκαναν την παρουσία τους. Παρατηρήσαμε αυξομειώσεις στην ένταση της φωνής και αρκετές φορές ο ήχος της κιθάρας και κυρίως τα μπάσα σε έκαναν να μην καταλαβαίνεις τι κάνουν τα χέρια τού Dan Auerbach πάνω της. Ίσως εκεί αποδίδουμε τη συνολικά κάτω του αναμενομένου απόδοση της μπάντας επί σκηνής. Παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν κατά τη διάρκεια της εμφάνισής τους οι Black Keys, δεν κατάφεραν να μαγέψουν το ελληνικό κοινό, αν και υπήρχαν κάποιες πολύ καλές στιγμές κυρίως στα πιο γνωστά τους κομμάτια.

 

Ύστερα από μιάμιση ώρα παρουσίας, το ντουέτο που ενίοτε πλαισιωνόταν και απο άλλους μουσικούς, μας άφησε μάλλον μουδιασμένους να συζητάμε τι δεν πήγε καλά.

Το Lonely Boy έβαλε φωτιά στον κόσμο, που με πάθος τραγουδούσε μαζί με τον τραγουδιστή. Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η μουσική κατακλείδα που οι Black Keys επέλεξαν για τη βραδιά. Το Little Black Submarines ήχησε μυσταγωγικά στο χώρο και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο μια μάλλον μέτρια βραδιά της μπάντας.

Αυτό που μας έμεινε από τη μέρα αυτή ήταν το τρομερό επίπεδο πλέον της εγχώριας ελληνικής μουσικής και των μουσικών που την απαρτίζουν. Οι Puta Volcano, Big Nose Attack και 1000 Mods δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν απο ανάλογες μπάντες του εξωτερικού. Αυτό απεδείχθει χθες περίτρανα. Πλέον ο επαγγελματισμός και η αισθητική του χώρου έχει κάνει τεράστια άλματα. Στα θετικά συγκαταλέγεται η άψογη οργάνωση που, χρόνο με το χρόνο, καλυτερεύει ως προς τις παροχές, τη διοργάνωση και το line up που επιλέγουν οι άνθρωποι του φεστιβάλ. Να ευχηθούμε τα επόμενα να κρατήσουν ψηλά τον πήχη που τοποθετήθηκε στο φετινό Rockwave Festival.