Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 11 Ιουνίου διοργανώνει τρεις εκδηλώσεις γύρω από τη συλλογή έργων σοσιαλιστικού ρεαλισμού του λογοτέχνη Βασίλη Κωνσταντίνου, η οποία, εκτός από πραγματική συλλογή, έχει γίνει και αντικείμενο λογοτεχνικής πλοκής στο νέο βιβλίο του Πωλείται/For Sale (εκδόσεις βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ), αλλά και αντικείμενο έκθεσης στο Μουσείο.

«Μια συλλογή με έργα σοσιαλιστικού ρεαλισμού από τα μεταπολεμικά Βαλκάνια αγοράζεται για να στολίσει ένα ξενοδοχείο στο Ισραήλ. Κάτω από οικονομικές και παράδοξες συγκυρίες ξεπέφτει στα χέρια του αφηγητή. Διερευνώντας πιθανές λύσεις για το μέλλον της, ο συλλέκτης-αφηγητής μοιράζεται με την αγαπημένη του ιστορικό μια διαδρομή στις ατραπούς των Βαλκανίων, στις σχέσεις πολιτικής, μύθων, αισθημάτων και τέχνης. Οι δυο τους, κάτω από το αυστηρό βλέμμα της επιμελήτριας, αποφασίζουν να εκθέσεουν τη συλλογή προς πώληση. Μια ευφάνταστη και γοητευτική λογοτεχνική περιπλάνηση στην πρόσφατη Ιστορία.»

ΣΥΛΛΟΓΗ

Η συλλογή του Βασίλη Κωνσταντίνου έχει συγκροτηθεί μέσα από πολυάριθμα ταξίδια και πεισματικές αναζητήσεις στη μεγάλη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων: λειτουργεί αναμνηστικά, αλλά και ως υπόμνηση μιας μεγάλης πολιτικής ιστορίας δημόσιων προσώπων και ταυτόχρονα πιο προσωπικά, αφού αποκαλύπτει πολλές κρυφές ιστορίες της ατομικής διαχείρισης της ιστορίας. Ως μυθιστορηματικό προϊόν, η ίδια συλλογή έχει μια περίεργη τύχη, αφού περνά από διαφορετικά χέρια και επενδύεται διαφορετικά από τον κάθε χρήστη της.

Όπως γράφει η Θούλη Μισιρλόγλου «η αξία της δεν έγκειται στην καλλιτεχνική δεξιότητα των ζωγράφων ή των γλυπτών που έχουν φιλοτεχνήσει τα έργα, για τον απλούστατο λόγο ότι η δεξιότητα αυτή δεν ενδιαφέρει πρωτίστως τους διάφορους ΄χρήστες’ των εικόνων, παρά μόνο στο βαθμό που αυτή εξυπηρετεί τη συντεταγμένη, δογματική προβολή των αναπαριστώμενων προσώπων. Η αξία της έγκειται κυρίως στις μικρές ιστορίες που κρύβει –μικρές ιστορίες που κρύβονται στη ‘μεγάλη ιστορία’-, στη θεματική και γεωγραφική της εστίαση, στη διάδραση της λογοτεχνίας και των εικαστικών τεχνών –διάδραση που εμπλουτίζει ουσιαστικά τη συλλογή-, αλλά και στην επένδυσή της με τόση αγάπη και περίσκεψη από τον συλλέκτη, την για λίγο ερωμένη του και όλους τους κατά καιρούς εμπλεκόμενους μαζί της».

ΕΚΘΕΣΗ

Το σύνολό της θα εκτεθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου, σε έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 11 Ιουνίου, αμέσως μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Κωνσταντίνου (επίμετρο Θ. Μισιρλόγλου).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στις 19:30, στους χώρους του Μουσείου. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metron Analysis, Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κωνσταντίνος Λεφάκης, αρχιτέκτων, Θούλη Μισιρλόγλου, επιμελήτρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Special guest: Μαρία Παπαδημητρίου.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί, με την υποστήριξη του οίκου Δημοπρασιών Myro Antiques House, δημοπρασία αντικειμένων προερχόμενων από τη συλλογή, προκειμένου να ενισχυθεί η δραστηριότητα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
 

Το πρόγραμμα των τριών εκδηλώσεων της 11ης Ιουνίου ξεκινά στις 19.30 με την παρουσίαση του βιβλίου. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια και η δημοπρασία.