Στο πρώτο μέρος της θα ακουστούν κομμάτια του Polis Ensemble, ενός σεξτέτου που γαλουχήθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα και σμιλεύει την παράδοση, με πρώτη ύλη τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου. Στη δεύτερη ενότητα της βραδιάς το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις συνθέσεις του Βασίλη Γιασλακιώτη, ενός νεαρού καλλιτέχνη που δημιουργεί ένα εξαιρετικό κράμα τζαζ, ροκ και αυτοσχεδιαστικής μουσικής, με βάση το κρητικό ιδίωμα. Το μουσικό σύμπαν του project Dretta εμπλουτίζεται οπτικά από ένα πρωτότυπο υλικό με εικόνες ξεχωριστές που θα καθηλώσουν τους θεατές.

Η συναυλία «Aπό το Polis στο Dretta – Ανανεώνοντας την παράδοση» εντάσσεται στη δημοφιλή σειρά Γέφυρες (καλλιτεχνικός προγραμματισμός και επιμέλεια: Δημήτρης Μαραγκόπουλος).

POLIS Ensemble

Το POLIS Ensemble ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στην Αθήνα και, μέσα από το όνομά του, προσπαθεί φωτογραφίσει τον αστικό χαρακτήρα της μουσικής πρακτικής έξι ανθρώπων της πόλης, οι οποίοι –με όχημα την αισθητική της Ανατολικής Μεσογείου– επιχειρούν ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο συγκίνηση, αλλά και στιγμές έκστασης, με απροσδιόριστο λιμάνι προορισμού. Οι πρωτότυπες συνθέσεις και οι ατμοσφαιρικοί αυτοσχεδιασμοί των μελών του σχήματος αναδεικνύουν τη μελωδικότητα, όσο και την εκφραστικότητα, μουσικών οργάνων όπως το νέι, η λύρα, το κανονάκι και το πολίτικο λαούτο, τα οποία υποστηρίζονται άλλοτε από τη δυναμική και άλλοτε από τη διακριτική παρουσία του κοντραμπάσου και των κρουστών. Στο POLIS Ensemble συμμετέχουν οι: Νίκος Παραουλάκης (νέι), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (πολίτικο λαούτο), Θεόδωρος Κουέλης (κοντραμπάσο) και (κρουστά)

Τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου υπήρξαν ο χώρος όπου επί αιώνες έσμιγαν οι μουσικές παραδόσεις των Ελλήνων και των Τούρκων, των Αράβων και των Περσών, των Αρμενίων και των Ρουμάνων, των Ιταλών, των Εβραίων, των τσιγγάνων…

Στα λιμάνια αυτά, το ιδιότυπο μουσικό φιλτράρισμα των ποικίλων –τόσο δυτικών, όσο και ανατολικών– επιδράσεων δημιούργησε ένα ηχητικό ιδίωμα τόσο ανοιχτό που να αντιπροσωπεύει όλες τις φυλές της περιοχής και –ταυτόχρονα– τόσο εκκεντρικό, ώστε κανείς μην αμφισβητεί τα «ντόπια» χαρακτηριστικά του. Από τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, η δισκογραφία αφενός «διέσωσε» και αφετέρου «διέδωσε» τον ιδιόρρυθμο αυτόν ήχο ακόμη πιο μακριά, ταξιδεύοντάς τον στα πέρατα της γης.

Vasilis Giaslakiotis – Dretta

Σε αυτό το project του, ο Βασίλης Γιασλακιώτης που συνθέτει από την εφηβεία του μέχρι σήμερα, αφετηρία του είναι η κρητική παράδοση. Όπως λέει: «κάθε είδος μπορεί να παντρευτεί με ένα άλλο εάν υπάρχει αγάπη και αισθητική.» Το «Dretta» έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε επιλεγμένους χώρους της Αθήνας σε συνδυασμό με παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις ή εικαστικά θέματα. Η παρουσίαση του ομώνυμου άλμπουμ έγινε στο θέατρο «Αλκμήνη», στο πλαίσιο της οποίας τα κομμάτια του δίσκου συνόδευσαν αποσπάσματα ταινιών μικρού μήκους.

Επίσης, το «Dretta» έχει παρουσιαστεί στον χώρο τέχνης «Ισόγειο» παράλληλα με έκθεση χαρακτικής του Α΄ Εργαστηρίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στο Πολυμήχανο café theatral ταυτόχρονα με έκθεση επιλεγμένων έργων της ζωγράφου Αναστασίας Στίνη και στον εναλλακτικό χώρο του six d.o.g.s με συγκεκριμένα ηχητικά αποσπάσματα και samples. Μία από τις ιδιαιτερότητες του «Dretta» είναι ότι το σχήμα αποτελείται κάθε φορά από διαφορετικούς μουσικούς που αφήνουν στο project τη δική τους πινελιά.

Στη συναυλία στο Μέγαρο, ο Βασίλης Γιασλακιώτης και οι συνεργάτες του ερμηνεύουν αποσπάσματα από τον πρώτο του δίσκο, αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις και επιλεγμένα διασκευασμένα κομμάτια, ενορχηστρωμένα σύμφωνα με την αισθητική και την ατμόσφαιρα του «Dretta». Παίζουν οι μουσικοί: Πάρις Περυσινάκης (κρητική λύρα, μαντολίνο), Αποστόλης Γιασλακιώτης (ηλεκτρικές κιθάρες, fx), Γιάννης Βουτσινάς (ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο) και Βασίλης Γιασλακιώτης (τύμπανα, sampling).