Ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εμπνευστής της σειράς, υποδέχεται στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας δύο νέους προσκεκλημένους: την Νένα Γαλανίδου, καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και τον Νίκο Καράφλο, δημιουργό του Dexamenes Seaside Hotel, που θα συζητήσουν τι είναι ‒και πώς επιτυγχάνεται‒ η ουσιαστική καινοτομία στην επιστήμη και την επιχειρηματικότητα στη σημερινή Ελλάδα. Και το κυριότερο, πώς η επιδίωξη της καινοτομίας διαπλάθει τη ζωή εκείνων που την επιχειρούν, αλλάζοντας παράλληλα και την κοινωνία. Στην εκδήλωση συμμετέχει η νεαρή μουσικός Billie Kark «σχολιάζοντας» τη συζήτηση με συνθέσεις της που συνδέουν ρηξικέλευθα την ηλεκτρονική μουσική με την ηπειρώτικη παράδοση. Η σκηνοθεσία είναι της Νατάσας Τριανταφύλλη.

«Ρηξικέλευθο» – Η καινοτομία αλλιώς:

Η σειρά «Ρηξικέλευθο» με τον Στάθη Καλύβα εστιάζει στην καινοτομία σε τρία διαφορετικά πεδία: επιχειρείν, επιστήμη, τέχνες και πολιτισμό.

Επιχειρεί να αναδείξει τις ομοιότητες της καινοτομίας σε αυτά τα τρία πεδία, διευρύνοντας έτσι τον ορισμό της και εμβαθύνοντας στην ουσία της. Πώς ακριβώς γεννιέται κάτι καινούργιο μέσα από το παλιό; Τι σημαίνει να πορεύεται κανείς στη ζωή με τρόπο καινοτόμο και δημιουργικό, δηλαδή ρηξικέλευθο; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι συνέπειες, οι δυσκολίες και οι χαρές, η ρουτίνα και τα αναπάντεχα μιας τέτοιας πορείας;

Οι απαντήσεις προκύπτουν μέσα από συγκεκριμένες βιωμένες εμπειρίες στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Σε κάθε συζήτηση συνδιαλέγονται δύο άνθρωποι, καθημερινοί και συνάμα δημιουργικοί, που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά μεταξύ τους πεδία.

Photo credit: Mariliza Anastasopoulou