Το μουσικό συγκρότημα Rebetien, γνωστό στο χώρο του ρεμπέτικου και σμυρναίικου τραγουδιού, φιλοξενείται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014, για να παρουσιάσει νέες εκτελέσεις άγνωστων κομματιών, ιδωμένων υπό τη δική του καλλιτεχνική προσέγγιση, αλλά και να παρουσιάσει τα πρώτα του βήματα στη δημιουργία. Το μπουζούκι, το βιολί, το ακορντεόν, η ρεμπέτικη κιθάρα υποδέχονται στην παρέα τους το κοντραμπάσο και καλούν τους ακροατές σε μια σύγχρονη μουσική περιπλάνηση. Οι μουσικοί προσεγγίζουν με σεβασμό τη λαϊκή παράδοση και την προεκτείνουν με αυτοσχεδιαστική διάθεση στο παρόν μέσα από πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της μουσικής τους αποτελεί η προσπάθεια μετάδοσης μιας μουσικής παράδοσης με αφετηρία το αστικό τραγούδι, όπως έχει αποτυπωθεί στους πρώτους ελληνικούς δίσκους γραμμοφώνου, και τις προεκτάσεις του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η έμφαση που δίνεται στο φυσικό ήχο των οργάνων και στο επιλεκτικό ρεπερτόριο ταξιδεύει στο χώρο και στο χρόνο και παραπέμπει στα μουσικά ακούσματα της περιόδου του μεσοπολέμου.

Λίγα λόγια για τους Rebetien

Το μουσικό συγκρότημα Rebetien αποτελεί μια παρέα νέων μουσικών που ερμηνεύουν τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού, της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής αλλά και δικές τους συνθέσεις.

Η διάθεση για πειραματισμό στη σύνθεση και στην ενορχήστρωση σημαδεύει μια διαφορετική αισθητική προσέγγιση των ήδη γνωστών ακουσμάτων. Το μεγάλο φάσμα του ρεπερτορίου και η εκφραστική δεινότητα των μουσικών είναι ικανά να μεταβάλλουν το μουσικό κλίμα από ατμοσφαιρικό και νοσταλγικό έως άκρως δυναμικό και διασκεδαστικό.

Το συγκρότημα έχει συμμετάσχει σε διάφορες μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εμφανίζεται σε μουσικούς χώρους της Αθήνας και της ελληνικής επαρχίας.

Φώτης Βεργόπουλος: μπουζούκι, τραγούδι | Αυγερινή Γάτση: ακορντεόν, τραγούδι | Γιάννης Ζαρίας: βιολί | Κωστής Κωστάκης: κιθάρα, τραγούδι | Κώστας Τσαρούχης: κοντραμπάσο