Ο Παντελής Δεντάκης σκηνοθετεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, το μόνο σατιρικό δράμα που διασώζεται στις μέρες μας, τον “Κύκλωπα” του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα. Όπως λέει ο σκηνοθέτης στον φακό του CultureNow.gr, “ξαναδιαβάζοντάς το, συνειδητοποίησα πως είναι ένα έργο που μιλά για τα πολύ σκοτεινά κομμάτια της ανθρώπινης φύσης“.

Ως προς το ποιες πτυχές του κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον, αναφέρει χαρακτηριστικά πως “την αγριότητα στην ανθρώπινη φύση, την έχουμε συνδέσει περισσότερο με την ανδρική μορφή. Αναρωτήθηκα λοιπόν πώς ένα τόσο ανδρικό έργο, μπορεί να εξυπηρετηθεί από το γυναικείο θεατρικό υλικό – πώς αυτή η αγριότητα μπορεί να βγει από τη γυναικεία φύση. Για αυτό, ο θίασος που επέλεξα να ανεβάσουμε το έργο αποτελείται από γυναίκες ηθοποιούς“.

Υπόθεση έργου

Ένας κόσμος αντρικός, ωμός και βίαιος, κόσμος αλληλοεξόντωσης και ανθρωποφαγίας, όπου το δίκαιο ορίζεται από τον εκάστοτε ισχυρό. Στη χώρα των Κυκλώπων ο ξένος δεν περιθάλπεται, δεν φιλοξενείται, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή κατασπαράσσεται. Εκεί δεν μπορείς να είσαι ούτε καλός ούτε κακός. Εκεί μπορείς να είσαι μόνο φοβισμένος και απελπισμένος ή σκληρός και ανελέητος. Τα πρόσωπα του Ευριπίδη ακροβατούν ανάμεσα στην ελαφράδα, τη γελοιότητα, την πονηριά, τον καιροσκοπισμό, την ηθική παρακμή, την αγριότητα. Γελοιοποιούν και γελοιοποιούνται. Συντρίβουν και συντρίβονται.

Η παράσταση, με αποκλειστικά γυναικεία διανομή, διερευνά αυτόν τον άκρως αντρικό κόσμο, μέσα από τη γυναικεία φύση. Μέσα από τον ψυχισμό, τα εκφραστικά μέσα, το σώμα της γυναίκας. Και αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στο σοβαρό και το γελοίο, ανάμεσα στο σπλάτερ και την κωμωδία.

Στο κείμενο της παράστασης έχουν προστεθεί αποσπάσματα από την Οδύσσεια και από τον Κύκλωπα του Θεόκριτου, σε μεταφράσεις Παντελή Μπουκάλα

Συντελεστές​

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Επιμέλεια κίνησης: Ερμής Μαλκότσης

Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά, Θανάσης Ζερίτης

Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Μυρτώ Κοσμοπούλου

Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη (Κύκλωπας), Άννα Καλαϊτζίδου (Οδυσσέας), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Σιληνός), Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Νίνου, Μυρτώ Πανάγου, Ελένη Τσιμπρικίδου (Σάτυροι), Έφη Ρευματά (Kομπάρσος)


Πληροφορίες εκδήλωσης: Κύκλωπας του Ευριπίδη | 21 – 22 Ιουλίου 2017, στις 21:30 – Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου | Προπώληση: http://tickets.greekfestival.gr

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση: http://greekfestival.gr/gr/events/view/pantelis-dentakis-2017


Φωτογραφία: ©Κυριάκος Μακαρονίδης / Culturenow.gr


Διαβάστε επίσηςΦεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Το πρόγραμμα

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Το πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου