«Η έλευση του ξένου» είναι ο κοινός θεματικός άξονας που διατρέχει τις παραστάσεις που θα δούμε στη Μικρή Επίδαυρο, καθώς και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, οι οποίες συνδέονται στενά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Λυκείου. Πρόκειται για μια θεματική που εμπνέεται από κείμενα της αρχαιότητας και σχετίζεται με τα διλήμματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη υπό το πρίσμα της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης και του μεταναστευτικού ζητήματος.

Κάτω από αυτή λοιπόν την θεματική, διαρθρώθηκε το πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου που εκτείνεται από 30 Ιουνίου έως 5 Αυγούστου 2017 και περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις κορυφαίων έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Τρεις ταλαντούχοι σκηνοθέτες του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, με αφετηρία και σημείο αναφοράς την ομηρική Οδύσσεια, μία τραγωδία και ένα σατυρικό δράμα του Ευριπίδη,  καταθέτουν τις δικές τους πειραματικές αναγνώσεις, ενώ ο καταξιωμένος Γάλλος δημιουργός Ολιβιέ Πυ, παρουσιάζει δύο αμιγώς πολιτικές τραγωδίες του Αισχύλου σε μία κοινή παράσταση που έτυχε θερμής υποδοχής πέρυσι το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

Παράλληλα, από φέτος το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου αξιοποιείται πολλαπλά δίνοντας νέα δυναμική στις εκπαιδευτικές μεθόδους, καθώς θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς χώρους του Λυκείου Επιδαύρου όπου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, σεμινάρια, διαλέξεις και παραστάσεις.

Μια πλατφόρμα γόνιμου διαλόγου γεννιέται, ανάμεσα στο αρχαίο δράμα και το ιστορικό παρόν, στο παλιό και το σύγχρονο, που φέρει κάτι νέο και ελπιδοφόρο, με το όραμα να υπάρξει η συνέχειά της στα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα στη Μικρή Επίδαυρο διαμορφώνεται ως εξής:

Δημήτρης Καραντζάς | Μήδεια / Ευριπίδη

Ο νεότατος και ραγδαία ανερχόμενος Δημήτρης Καραντζάς, σκηνοθετεί την εναρκτήρια παράσταση των Μικρών Επιδαυρίων (30/06 & 1/07), στην οποία “συνομιλεί” ξανά με τον Ευριπίδη, μετά την Ελένη που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το 2014. Αυτή τη φορά, επιχειρεί να ανασύρει και να επανεξετάσει το ζήτημα «Μήδεια» από αντρική σκοπιά. Τρεις μόνο υποκριτές – όπως και στο αρχαίο θέατρο – βρίσκονται πάνω στη σκηνή, προκειμένου να αναρωτηθούν και να επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις στον «θρύλο» της Μήδειας. Σημαντικοί και διακεκριμένοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν: ο Γιώργος Γάλλος ενσαρκώνει τον ρόλο της Μήδειας και όλους τους υπόλοιπους ρόλους αναλαμβάνουν να υποδυθούν ο Χρήστος Λούλης (Ιάσων, Κρέοντας, Παιδαγωγός, Αιγέας,) και ο Μιχάλης Σαράντης (Χορός, Άγγελος,Τροφός). Το κείμενο της παράστασης, εκτός από τη Μήδεια του Ευριπίδη σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη, περιέχει και χωρία από το έργο Μήδειας υλικό του Χάινερ Μύλλερ, το σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πιέρ Πάολο Παζολίνι καθώς και το ομώνυμο έργο του Ζαν Ανούιγ.

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Καραντζάς, Θεοδώρα Καπράλου
Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Δημήτρης Αγγέλης
Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Χρήστος Λούλης, Μιχάλης Σαράντης

© Μαριλένα Σταφυλίδου
Info: 30 Ιουνίου στις 21:30 & 1η Ιουλίου 2017, στις 21:00 και στις 23:59 
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 20€ έως 25€, Φοιτητικό: 12€, ΑΜΕΑ - Ανέργων: 5€  
Προπώληση: tickets.greekfestival

Ιώ Βουλγαράκη – ΠΥΡ | Άφιξις / Με αφετηρία τη Μνηστηροφονία από την Οδύσσεια

H νεαρή και δραστήρια σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη, πλαισιωμένη από μια πλειάδα αξιόλογων συντελεστών και ηθοποιών, κάνει την παρθενική της εμφάνιση στην Επίδαυρο (7 & 8/07), με μία παράσταση που επικεντρώνεται στη στιγμή της επιστροφής, για να μιλήσει για το ανέφικτο της επιστροφής. Ανοίγοντας τη δράση πέρα από τα όρια του θεατρικού χώρου, και με όχημα την σπουδαία μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, η παράσταση της Ιώς Βουλγαράκη και της ομάδας ΠΥΡ, που έχει συν-ιδρύσει με τον Αργύρη Ξάφη και τη Δέσποινα Κούρτη, επιχειρεί να φωτίσει την ψυχική μας σύνδεση με μια από τις πιο αιματηρές σκηνές της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, την Μνηστηροφονία από την ομηρική Οδύσσεια. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το δρώμενο που θα προηγηθεί της παράστασης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Λιμάνι της Παλαιάς Επιδαύρου (στις 20:00 – με ελεύθερη είσοδο), ενώ κατόπιν θα ακολουθήσει πορεία μαζί με τους ηθοποιούς προς το θέατρο με αφηγήσεις από την Οδύσσεια.

Μετάφραση: Δ.Ν. Μαρωνίτης
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Ιώ Βουλγαράκη
Σκηνικά: Άννα Φιοντόροβα
Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική: Σαβίνα Γιαννάτου
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Σχεδιασμός προβολών: Μάριος Γαμπιεράκης, Χρυσούλα Κοροβέση
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου
Παίζουν: Γιώργος Δικαίος, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαίρη Μηνά, Γιώργος Μπινιάρης, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Παπαγεωργίου
Μουσικός αυτοσχεδιασμός επί σκηνής: Γιάννης Δεσποτάκης
Sound design: Μανώλης Μανουσάκης
Ηχογράφηση: Studio 19st
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

© Κική Παπαδοπούλου
Info: 7 & 8 Ιουλίου 2017, στις 21:30 — Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 20€ έως 25€, Φοιτητικό: 12€
ΑΜΕΑ - Ανέργων: 5€ — Προπώληση: tickets.greekfestival

Παντελής Δεντάκης | Κύκλωπας / Ευριπίδη

Ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Παντελής Δεντάκης, με πολλές και ιδιαίτερα αξιόλογες δουλειές στο ενεργητικό του, καταφθάνει στο ειδυλλιακό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου (21 & 22/07) προκειμένου να καταθέσει την δική του θεατρική εκδοχή για τον Κύκλωπα του Ευριπίδη, το μοναδικό ακέραια σωζόμενο σατυρικό δράμα. Το έργο, που αντλεί το θέμα του από την “Κυκλώπεια” της Οδύσσειας,  αφηγείται την περιπέτεια του Οδυσσέα και των συντρόφων του στο νησί των Κυκλώπων. Έναν κόσμο αντρικό, ωμό και βίαιο, κόσμο αλληλοεξόντωσης και ανθρωποφαγίας, όπου το δίκαιο ορίζεται από τον εκάστοτε ισχυρό. Η παράσταση που αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε, με αποκλειστικά γυναικεία διανομή, διερευνά αυτόν τον άκρως αντρικό κόσμο, μέσα από τη γυναικεία φύση. Η πάντα εξαιρετική Στεφανία Γουλιώτη, στο ρόλο του Κύκλωπα, ηγείται ενός άξιου υποκριτικού επιτελείου.

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κίνησης: Ερμής Μαλκότσης
Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά, Θανάσης Ζερίτης
Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Μυρτώ Κοσμοπούλου
Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη (Κύκλωπας), Άννα Καλαϊτζίδου (Οδυσσέας), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Σιληνός), Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Νίνου, Μυρτώ Πανάγου, Ελένη Τσιμπρικίδου (Σάτυροι), Έφη Ρευματά (Κομπάρσος)

Εκτέλεση παραγωγής: Polyplanity Productions / Γιολάντα Μαρκοπούλου, Βίκυ Στρατάκη |Παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

© Κική Παπαδοπούλου
Info: 21 & 22 Ιουλίου 2017, στις 21:30 — Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 20€ έως 25€, Φοιτητικό: 12€
 ΑΜΕΑ - Ανέργων: 5€  — Προπώληση: tickets.greekfestival

Ολιβιέ Πυ – Φεστιβάλ Αβινιόν | Προμηθέας Δεσμώτης, Ικέτιδες / Αισχύλου

Την αυλαία του φετινού εναλλακτικού προγράμματος στη Μικρή Επίδαυρο “κλείνει” ο Γάλλος συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Ολιβιέ Πυ (4 & 5/08). Ο καταξιωμένος και ανατρεπτικός δημιουργός επισκέφτηκε την χώρα μας τελευταία φορά το 2013 για να σκηνοθετήσει το «Vitrioli» του Γιάννη Μαυριτσάκη στο Εθνικό Θέατρο, το οποίο μάλιστα παρουσιάστηκε την επόμενη χρονιά στο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Στο νέο του καλλιτεχνικό εγχείρημα, επιχειρεί να νοηματοδοτήσει το παρόν μέσα από την επανανάγνωση δύο εμβληματικών έργων του παρελθόντος, του Προμηθέα Δεσμώτη και των Ικετίδων του Αισχύλου. Τρεις μόνο ηθοποιοί ερμηνεύουν όλους τους ρόλους σε μία μινιμαλιστική παράσταση που ξεχώρισε πέρυσι στο 70ο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Ο Αισχύλος με δίδαξε να ζω, να σκέφτομαι, να κάνω θέατρο”, αναφέρει σε συνέντευξή του ο ίδιος, ο οποίος έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον μεγάλο τραγικό ποιητή.

Γαλλικό κείμενο – Σκηνοθεσία: Olivier Py, Καλλιτεχνική συνεργασία – Κοστούμια: Pierre André Weitz
Παίζουν: Philippe Girard, Frédéric Le Sacripan, Mireille Herbstmeyer

Παραγωγή: Φεστιβάλ της Αβινιόν. Résidence FabricA Φεστιβάλ της Αβινιόν | Περιοδεύουσα παράσταση. Πρώτη παρουσίαση: 6.07. 2016 στο πλαίσιο του 70ού Φεστιβάλ της Αβινιόν | Υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου

Info: 4  & 5 Αυγούστου 2017, στις 21:30 — Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: Από 20€ έως 25€, Φοιτητικό: 12€
  ΑΜΕΑ - Ανέργων: 5€  — Προπώληση: tickets.greekfestival

Προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήριά σας και αρχίστε από τώρα να οργανώνετε τις θερινές σας εξορμήσεις στην Επίδαυρο!  Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: greekfestival.gr.

[Φωτογραφία θέματος © Carole Raddato]


Διαβάστε επίσης: Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Το πρόγραμμα