Το Λύκειο Επιδαύρου είναι ένα διεθνές θερινό σχολείο εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος, που θα λειτουργεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου και θα απευθύνεται σε φοιτητές/τριες των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών με κατεύθυνση θεατρικής πρακτικής, σε σπουδαστές/τριες και απόφοιτους των Ακαδημιών Θεάτρου και των Δραματικών Σχολών από όλο τον κόσμο.

Το Λύκειο Επιδαύρου υλοποιείται στo πλαίσιo του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στόχος του η έρευνα του αρχαίου δράματος (τραγωδία, κωμωδία, σατυρικό δράμα) σε βιωματικό επίπεδο, η οποία θα περιλαμβάνει διαφορετικές αισθητικές τάσεις, καλλιτεχνικές “σχολές”, μεθόδους και ερμηνευτικές προσεγγίσεις – από τις πιο παραδοσιακές μέχρι τις πιο πειραματικές. Τα αποτελέσματα του ολοκληρωμένου ερευνητικού και μαθησιακού προγράμματος θα παρουσιάζονται στο τέλος κάθε περιόδου, σε ειδικές εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό και ενταγμένες στο γενικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Ειδικότερα, το Λύκειο Επιδαύρου θα περιλαμβάνει κύκλους μαθημάτων, σύντομα σεμινάρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις και άλλες δράσεις που θα γίνονται σε διάφορα μέρη στη γύρω περιοχή, ειδικά επιλεγμένα για τους σκοπούς αυτού του θεσμού (αρχαία θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους, φυσικά τοπία, σχολεία), σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς διαχείρισης.

«Η έλευση του Ξένου»

«Η έλευση του Ξένου»* είναι ο θεματικός άξονας που έχει επιλέξει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το έτος 2017 τόσο για τις παραστάσεις και τις άλλες εκδηλώσεις στα δύο θέατρα της Επιδαύρου όσο και για τα εργαστήρια του Λυκείου. Η θεματική αυτή εμπνέεται από το περιεχόμενο των αρχαίων κειμένων και σχετίζεται με τα διλήμματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη υπό το πρίσμα της σύγχρονης παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης.

* Έλευσις της Ευφημίας Δ. Καρακάντζα, Μόνιμης Επίκουρης Καθηγήτριας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

© Εύη Φυλακτού

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από συνολικά 170 ώρες πρακτικών και θεωρητικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικών / πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Οι φοιτητές/τριες και σπουδαστές/τριες θα παρακολουθήσουν 1 από τα 8 προσφερόμενα πρακτικά εργαστήρια 75 ωρών καθώς και όλα τα θεωρητικά εργαστήρια,σειρά από masterclasses, διαλέξεις, περιπάτους και άλλες δραστηριότητες, μερικές από τις οποίες θα οργανώνονται από κοινού με την τοπική κοινότητα.

ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2017

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

1. Αρχαίο δράμα: Από το κείμενο στη σκηνή με τον Άντολφ Σαπίρο, σκηνοθέτη, δάσκαλο υποκριτικής

2. α) Fighting Monkey με τους RootlessRoot / Λίντα Καπετανέα και Γιόζεφ Φρούτσεκ, χορογράφους, χορευτές

β) Τεμαχίζοντας το σώμα του Χορού με τη Μάρθα Φριντζήλα, ερμηνεύτρια, ηθοποιό, σκηνοθέτιδα

3. Dancing Birds με τον Κοέν Ωγκουστίνεν, χορογράφο, τη Ροζάλμπα Τόρρες Γκερρέρο, χορεύτρια & τον Γκυ Κουλς, δραματουργό χορού

4. Ανακαλύπτoντας τον κωμικό χαρακτήρα: Από τον Μέναδρο στην Κομέντια ντελ’ Άρτε με τον Ενρίκο Μποναβέρα, ηθοποιό, δάσκαλο τεχνικών Commedia dell’Arte

5. Σπουδή στην Ηλέκτρα με τον Σιμόν Αμπκαριάν, ηθοποιό, σκηνοθέτη & την Κατρίν Σωμπ-Αμπκαριάν, χορεύτρια, χορογράφο

6. Το μυστικό της μουσικής στην τέχνη του ηθοποιού και η εμπειρία της εκστατικής υποκριτικής δράσης με τον Σωτήρη Καραμεσίνη μουσικό, σκηνοθέτη

7. α) Μετατρέποντας όλο το σώμα σε μάτια με τον Φίλιπ Ζαρρίλι, ερμηνευτή, σκηνοθέτη, δάσκαλο τεχνικών physical theatre

β) Ο δούλος ως «ξένος» στην αρχαία κωμωδία: Μάσκα και αυτοσχεδιασμός με τον Σίμο Κακάλα, ηθοποιό, σκηνοθέτη

8. α) Από το δρώμενο στο δράμα με τη Μιράντα Τερζοπούλου, λαογράφο, εθνολόγο

β) Η φωνή του θρήνου με τη Ρηνιώ Κυριαζή, ηθοποιό, δασκάλα φωνής

γ) Ο κύκλος και η τελεία με τον Κωνσταντίνο Ντέλλα, σκηνοθέτη,επαγγελματία χορευτή παραδοσιακών ελληνικών χορών

MASTERCLASSES / ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 6 Ιουλίου, 18:30 – 20:30

Μαρία Μικεδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΘΣ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Αρχαίο ελληνικό θέατρο: Μορφή και λειτουργία

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Ιουλίου

18:30 – 20:30
Βασίλης Κ. Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Η λατρεία του Απόλλωνος και του Ασκληπιού στην Επίδαυρο: Υγεία και θέατρο

22:30 – 24:00
Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτις
Σινεμά κάτω από τ’ αστέρια: Ο ξένος στο αρχαίο δράμα όπως απεικονίζεται στον παγκόσμιο κινηματογράφο

ΤΡΙΤΗ 11 Ιουλίου , 17:00 – 18:30

Ιωάννα Παπαντωνίου, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, ιδρύτρια Πελοποννησιακού Λαογραφικού Μουσείου. Η έλευση του ξένου στην αρχαία τραγωδία: Αφορμή για μια συζήτηση πάνω στην ενδυματολογία του θεάτρου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 Ιουλίου , 16:00 – 17:30

Ευφημία Δ. Καρακάντζα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Έλευσις του ξένου: Η αρχαία τραγωδία και ο ξένος

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Ιουλίου , 16:00 – 17:30

Ελισάβετ Κούκη, αρχαιολόγος, ψυχαναλύτρια
Η λειτουργία των ονείρων και του θεάτρου στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

ΤΡΙΤΗ 18 Ιουλίου 2017 , 21:00

Μάρθα Φριντζήλα
Βάκχες: μια λειτουργία

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Πέμπτη 6 Ιουλίου, 18.30 – 20.00

Γιάννης Πετρόπουλος, Διευθυντής Κέντρου Ελλ. Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο
Περιμένοντας τον Άλλο

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 Ιουλίου, 16:00 – 17:30

Ελένη Βαροπούλου, θεατρολόγος, μεταφράστρια
Οι Πέρσες του Αισχύλου: Κάρολος Κουν, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Ντίμιτερ Γκότσεφ

ΠΕΜΠΤΗ 13 Ιουλίου , 16:00 – 17:30

Tian Mansha, ηθοποιός, σκηνοθέτις, Αναπληρώτρια Πρύτανης της Θεατρικής Ακαδημίας της Σαγκάης, Κολέγιο Κινεζικής Όπερας
Πνεύμα και σώμα στο κινεζικό θεάτρο

Διεπιστημονική συζήτηση: «H Έλευση του Ξένου»

Ομιλητές: Μάρω Γερμανού, Καθ. Παν/μίου Αθηνών, Γεράσιμος Κακολύρης, Επικ. Καθ. Παν/μίου Αθηνών, Κανάκης Λελεδάκης, Επικ. Καθ. Παντείου Παν/μίου, Μαρίνα Μαροπούλου, Διδάσκουσα Νομικής Σχολής Αθηνών, Θανάσης Χατζόπουλος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας

Εισαγωγή/Συντονισμός: Αγγελική Σπυροπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Παν/μίου Πελοποννήσου – Ερευν.Εταίρος Παν/μίου του Λονδίνου

Οι διαλέξεις και η διεπιστημονική συζήτηση θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο Λυγουριού.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η αξιολόγηση του κάθε μαθητή θα γίνεται από τους επισκέπτες καθηγητές υπό την εποπτεία της Επιτροπής Σπουδών, σύμφωνα με το ελληνικό σύστημα αξιολόγησης.

Η επιτροπή απαρτίζεται από τα παρακάτω μέλη:

α) Κύριο Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, σκηνοθέτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

β) Κυρία Τζωρτζίνα Κακουδάκη θεατρολόγο, σκηνοθέτιδα, σύμβουλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

γ) Κυρία Βασιλική Μπαρμπούση, Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

δ) Κυρία Χριστίνα Ζώνιου, θεατρολόγο,σκηνοθέτιδα,θεατροπαιδαγωγό, διδάσκουσα υποκριτικής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ε) Κύριο Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, σκηνοθέτη, διευθυντή Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι διεθνείς συνεργασίες του Λυκείου της Επιδαύρου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υψηλή ποιότητα των σπουδών και του ανθρώπινου δυναμικού καθώς επίσης και για τη διαμόρφωση της φιλοσοφίας του. Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου ακαδημιών θεάτρου, δραματικών σχολών και τμημάτων θεατρικών σπουδών με κατεύθυνση θεατρικής πρακτικής. Το δίκτυο αυτό θα ανταλλάσσει τη γνώση και την εμπειρία του γύρω από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους δραματουργίας, υποκριτικής και σκηνοθεσίας.

Εξίσου σημαντικός στόχος είναι επίσης η συνεργασία με σημαντικούς οργανισμούς, θεσμούς και πανεπιστήμια του εξωτερικού, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένας πολυφωνικός διάλογος γύρω από σύγχρονα ερευνητικά και παραστασιακά ζητήματα του αρχαίου δράματος. Τέλος, οι συνεργασίες αυτές στοχεύουν στη διερεύνηση πιθανών μορφών υποτροφιών και τρόπων χρηματοδότησης των μελλοντικών σπουδαστών μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής και κινητικότητας.

Διδάσκοντες

Οι καθηγητές του Λυκείου Επιδαύρου επιλέγονται κάθε χρονιά με βάση την εξειδίκευσή τους στο αρχαίο δράμα και την ικανότητα τους να μεταφέρουν την εμπειρία τους σε εργαστηριακό επίπεδο.

Η υψηλού επιπέδου διδασκαλία εξασφαλίζεται από τους εξέχοντες καλλιτέχνες δασκάλους, Έλληνες και ξένους (σκηνοθέτες, χορογράφους, μουσικούς κτλ.), που διαθέτουν μία προσωπική σκηνοθετική ή ερμηνευτική άποψη και έχουν συνδέσει την καριέρα τους με την έρευνα του αρχαίου δράματος.

Φέτος διδάσκουν: RootlessRoot, Κατρίν Σωμπ Αμπκαριάν, Σιμόν Αμπκαριάν, Ελένη Βαροπούλου, Ροζάλμπα Τόρρες Γκερρέρο, Φίλλιπ Ζαρρίλλι, Σίμος Κακάλας, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ευφημία Δ. Καρακάντζα, Σωτήρης Καραμεσίνης, Ελισάβετ Κούκη, Γκυ Κουλς, Ρηνιώ Κυριαζή, Βασίλης Κ. Λαμπρινουδάκης, Ενρίκο Μποναβέρα, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Ιωάννα Παπαντωνίου, Ιωάννης Πετρόπουλος, Άντολφ Σαπίρο, Μιράντα Τερζοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα, Κοέν Ωγκουστίνεν.

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Επιλεγμένοι ανοιχτοί χώροι και το φυσικό περιβάλλον της Επιδαύρου, με στόχο να αποδεσμευθεί η διδασκαλία του αρχαίου δράματος από τη συνηθισμένη πρακτική του κλειστού χώρου, δίνοντας νέα δυναμική στις εκπαιδευτικές μεθόδους και εμπλουτίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη θεατρική πρακτική των φοιτητών/τριών και των σπουδαστών/τριών.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Την τρέχουσα χρονιά βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης, από τους συνδεόμενους φορείς, μία οικολογική κατασκήνωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο 25 στρεμμάτων, τον οποίο έχει παραχωρήσει ο Δήμος Επιδαύρου και απέχει 1,5χμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Η ειδικά σχεδιασμένη αυτή κατασκήνωση θα μπορεί στο μέλλον να φιλοξενεί φοιτητές, καθηγητές και επισκέπτες του Λυκείου.

Εκτός από αυτόν το χώρο, οι καθηγητές και οι φοιτητές θα φιλοξενηθούν σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της περιοχής.

ΧΩΡΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Θα χρησιμοποιηθούν χώροι όπως το κλειστό γυμναστήριο του Γυμνασίου του Λυγουριού, διάφορα πολιτιστικά κέντρα της περιοχής και ο περίβολος βυζαντινών εκκλησιών του Δήμου Επιδαύρου σε κοντινή απόσταση.

Πολλά από τα μαθήματα, τα σύντομα σεμινάρια και άλλες δράσεις θα πραγματοποιούνται σε αρχαιολογικούς χώρους. Σε συμφωνία με την Δ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας έχει παραχωρηθεί η χρήση για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Λυκείου:

Του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου
Του Αρχαίου Σταδίου του Ασκληπιείου
Του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου. Tο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου αποτελεί έναν από τους βασικούς χώρους του Λυκείου όπου θα πραγματοποιούνται εργαστήρια, σεμινάρια και παραστάσεις.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Η λειτουργία του Λυκείου θα συμπίπτει με την έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου, έτσι ώστε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου να αλληλοσυμπληρώνονται και να εμπλουτίζει το ένα το άλλο, π.χ. με την παρακολούθηση παραστάσεων, με συναντήσεις με τους συντελεστές τους, ομιλίες, παρακολούθηση προβών κ.λπ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

15 μέρες και 170 ώρες διδασκαλίας.
Για το 2017 έχει οριστεί το διάστημα: 4-19 Ιουλίου 2017.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Βεβαίωση παρακολούθησης θα χορηγείται σε όλους τους συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του προγράμματος. Το πρόγραμμα πιστοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με 6 μονάδες ECTS. Θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των πιστωτικών μονάδων μέσω εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Διδακτικών Μονάδων και αντιστοίχισης των ωρών διδασκαλίας των εργαστηρίων του με μονάδες ECTS, ύστερα από σύναψη Εκπαιδευτικών Συμφωνιών των Ιδρυμάτων Αποστολής των φοιτητών με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σε διαφορετική περίπτωση, οι φοιτητές θα πρέπει να βεβαιώνουν εκ των προτέρων ότι το Ίδρυμά τους αναγνωρίζει τις πιστωτικές μονάδες.

Η διασφάλιση ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών θα ελέγχεται από την ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΓΛΩΣΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η γλώσσα διεξαγωγής των μαθημάτων είναι τα αγγλικά. Για ορισμένα μαθήματα/εργαστήρια, εφόσον χρειαστεί, θα υπάρχει διερμηνεία από τη γλώσσα του καθηγητή στα αγγλικά. Μαθήματα λόγου και φωνητικής που διερευνούν τον ελληνικό πολιτισμό και λόγο, το ρυθμό, την έννοια της συνέχειας (αρχαία, βυζαντινά, παραδοσιακά τραγούδια), μπορεί να γίνονται στα ελληνικά με διερμηνεία ως προς τις οδηγίες και τους προσδοκώμενους στόχους από τη διεθνή ομάδα.

ΔΙΔΑΚΤΡΑ / ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Θα υπάρχουν διαβαθμισμένα δίδακτρα, ανάλογα με το κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών προέλευσης, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική συνεδρίων και εκπαιδευτικών δράσεων.

Για τους σπουδαστές με χώρα διαμονής την Ελλάδα τα δίδακτρα ορίζονται στα 450 ευρώ

Τα δίδακτρα συμπεριλαμβάνουν: Εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαμονή, σίτιση (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, εισιτήρια για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο την περίοδο διεξαγωγής των σεμιναρίων, προγραμματισμένες μετακινήσεις εντός Αργολίδας κ.ά.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο πλαίσιο του «Λυκείου Επιδαύρου», πραγματοποιεί από τον Μάιο εργαστήρια για ενήλικες με τίτλο Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα.

Στο πρόγραμμα, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας), συμμετέχουν ως εμψυχωτές μια ομάδα επιλεγμένων θεατροπαιδαγωγών από την Αργολίδα με ειδίκευση στη εμψύχωση ανάλογων προγραμμάτων.

Η τελευταία δράση είναι το εργαστήριο για ενήλικες “Εντυπώσεις ενός αρχαίου Αθηναίου από την παράσταση Ικέτιδες του Αισχύλου”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο (ΚΑΠΗ), τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, 20.00 – 21.30

Ομιλήτρια: Μαρία Μικεδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

– Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη.
– Δεν απαιτείται προηγούμενη θεατρική εμπειρία ή γνώση των κειμένων για τη συμμετοχή στο εργαστήριο.
– Το κάθε εργαστήρι είναι αυτοτελές.
– Οι συμμετέχοντες πρέπει να παρακολουθήσουν όλη τη διάρκεια του κάθε αυτοτελούς εργαστηρίου.
– Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στον χώρο διεξαγωγής του εργαστηρίου μισή ώρα πριν την έναρξη.
– Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να είναι άνετα ντυμένοι για τα βιωματικά εργαστήρια.
– Θα δοθούν βεβαιώσεις μετά το πέρας όλων των εργαστηρίων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Α’ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ Β΄ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του Λυκείου Επιδαύρου, πραγματοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές με τίτλο Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα.

Το πρόγραμμα αφορά στη διενέργεια σύντομων βιωματικών θεατρικών εργαστηρίων πάνω σε κείμενα που θα ανεβούν φέτος στην Επίδαυρο σε σχολεία όλων των βαθμίδων στο Νομό Αργολίδας. Οι παρεμβάσεις αφορούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών και συναντήσεις με τους μαθητές στα επιλεγμένα σχολεία με τον συντονισμό δύο θεατροπαιδαγωγών και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών.

Η μέθοδος που ακολουθείται από την ομάδα των επιλεγμένων θεατροπαιδαγωγών στις παρεμβάσεις τους στα σχολεία είναι μαθητοκεντρική και ομαδοσυνεργατική, με έμφαση στο παιχνίδι, τη δημιουργικότητα και την συλλογική επινόηση της παραστατικής διαδικασίας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας) και με τη συνεργασία των διευθύνσεων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Αργολίδας.


Το Λύκειο Επιδαύρου είναι ένα πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος) σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (έδρα: Ναύπλιο και Κοσμήτορας: Kαθ. Βασιλική Μπαρμπούση).

Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Επιδαύρου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Π.Ε. Αργολίδας και της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (με έδρα το Ναύπλιο)


Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Το πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Το πρόγραμμα