Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για την περίοδο 2013-2014 μια συναρπαστική παράσταση με τον Μόγλη, το διάσημο αγόρι της ζούγκλας.

«Ο Μόγλης και οι περιπέτειές του στη ζούγκλα», σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη, είναι ένα νέο θεατρικό έργο του συγγραφέα και σεναριογράφου Γιάννη Σκαραγκά, εμπνευσμένο από τους θρυλικούς ήρωες του Βιβλίου της Ζούγκλας.

Το έργο είναι μια ιστορία ενηλικίωσης ενός παιδιού που μεγαλώνει κουβαλώντας ερήμην του κομμάτια τόσο του κόσμου των ζώων όσο και των ανθρώπων. Το παιδί που μεγαλώνει ανάμεσα σε άγρια θηρία και σε συνθήκες που ξεπερνούν την ασφάλεια του πολιτισμού γίνεται το σύμβολο του ανθρώπου που καλείται να υπερβεί τα δικά του όρια για να βρει ποιος είναι, με όπλο τις ιδιαιτερότητές του και την κατανόηση των αναγκών του Άλλου.

Πρόκειται για μια σύγχρονη ματιά σε μια αλληγορική ιστορία, μέσα από τη σύνδεση του κόσμου της ζούγκλας με τον κόσμο των ανθρώπων στο πρόσωπο ενός παιδιού, που καλείται να τους γεφυρώσει. Η ζούγκλα του Μόγλη δεν είναι η αντίθεση στον πολιτισμένο κόσμο, αλλά ένας διαφορετικός πολιτισμός με τους δικούς του νόμους και κανόνες, που είναι το ίδιο απαραίτητοι με εκείνους της ανθρώπινης κοινωνίας.

Η ευαισθησία και η ανάγκη για αρμονική συνύπαρξη γίνονται οι βασικοί άξονες μιας ιστορίας για το πόσο ακλόνητα συνδεδεμένη είναι η επιβίωση με την αποδοχή του διαφορετικού.

Η πλατεία του θεάτρου μετατρέπεται σε ζούγκλα και οι θεατές μαζί με τους ηθοποιούς και τους μουσικούς βιώνουν την παράσταση σαν μια περιπέτεια που διασκεδάζει και συγκινεί.

«Κανένας δεν είναι φτιαγμένος για τον άλλο, αν δεν τον αγαπήσει με όλη του την ψυχή».

H ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Σκηνικά-Κοστούμια: Στέλλα Ρότσιου
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Χορογραφία: Κική Μπάκα
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Σιγανός

Διανομή 

Μπαλού, Γιατρός: Αλέξανδρος Βαμβούκος
Ράκσα, Διευθύντρια σχολείου: Μαργαρίτα Βαρλάμου
Ρίικι-Τίκι-Τάβι: Πέτρος Γεωργοπάλης
Ντάρζι: Χριστέλα Γκιζέλη
Μορ, Γιαγιά: Δημήτρης Διακοσάββας
Σιρχάν, Παππούς: Πάρις Θωμόπουλος
Μαγκ: Έφη Λιάλιου
Ταζάμ-Αργά, μητέρα: Λήδα Μανιατάκου
Λύκος, Πατέρας: Σωτήρης Μεντζέλος
Μπαγκίρα, νέος: Βασίλης Παπαγεωργίου
Χάθι: Στέφανος Παπατρέχας
Μόγλης, Βάτραχος: Αντώνης Σταμόπουλος
Τσιλ: Βαγγέλης Χαλκιαδάκης

Φωτογραφίες: Τάκης Διαμαντόπουλος