Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η Cheapart και το CAMP έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στα εγκαίνια της μετα-μπιεναλικής έκθεσης παρουσίασης στο ελληνικό κοινό των 15 αξιόλογων νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι επιλέχθηκαν και εκπροσώπησαν τη χώρα μας στη φετινή, 16η Biennale της Ανκόνας.

Η Biennale των Νέων Δημιουργών αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της Διεθνούς Ένωσης Νέων Δημιουργών Ευρώπης & Μεσογείου–BJCEM (Biennale des jeunes créateurs de l’Europe et de la Méditerranée), της οποίας ιδρυτικό μέλος αποτελεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Στόχος της Ένωσης είναι η δημιουργία διαύλων για παροχή ευκαιριών σε νέους καλλιτέχνες μέχρι 30 ετών να δημιουργήσουν και να προβάλουν το έργο τους στη διεθνή κοινότητα και η διευκόλυνσή τους για ένταξη στην εθνική και διεθνή αγορά στον τομέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του Πολιτισμού.

Παράλληλος στόχος, ο πειραματισμός σε νέες μορφές τέχνης, η υποστήριξη της «κινητικότητας» των νέων καλλιτεχνών και η ανάδειξη της Τέχνης ως εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σήμερα, η Ένωση αριθμεί 61 μέλη από 20 χώρες, συγκεντρώνοντας Κρατικούς Φορείς, Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πολιτιστικά Ιδρύματα, Μουσεία, αλλά και σχετικούς με την Τέχνη Ανεξάρτητους Οργανισμούς (από Αίγυπτο, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Κροατία, Λίβανο, Μάλτα, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβενία, Παλαιστίνη, Τουρκία).

Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί στενή συνεργασία με εταίρους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, ενώ η Ένωση δραστηριοποιείται στην οργάνωση δράσεων που στοχεύουν στη Μεσογειακή Διασπορά στον Τομέα του Πολιτισμού και της Νεανικής Καλλιτεχνικής Δημιουργίας.Κορυφαία εκδήλωση της Ένωσης αποτελεί ο θεσμός της Biennale των νέων καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου.

Η χώρα μας φιλοξένησε biennale το 1986 και το 2011 στη Θεσσαλονίκη, το 2003 στην Αθήνα.

 Η 16η Biennale πραγματοποιήθηκε στην Ανκόνα, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2013, στην οποία η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από 15 νέους καλλιτέχνες που επέλεξε 9μελής εθνική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε αφιλοκερδώς από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την ακαδημαϊκή & καλλιτεχνική κοινότητα.

Παράλληλo project της Ελληνικής συμμετοχής απότελεί και το “On Board” το οποίο και παρουσιάστηκε στην 16η Biennale.Οι 15 νέοι καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν τη χώρα μας, συμμετέχοντας στη 16η Biennale είναι: Πάνος Αμελίδης (music, sonic art), Ινώ Βαρβαρίτη/Εριφύλη Βενέρη (visual arts), Παναγιώτης Βορριά/ Πάνος Κόμπης (visual arts), Θοδωρής Ζαφειρόπουλος (multimedia arts), Κατερίνα Κότσαλα (visual arts), Ευαγγελία Κουλιζάκη (λογοτεχνία), Ελεάννα Παναγούλια/Αλέξανδρος Χαρίδης (multidisciplinar arts), Πάνος Προφήτης (visual arts), Παναγιώτης Σαμσαρέλος (multidisciplinary arts), Δημήτρης Σαρλάνης (multidisciplinary arts), Μαρία Τριαλώνη/Γιώργος Τσάμης (performing arts), Σοφία Ντώνα, (αρχιτεκτονική, για το πάράλληλο project της 16ης Biennale με τον τίτλο “On Board”).

Την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 12:00-20:00, στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ολοήμερο συμπόσιο με θέμα «ERRORS-ALLOWED» και ένα λογοτεχνικό εργαστήριο από την Ευαγγελία Κουλιζάκη.

Συντονισμός-επικοινωνία:sophia.dona@gmail.com