Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την performance με τίτλο «Καταλόγια» σε

σκηνοθεσία Θοδωρή Οικονομίδη από τις 28 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως και τις 29 Μαρτίου 2011.


Τρία κλασσικά δημοτικά τραγούδια που αναπαριστώνται με βάση τους κώδικες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Τα συγκεκριμένα κείμενα εκτός από τέλειες συμπυκνωμένες τραγωδίες αποτελούν επίσης και τον μόνο συνδετικό κρίκο της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την κλασσική εποχή.

Ένα ακόμη στοιχείο που χαρακτηρίζει τα κείμενα αυτά είναι το ότι αποτελούν καταγραφές ακουσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιστορίες που δε έχουν συγγραφέα, αλλά γεννήθηκαν μέσα από αφηγήσεις πραγματικών γεγονότων και πήραν τη μορφή ποιήματος (αργότερα τραγουδήθηκαν κιόλας) και μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Θεωρούνται άρτια λογοτεχνικά έργα, ικανά να αναπαρασταθούν μέσα από τους κώδικες του αρχαιοελληνικού θεάτρου.

Έως και τις 19 Απριλίου 2011

Η παράσταση

Επιλέγεται κάτι κλασσικό όσον αφορά το κείμενο και παρουσιάζεται με σύγχρονους τρόπους αποδόμησης και θεατρικής αναπαράστασης. Το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη παραγωγή είναι η χρήση μασκών, κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών, για να αναπαρασταθούν οι βασικές ιστορίες, τα τρία ποιήματα.

Αυτές οι τεχνικές δίνουν την δυνατότητα να αναπαρασταθούν εικόνες πολύπλοκες και απαιτητικές, όπως εμφανίσεις εξωπραγματικών πλασμάτων, σκηνών πλήθους, χωροχρονικών αλλαγών και πολλών άλλων. Έτσι οι ερμηνευτές δημιουργούν ένα κόσμο πολλαπλών, παράλληλων εικόνων και δράσεων, δίνοντας παράλληλα και μια διαφορετική οπτική στην αισθητική της παράστασης.

Πριν, μετά και ανάμεσα στις βασικές ιστορίες υπάρχουν κωμικά μέρη σε ιντερμεδιακή μορφή, όπως επίσης, την ώρα της παράστασης ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει μοιρολόγια, πολυφωνικά τραγούδια και ρυθμικούς αυτοσχεδιασμούς, συνυφασμένα με τις πλοκές των ιστοριών.

Ο χώρος

Όταν το MCF coffee | bar | resto φιλοξενεί με τη σειρά του νέους καλλιτέχνες…

Σημείο συνάντησης κοινού και καλλιτεχνών, τεχνικών και παραγωγών του Ιδρύματος, πριν και μετά τις παραστάσεις, το MCF coffee | bar | resto αποτελεί την \”εύθυμη πινελιά\” του κτιρίου, αλλά και συνοδοιπόρο του στην παρουσίαση της δουλειάς νέων καλλιτεχνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Κύκλος
Διάρκεια: 60 λεπτά

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Οικονομίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίσα Κωτσάκη
Μουσική: Θοδωρής Οικονομίδης
Μαντολίνο: Θ. Οικονομίδης
Κιθάρα: Μελίσα Κωτσάκη
Κατασκευή κούκλας: Ομάδα Κουκλοθεάτρου «Καραμπόλα» (Φεβρωνία Ρεϊζίδου και Χριστίνα Στουραϊτη)

Ηθοποιοί:

Δήμητρα Μητροπούλου,
Θοδωρής Οικονομίδης,
Ιωάννα Μιχαλά,
Ιωάννα Πιατά,
Μελίσσα Κωτσάκη,
Φεβρωνία Ρεϊζίδου,
Χριστίνα Στουραίτη,
Αγγελική Βλασοπούλου

Μια τελετουργική παράσταση τριών ελληνικών παραλογών
με κοινό θέμα τη θυσία.

Ένα δρώμενο με τη συμμετοχή κούκλας,
ανθρώπου και μουσικής.

Οι παραλογές

Της μάνας φόνισσας
Η ιστορία της μάνας που σκοτώνει το παιδί της επειδή την έπιασε με τον εραστή της.

Του γιοφυριού της Άρτας
Η θυσία της όμορφης γυναίκας του πρωτομάστορα για να σταθεί το γεφύρι.

Της κακιάς πεθεράς
Η πεθερά που από ζήλεια και φθόνο σκοτώνει την νύφη της.