Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε το “Inspire Project”, η νέα έκδοση του προηγούμενου InspireΕικαστικού Φεστιβάλ Τεχνών Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώθηκε για τρία συναπτά έτη (2012-2014) από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η διοργάνωση του φεστιβάλ υπήρξε ένα εκτεταμένο εργαστήριο για εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες, με επικεφαλής διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (EΤΠΑ).

Για το 2017 και μέχρι το 2019, η νέα διοργάνωση, με τίτλο “Inspire Project”, απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και κοινό, προκειμένου να προωθήσει τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής έργων μέσα στο εργαστήριο. Το καλλιτεχνικό εργαστήρι για το 2017 και για 20 νέους καλλιτέχνες ξεκίνησε την Παρασκευή 7 Ιουλίου, με την συμμετοχή της προσκεκλημένης καλλιτέχνιδας, Ruthi Helbitz Cohen, η οποία παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η πρώτη διοργάνωση του “Inspire Project” βασίζεται στην ατμόσφαιρα που ανακαλεί το έργο της Helbitz Cohen: ανάμεσα στη μαγεία και την οικειότητα, το μύθο και την ψυχανάλυση, το καλλιτεχνικό έργο θα προσεγγιστεί ως ο χώρος που επαναπροσδιορίζει τις διαστάσεις του χρόνου και του τόπου. Τα σύμβολα και οι εικόνες, τα στρώματα του χρόνου μέσα στο χώρο, θα χρησιμεύσουν ως εργαλεία για την αποκωδικοποίηση «ενός έργου χωρίς όνομα», όπως οι μάγισσες απαντούν στην ερώτηση του Macbeth, όταν τις ρωτά τι είναι αυτό που κάνουν. Προηγούμενα στοιχεία, είτε βιογραφικά, ιστορικά, συλλογικά, ιδεολογικά ή υλικά, διεκδικούν το παρόν και θα αποτελέσουν τη βάση ενός αυτοσχεδιασμού για τη μυθική σκέψη σήμερα.

Αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές προοπτικές που εκδηλώνονται από τη μυθική σκέψη στην παρούσα φάση, το “Inspire Project” 2017 διερεύνησε τα διαφορετικά μέρη μιας αφήγησης, η οποία είναι εγγενώς ανοικτή και πολύπλευρη, απελευθερώνοντας το λόγο για τον μύθο και την τέχνη από οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση.

Τα αποτελέσματα της διοργάνωσης, πολλά νέα έργα των συμμετεχόντων, μαζί με τα έργα της προσκεκλημένης καλλιτέχνιδας, θα παρουσιαστούν σε εγκαίνια, την Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017, ώρα 20:00 (στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-εντός ΔΕΘ-HELEXPO).

Με χαρά, λοιπόν, σας προσκαλούμε στα εγκαίνια του Inspire Project 2017 και σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή!

Η Ruthi Helbitz Cohen (γεν. 1969, Ισραήλ) παρουσίασε το έργο της σε πολλές ατομικές εκθέσεις στο Ισραήλ, τη Γερμανία, τις Κάτω χώρες, την Κίνα και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Διδάσκει Καλές τέχνες και Ζωγραφική στην Oranim Academy of Art από το 2003. Για δύο χρόνια (2012-2014) εργάστηκε ως συντονίστρια των εργαστηρίων Καλών τεχνών. Σήμερα, πραγματοποιεί ένα νέο πρόγραμμα σπουδών στη ζωγραφική μέσω των διεπιστημονικών επιστημονικών μελετών για τις Ανθρωπιστικές επιστήμες και τις τέχνες για τους προχωρημένους φοιτητές με κατεύθυνση την ανάπτυξη μιας εικαστικής και προσωπικής γλώσσας. Η καλλιτέχνης συμμετέχει σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες για την κοινότητα, καθώς και στη δράση “Art piece (peace) project” όπου συναντήθηκαν καλλιτέχνες από περιοχές συγκρούσεων.

Καλλιτέχνες εργαστηρίου

Αναλύτη Νίκη, Γιαννέζη Θεανώ, Γκίκας Νίκος, Ζηπέλα Ζωή, Καννελόπουλος Σταμάτης, Καραγιάννης Αλέξανδρος, Κεράστα Χαρά, Κοντακτσίου Άννα, Λουκά Πολυξένη, Μαυρίδη Κατερίνα, Μπακάλη Ευδοξία, Νικολακοπούλου Περσεφόνη, Παπαδοπούλου Ελένη, Παπανδρεόπουλος Θοδωρής, Σαλιάρη Δόμνα, Σιώπη Τάνια, Ταϊγανίδου Ιωάννα, Τράμπας Θοδωρής, Χαραλάμπους Ιουλία, Χαραλάμπους Μιχάλης

Υπεύθυνη προγράμματος: Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια

Επιμέλεια: Κατερίνα Σύρογλου, Επιμελήτρια Εκθέσεων και Συλλογών

Ανάρτηση έργων: Περικλής Γαλανός

Εκπαιδευτικά προγράμματα:  Βίλλυ Πολυζούλη, Παιδαγωγός-μουσειολόγος Χριστίνα Μαβίνη, Αρχαιολόγος-μουσειολόγος

Υπεύθυνος τεχνικής οργάνωσης: Στέλιος Θεοδωρίδης

Εποπτεία & τεχνική υποστήριξη: Παντελής Ραμαντάνης

Εποπτεία: Αναστασία Κέλτσου

Πωλητήριο: Κατερίνα Κελέκη

Λογιστήριο: Χάρης Θεοδωρίδης, Ευτυχία Πετρίδου

Στη διαδικασία διεξαγωγής του Εργαστηρίου και παραγωγής της έκθεσης συμμετείχαν οι φοιτητές που διενεργούν την πρακτική τους άσκηση στο ΜΜΣΤ:

Ασλανίδου Μαρία, Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Καραπαναγιωτίδου Βασιλική, Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μουδιώτης Αλέξανδρος, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Χρήστου Χριστίνα, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας-Ιόνιο Πανεπιστήμιο