ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ:

Εξερευνώντας τις αισθήσεις | Για βρέφη 12-24 μηνών

Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων, που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και τη γεύση, τους βοηθάμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε! Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.

3 Μαρτίου 2024, Ανοιξιάτικες μεταμορφώσεις
Κυριακή, 11:00-12:00 και 13:00-14:00

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες | Για παιδιά 2-4 ετών

Για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Με τη μουσειοπαιδαγωγό-νηπιαγωγό Σπυριδούλα Χρόνη.

Κύκλος 6: 2, 9, 30 Μαρτίου 2024
Σάββατο, 10:30-11:30

Ταξίδι στο κέντρο των βιβλίων | Για παιδιά 4-6 ετών
Εργαστήρι φιλαναγνωσίας για παιδιά.

Ένα εργαστήρι που γεννήθηκε από την αγάπη για το βιβλίο και τις ιστορίες. Με όχημα την δύναμη του προφορικού λόγου και το παιχνίδι, κάθε συνάντηση αποτελεί και μια στάση στη χώρα των βιβλίων και στα μεγάλα έργα της κλασικής λογοτεχνίας. Κάθε μήνα και μια διαφορετική συνάντηση, κάθε μήνα και ένα διαφορετικό ταξίδι με βιβλία που ταιριάζουν σε κάθε εποχή. Σχεδιασμός-υλοποίηση-εμψύχωση: Παραμυθοκόρες Αντωνία Βέλλιου, Βασιλεία Βαξεβάνη.

18 Φεβρουαρίου 2024 Μόμπι Ντικ
Κυριακή, 12:00-13:30

Άκου! Ένας πίνακας τραγουδάει… | Για παιδιά 5-7 ετών

Οι ζωγραφικοί πίνακες ζωντανεύουν και μας αποκαλύπτουν μυστικά! Εικόνες που εξιστορούν, ιστορίες που τραγουδιούνται και αναπάντεχες συμπτώσεις μας οδηγούν, σε ένα διαφορετικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Με τον μουσικό, μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτη και την εικαστικό, αρχ. εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων Ιωάννα Μπουλούγαρη.

Ενότητα 6: 2, 9 Μαρτίου 2024 Paul Gauguin
Σάββατο, 15:00-16:00

Αθηνοπεριπέτειες στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη! | Για οικογένειες με παιδιά 5-11 ετών

Είστε έτοιμοι για μια μεγάλη απολαυστική περιπέτεια; Για μια εξερεύνηση που θα σας μείνει αξέχαστη; Ελάτε να εξερευνήσουμε την Αθήνα, τα αρχαία μνημεία, τους ναούς, τα σπήλαια ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας των θεών, των ανθρώπων και της ίδιας της πόλης. Οι Αθηνοπεριπέτειες συνεχίζουν στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και αφορούν διαδρομές στην περιοχή της Πνύκας, στο Καλλιμάρμαρο, στο Ζάππειο και στον Εθνικό Κήπο, οι οποίες πραγματοποιούνται από τη συγγραφέα Σοφία Αλεξίου σε συνεργασία με ξεναγούς- μουσειοπαιδαγωγούς.

31 Μαρτίου 2024
Κυριακή, 11.00- 13.00

Taking Up Space | Για παιδιά 7-12 ετών

Πόσο χώρο μπορεί να καταλάβει ένα έργο τέχνης; Μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του κάδρου του; Σε αυτό το εικαστικό εργαστήριο επισκεπτόμαστε ξανά γνωστά και άγνωστα έργα γυναικών δημιουργών, δίνοντας χώρο σε νέες ερμηνείες. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανεξερεύνητες από το ευρύ κοινό Ελληνίδες ζωγράφους και γλύπτριες, να πειραματιστούν µε διαφορετικά υλικά και ετερόκλιτες τεχνικές και να εμπνευστούν από το έργο τους, δημιουργώντας πρωτότυπα εικαστικά έργα. Σχεδιασµός Προγράµµατος: Χριστίνα Μπότσου. Μουσειοπαιδαγωγοί: Αναστασία Αγάθου, Δώρα Βασιλάκου, Μυρτώ Κακαρά, Χριστίνα Μπότσου

31 Μαρτίου 2024 Ελένη Πασχαλίδου–Ζογγολοπούλου
Κυριακή, 12:00-13:30

Γράφω, Παίζω και Δημιουργώ | Για παιδιά 9-12 ετών
Εισαγωγικό σεμινάριο δημιουργικής γραφής.

Το σεμινάριο αποτελεί μια εισαγωγή στις αρχές της δημιουργικής γραφής σε συνδυασμό με θεατρικό παιχνίδι και δημιουργικές ασκήσεις, που ανοίγουν το δρόμο στη φαντασία, την έμπνευση, τη δημιουργικότητα, το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό. Μέσα από το σεμινάριο τα παιδιά μυούνται στον κόσμο των λέξεων και της συγγραφής χρησιμοποιώντας όλα τα εκφραστικά τους μέσα. Με την σεναριογράφο, συγγραφέα παιδικών βιβλίων και ηθοποιό Ελπίδα Μηναδάκη (δημιουργική ομάδα «Σπίθες»).

2, 9 Μαρτίου 2024
Σάββατο, 17:00-18:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 40€

Η Σάσα εμπνέεται και αφηγείται ανάμεσα σε Έργα Τέχνης | Για παιδιά 6-12 ετών & γονείς

Αφηγήσεις ιστοριών βασισμένες στις περιοδικές εκθέσεις του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Πώς θα σας φαινόταν να τρυπώσετε στις ιστορίες ενός πίνακα; Να φανταστείτε πως ένα γλυπτό ζωντανεύει το βράδυ; Να ονειρευτείτε μαζί με έναν ζωγράφο, έναν γλύπτη ή έναν ποιητή βλέποντας το έργο που δημιούργησε; Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τις πιο απίθανες και μαγικές ιστορίες με οδηγό μια αφηγήτρια: η Σάσα γνωρίζει υπέροχα παραμυθένια μυστικά, αφού εδώ και δέκα χρόνια τριγυρίζει και λέει τις ιστορίες της ανάμεσα στα υπέροχα έργα των εκθέσεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη.

8 Μαρτίου 2024 Με αφορμή την έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου: H αλχημεία της ζωγραφικής»
Παρασκευή, 19:00

Μία νύχτα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη! (Museum Sleepover) | Για οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών

Η δράση που αγαπήθηκε πιο πολύ από όλες συνεχίζεται και φέτος στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη! Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό τη μύηση και την εξοικείωση των παιδιών με τους μουσειακούς χώρους του Ιδρύματος και τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση, συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα από μουσειοπαιδαγωγούς, και βιώνουν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία, περιτριγυρισμένα από πολύτιμα έργα τέχνης.

9 Μαρτίου 2024 «Μιχάλης Οικονόμου: H αλχημεία της ζωγραφικής»
Σάββατο, 18:00 έως Κυριακή, 10:00

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

Αγκαλιάστε τη γη, σώστε τον πλανήτη! | Για οικογένειες με παιδιά 4-8 ετών

Η κακιά Ρύπη με βοηθούς όλη την ανθρωπότητα θέλει να αυξήσει κι άλλο την θερμοκρασία της γης, να λιώσει τους πάγους και να καλύψει όλη τη γη με σκουπίδια. Στόχος της είναι να καταστρέψει τον πλανήτη για πάντα και να τον μετατρέψει στο βρώμικο βασίλειό της. Τα ξωτικά του δάσους, οι βοηθοί του πλανήτη, σε αντίθεση με την Ρύπη, προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να προστατεύσουν όλα τα δέντρα, τα λουλούδια και τον καθαρό αέρα. Η Ρύπη, όμως, στέλνει ένα τοξικό αέριο για να κοιμίσει τα ξωτικά και έτσι να μην μπορούν να αντιδράσουν στα σχέδιά της! Από τη θεατρική ομάδα Θέατρον.

9 Μαρτίου, 6, 13 Απριλίου 2024
Σάββατο, 16:00
Κόστος συμμετοχής: 10€/άτομο