Το εργαστήριο «Ηλέκτρα του Σοφοκλή» διδάσκει ο Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Actors Studio Drama School, Ανδρέας Μανωλικάκης, στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Ανδρέας Μανωλικάκης

Ο Ανδρέας Μανωλικάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγία Παρασκευή. Είναι Πρόεδρος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Actors Studio Drama School (Master of Fine Arts) στο Pace University της Νέας Υόρκης, όπου διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία. Είναι δια βίου μέλος του Actors Studio καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Έχει διδάξει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας και ανάλυσης κειμένου στη Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βερολίνο, Παρίσι, Σίμπιου (Ρουμανία), Αθήνα, Χανιά, Ναύπλιο, Θεσσαλονίκη, Σάμο.

Έχει δώσει διαλέξεις με θέματα: «Αναδρομή στις ρίζες, την εμφάνιση, την εξέλιξη και την μετεξέλιξη του Συστήματος Στανισλάφσκι», «Στανισλάφσκι και Βαχτάνγκοφ», «Το Actors Studio», «Η Μέθοδος Υποκριτικής και η Ελληνική Τραγωδία», «Η Μέθοδος Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας», «Η Μέθοδος και η Μετάφραση». Ως σκηνοθέτης αλλά και ως ηθοποιός, εργάστηκε στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη (στο Broadway, στο Actors Studio, στο Εθνικό Θέατρο του Ανατολικού Παρισιού και αλλού). Έχει σκηνοθετήσει και έχει παίξει σε πολυάριθμα έργα του ελληνικού ρεπερτορίου στις Η.Π.Α. με τον θεατρικό οργανισμό «Νέα Ελληνική Σκηνή της Νέας Υόρκης», τον οποίο ίδρυσε το 1983 στη Νέα Υόρκη.

Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά το βιβλίο «Βαχτάνγκοφ, Μαθήματα Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής» του Νικολάι Γκόρτσακοφ, το οποίο εκδόθηκε στην Αθήνα, το 1997. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και κάτοχος διπλώματος MAITRISE DE THEATRE από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού VIII-Vincennes. Έχει επίσης κάνει σπουδές στη Διεθνή Σχολή Μιμικής του Marcel Marceau στο Παρίσι.

Ο Ανδρέας Μανωλικάκης συμπεριλαμβάνεται στα βιογραφικά αρχεία του «Marqui’s Who’s Who» για την συνεισφορά του στο χώρο της εκπαίδευσης. Για τον Ανδρέα Μανωλικάκη: Έλλεν Μπέρστυν (Πρόεδρος του Actors Studio, ηθοποιός βραβευμένη με Όσκαρ και Τόνι) «Ο Ανδρέας Μανωλικάκης κατανοεί τη δουλειά του Στανισλάφσκι και του Βαχτάνγκοφ καλύτερα από κάθε δάσκαλο ή αναλυτή από την εποχή που ο Λη Στράσμπεργκ δίδασκε στο Actors Studio». Άρθουρ Πεν, (πρώην Πρόεδρος του Actors Studio, Σκηνοθέτης βραβευμένος με Τόνι, τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ), «Θεωρώ τον Ανδρέα Μανωλικάκη ένα από τα πιο οξυδερκή και προικισμένα μέλη του Actors Studio»