Ο Νώε στη βιβλική κιβωτό είχε σώσει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου από τον κατακλυσμό. Οι Νορβηγοί έφτιαξαν ένα «καταφύγιο» το οποίο μπορεί να διασώσει στο μέλλον όλα τα φυτά που καλλιεργούνται στη Γη. Στα νησιά Σφάλμπαρντ της Αρκτικής, 1.500 χλμ από το Βόρειο Πόλο εγκαινιάστηκε χθες μια υπόγεια εγκατάσταση ύψιστης ασφάλειας, μέσα στην οποία θα αποθηκευτούν σπόροι από όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες του κόσμου, ως παρακαταθήκη για την περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής.

Στην κιβωτό θα φυλαχθούν δείγματα από 4,5 εκατ. ποικιλίες φυτών που προσφέρουν τροφή στον άνθρωπο, μέσα σε τρεις τσιμεντένιους θαλάμους, που βρίσκονται στην άκρη μιας σήραγγας 120 μέτρων.

Ο αποθηκευτικός χώρος είναι αρκετός, δεδομένου ότι το σύνολο των καλλιεργούμενων ποικιλιών εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει τα τρία εκατομμμύρια.

Οι σπόροι συντηρούνται στους μείον 18 βαθμούς Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν πάνω από μια χιλιετία. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η κιβωτός είναι σχεδιασμένη να αντέχει ακόμα και χτύπημα με πυρηνικά όπλα και θα παραμείνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας όσο και αν χειροτερέψει η παγκόσμια θέρμανση.

Η εγκατάσταση θα ελέγχεται με τηλεχειρισμό από τη Νορβηγία, η οποία κάλυψε το κόστος των έξι εκατ. δολαρίων για την κατασκευή του.

Τη συλλογή των δειγμάτων αναλαμβάνει το Παγκόσμιο Ιδρυμα Ποικιλότητας Καλλιεργειών, με έδρα τη Ρώμη, ενώ στους φορείς που μετέχουν περιλαμβάνεται και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Τα πρώτα δείγματα που τοποθετήθηκαν στην κιβωτό, σφραγισμένα σε υδατοστεγείς φακέλους, ήταν σπόροι διαφορετικών ποικιλιών ρυζιού από 104 χώρες.

Την εγκατάσταση εγκαινίασε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας ενώ μεταξύ των δεκάδων προσκεκλημένων ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ουανγκάρι Ματάι από την Κένυα.