Το First Chair Academy είναι μια επαναστατική και εμπνευσμένη νέα πρωτοβουλία δράσεων που έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει τις ηγετικές ικανότητες και την υψηλή μουσική διαπαιδαγώγηση, στοιχεία απαραίτητα για τους κορυφαίους οργανοπαίχτες μουσικούς που θα επανδρώσουν μελλοντικά τις κορυφαίες θέσεις των ορχηστρών. Το First Chair Academy συγκεντρώνει μια ομάδα από εξέχοντες μουσικούς ηγέτες ορχηστρών, μαέστρους, μουσικολόγους, ειδικούς εκπαιδευτές και μελετητές, με επικεφαλής τον Igor Gruppman, με στόχο να εμπνεύσουν και να διδάξουν τις επόμενες γενιές κορυφαίων οργανοπαιχτών ορχήστρας.

Από τις 15 έως τις 21 Ιουλίου 2023, στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν δράσεις, σεμινάρια, διαλέξεις, συζητήσεις και πρόβες στα πλαίσια της αναβάθμισης των ικανοτήτων των κορυφαίων μουσικών που απαρτίζουν τις ηγετικές θέσεις μιας ορχήστρας. Η φετινή εκδοχή θα πλαισιωθεί από τη MOYSA, την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με τους συμμετέχοντες του FCA.

Υπεύθυνοι για την καθοδήγηση των νέων ταλέντων είναι μία ομάδα κορυφαίων μουσικών του διεθνούς και ελληνικού μουσικού στερεώματος που με την καριέρα τους έχουν αφήσει το στίγμα τους στις κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο διεθνούς φήμης μαέστρος Thomas Sanderling, ο Igor Gruppman Καλλιτεχνικός Διευθυντής του FCA και πρώην Αρχιμουσικός της London Symphony Orchestra και της Rotterdam Philharmonic, η Vesna Gruppman καθηγήτρια βιολιού στην Ακαδημία της Βαρκελώνης και του Ρόττερνταμ, ο Σίμος Παπάνας Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ο Michael Fine βραβευμένος με Grammy μουσικός παραγωγός, ο Marien van Staalen κορυφαίος τσελίτσας της Rotterdam Philharmonic και ο Ζαχαρίας Ταρπάγκος, σολίστ φλάουτου και κορυφαίος μουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι δράσεις θα κορυφωθούν με τη συναυλία των πρωταγωνιστών των σεμιναρίων, δηλαδή την ορχήστρα της MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα των Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και τους συμμετέχοντες που προστέθηκαν από τη διαδικασία επιλογής του προγράμματος, στις 20 Ιουλίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το συμφωνικό έργο Scheherazade op 35 του Nikolai Rimsky-Korsakov και το κομμάτι για έγχορδα To the Silence του Alfred Momotenko-Levitsky, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.