Στο πλαίσιο της έκτης διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», θα παρουσιαστούν τρεις παραστάσεις σύγχρονων κυπριακών θεατρικών έργων, από κυπριακά θεατρικά σχήματα, στην αίθουσα του Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη δραστηριότητα προώθησης της κυπριακής θεατρικής συγγραφής στον ελλαδικό χώρο, με την παρουσίαση παραστάσεων κυπριακού θεατρικού έργου από κυπριακά θεατρικά σχήματα.

Η προώθηση και ανάδειξη της κυπριακής δραματουργίας και της εν γένει κυπριακής δημιουργίας στην Ελλάδα, αποτελεί το βασικότερο στόχο της προσπάθειας του ΚΚΔΙΘ, συμβάλλοντας στην κινητικότητα των Κύπριων καλλιτεχνών καθώς και στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος.

Τρία κυπριακά θεατρικά έργα στην Αθήνα

Ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», ανοίγει την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου με την παράσταση …Κοιμήσου Αγγελούδι μου... των Στέλιου Θεοχάρους και Μαρίνας Φραγκεσκίδου, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή (παραγωγή Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού). Ακολουθεί την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, η παράσταση Η Σιδηρά του Μιχάλη Παπαδόπουλου, σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη (παραγωγή Θέατρο Versus). Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώνεται την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, με την παράσταση Αφηγήσεις Γυναικών, μια διασκευή του βιβλίου Δεκαοκτώ Αφηγήσεις της Νίκης Μαραγκού, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη (παραγωγή Prima Lux).

Αναλυτικά:

ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΟΥ…
των Στέλιου Θεοχάρους και Μαρίνας Φραγκεσκίδου

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Ώρα: 21.00

Με το έργο των Στέλιου Θεοχάρους και Μαρίνας Φραγκεσκίδου, …Κοιμήσου Αγγελούδι μου..., παραγωγή της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, ανοίγει ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου. Το έργο …Κοιμήσου Αγγελούδι μου…, πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2018 από την Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ.

Περίληψη

Δυο αδέρφια, η Άρτεμις και ο Αχιλλέας Βερβέρη, μεγαλώνουν κάτω από την αυστηρή επίβλεψη του πατέρα τους καθώς η μητέρα τους τα έχει εγκαταλείψει όσο ήταν μικρά. H Άρτεμις μεγαλώνοντας, θέτει ως προσωπική υποχρέωσή της να προσφέρει όλο της το είναι στον Αχιλλέα, ούτως ώστε ο ίδιος να μη στερηθεί ποτέ την αγάπη. Ένα βράδυ φτάνει στο σπίτι τους ένας «ξένος», ο Στέφανος, και τους ανακοινώνει το θάνατο της μητέρας τους. Ισορροπίες μεταξύ αλήθειας και ψέματος, λογικής και παράνοιας, ηθικής και ανάγκης, πρέπει και μη, σε ένα παιχνίδι της μοίρας και του μυαλού.

Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κολιάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Νικηφόρου

Διανομή:

Άρτεμις Βερβέρη: Χριστίνα Κωνσταντίνου
Στέφανος Στασινόπουλος: Παναγιώτης Μπρατάκος
Αχιλλέας Βερβέρης: Αλέξανδρος Αχτάρ

Παραγωγή: Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ)

Η ΣΙΔΗΡΑ του Μιχάλη Παπαδόπουλου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Ώρα: 21.00

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» συνεχίζεται με το θεατρικό έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου, Η Σιδηρά, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της Μάργκαρετ Θάτσερ, της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, που κυβέρνησε στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του 1980.

Περίληψη

Το έργο, διαδραματίζεται στη σουίτα της Πρωθυπουργού και ολοκληρώνεται σε τρεις πράξεις, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει τη σχέση της γυναίκας με την εξουσία, τον ρόλο των ανδρών και τη σχέση αυτής της γυναικείας δύναμης απέναντι στα πατροπαράδοτα θηλυκά πρότυπα.

Σύμφωνα με την Καναδή συγγραφέα και ποιήτρια Μάργκαρετ Άτγουντ, η κοινωνία αντιμετωπίζει έναν ισχυρό άντρα σαν γεννημένο ηγέτη και μια ισχυρή γυναίκα σαν ανωμαλία. Πόσο αληθινό είναι αυτό;

Το θεατρικό έργο Η Σιδηρά, φανερώνει πτυχές των παιγνιδιών των πολιτικών και αποπειράται να μπει στα άδυτα της πολιτικής ίντριγκας, αποκαλύπτοντας τη μοναδική ίσως αλήθεια όλου αυτού του παραμυθιού: αυτό που σίγουρα κρύβει η κορυφή είναι μια εθιστική μοναξιά.

Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Μουσική: Αντρέας Κλεοβούλου

Ερμηνεύουν οι Βίβιαν Νικολαΐδου, Αντρέας Νικολαΐδης και Παντελίτσα Μαυρογιάννη

Παραγωγή: Θέατρο Versus

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Μια διασκευή του βιβλίου Δεκαοκτώ Αφηγήσεις της Νίκης Μαραγκού

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Ώρα: 21.00

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώνεται την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, με την παραγωγή της Prima Lux, Αφηγήσεις Γυναικών, μια διασκευή και θεατρική μεταφορά του βιβλίου Δεκαοκτώ Αφηγήσεις (Εκδόσεις «Το Ροδακιό», Αθήνα 2012), το οποίο υπήρξε το τελευταίο βιβλίο της ποιήτριας, ζωγράφου και συγγραφέα Νίκης Μαραγκού (1948-2013).

Περίληψη

Πρόκειται για μία συλλογή ιστοριών από Κύπριες γυναίκες, οι οποίες αν και διαφορετικές, η ουσία του λόγου τους υφαίνεται και πλέκεται ως μια ενιαία φωνή, ερχόμενη από την αρχή του κόσμου και εκτείνεται ως το αύριο. Οι γυναίκες χτίζουν με γερά θεμέλια τη συνοχή της κοινωνίας στην οποία ζουν, μεταδίδοντας σοφία κι εμπειρία από γενιά σε γενιά, μεταφέροντας τη μνήμη στις νεότερες γυναίκες των οικογενειών τους, όπως αυτές ξέρουν με μοναδικό τρόπο να κάνουν. Οι γυναίκες παρουσιάζονται να κρατούν με καθοριστικό τρόπο τον ρόλο της υπομονής, αποδεικνύοντας μια απαράμιλλη δόση αντοχής, δύναμης, αλλά και παράδοσης στο πεπρωμένο τους, μια γλυκιά κι ανθρώπινη αποδοχή της συνύπαρξης με το ακατόρθωτο, που όμως για αυτές γίνεται εφικτό. Δεν μένουν εγκλωβισμένες στο παρελθόν τους, παρόλο που τις σημάδεψε ανεξίτηλα και ατενίζουν με αισιοδοξία τις μέρες που θα έρθουν.

Μέσα από τις Αφηγήσεις Γυναικών, παρουσιάζεται μια άλλου είδους καταγραφή της κυπριακής ιστορίας, μια σύζευξη όλων των παραμέτρων αυτού που μπορούμε να ονομάσουμε συλλογική μνήμη. Η ανθρώπινη εμπειρία κατέχει την κύρια θέση στην παράσταση. Οι αφηγήσεις, ενώ αρχικά απαιτούν την αυτονόμησή τους, καταλήγουν να συνδέονται σε μία κεντρική αφήγηση, στην αφήγηση αυτού του τόπου.

Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης
Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή
Σκηνογραφία: Μαρία Βασιλειάδου
Κίνηση: Julia Brendle
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χριστοδούλου
Σχεδιασμός προγράμματος και αφίσας: Χριστιάνα Καραγιάννη
Δημόσιες σχέσεις: Μαρία Χατζηγεωργίου
Φωτογραφίες: Γαβριέλλα Πιερή

Ερμηνεύουν οι Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έλενα Δημητρίου, Άννα Γιαγκιώζη, Μυρσίνη Χριστοδούλου

Συμμετέχει η Αλθαία Τοφαρίδου – Αβρααμίδου

Παραγωγή: Prima Lux