Λατρεύεις τις αστυνομικές ιστορίες; Είσαι φανατικός θαυμαστής του Sherlock Holmes και της Agatha Christie; Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι θετική, τότε θα απολαύσεις το κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Gaston Leroux.

Από την Κατερίνα Ηλιάκη

Ο μαιτρ των γαλλικών ιστοριών μυστηρίου, που έγινε ευρέως γνωστός από το  «Το Φάντασμα της Όπερας» και για το Μυστήριο του κίτρινου δωματίου, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιβλία μυστηρίου όλων των εποχών, μας προκαλεί να λύσουμε έναν ακόμη πιο αγωνιώδη και ακραίο γρίφο στο «Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα».

Μια καθηλωτική ιστορία ξεκινά…

Η Ματίλντ Στάνγκερσον παντρεύεται τον αγαπημένο της Ρομπέρ Νταρζάκ, αλλά κατά τη διάρκεια της τελετής μια αδιόρατη απειλή πλανιέται στην ατμόσφαιρα. Όμως όλα κυλάνε φυσιολογικά και το ευτυχισμένο ζευγάρι φεύγει για μήνα του μέλιτος.

Ελάχιστες μέρες μετά, ένα τηλεγράφημα με την υπογραφή της Ματίλντ Στάνγκερσον ταράζει τον δαιμόνιο δημοσιογράφο Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ. Γράφει μόνο δύο λέξεις: «Σώστε μας».

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το ζευγάρι μαζί με τους φίλους του καταλήγει σε ένα καλά οχυρωμένο μεσαιωνικό κάστρο στην Κυανή Ακτή, όπου είναι απολύτως αδύνατον να εισβάλει κανείς και να βλάψει τη Ματίλντ Στάνγκερσον. Κι όμως… Το αδιανόητο συμβαίνει με τον πιο μυστηριώδη τρόπο.

Ο Ρουλεταμπίλ καλείται τώρα όχι μόνο να αντιστρέψει ένα έγκλημα, αλλά και να κοιτάξει κατάματα μια απαίσια αλήθεια.

Μπορείς να λύσεις το μυστήριο;

Το μυθιστόρημα ανήκει στην κατηγορία «locked room mystery» (μυστήριο κλειδωμένου δωματίου), στην οποία περιλαμβάνονται αστυνομικές ιστορίες που το έγκλημα πραγματοποιείται κάτω από φαινομενικά αδύνατες περιστάσεις.

Ο Gaston Leroux θεωρείται πρωτοπόρος συγγραφέας του είδους με το οποίο έχουν ακόμη ασχοληθεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της κλασσικής λογοτεχνίας, όπως οι Edgar Allan Poe, Wilkie Collins και Joseph Conrad.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γάλλος συγγραφέας Γκαστόν Λερού (GastonLeroux, 1868-1927), γνωστός κυρίως για το περίφημο μυθιστόρημά του «Το Φάντασμα της Όπερας», που μεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρ. Η συνεισφορά του Γκαστόν Λερού στη γαλλική αστυνομική λογοτεχνία θεωρείται εφάμιλλη με εκείνη του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στην αγγλική και του Έντγκαρ Άλαν Πόε στην αμερικανική.

Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία του «Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου» και «Το Άρωμα της Γυναίκας με τα Μαύρα».