Ο κόσμος του θρυλικού συγγραφέα Τζ. Ντ. Σάλιντζερ μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, σε αυτήν την αποκαλυπτική ματιά στις εμπειρίες που διαμόρφωσαν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους, αμφιλεγόμενους και αινιγματικούς συγγραφείς των καιρών μας.

Τοποθετημένο χρονικά στο πολύχρωμο κάδρο της Νέας Υόρκης στα μέσα του 20ου αιώνα, το «Επαναστάτης στη Σίκαλη» ακολουθεί τον νεαρό Σάλιντζερ (Νίκολας Χουλτ), ενόσω αυτός προσπαθεί να βρει τη «φωνή» του, φλερτάρει με τη διάσημη κοσμική Ούνα Ο’Νιλ (Ζόι Ντόιτς) και πολεμά στις πρώτες γραμμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτές είναι οι εμπειρίες που θα κυοφορήσουν τη δημιουργία του αριστουργήματός του «Ο Φύλακας στη Σίκαλη», θα τον κάνουν διάσημο –αλλά και διαβόητο- εν μία νυκτί και, τελικά, θα οδηγήσουν στην απόσυρσή του από τα φώτα της δημοσιότητας για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Μία απόλυτα προσωπική ιστορία

Το πρώτο βίωμα του σκηνοθέτη, Ντάνι Στρονγκ, με τον Σάλιντζερ, ήρθε στην ηλικία των 14 ετών, όταν πρωτοδιάβασε το αριστούργημά του, Ο Φύλακας στη Σίκαλη: «Ήταν η πρώτη φορά που διάβαζα κάτι που αντικατόπτριζε τόσο απόλυτα όσα ένιωθα», θυμάται ο Στρονγκ, «και αισθάνθηκα τα λόγια του χαρακτήρα τόσο οικεία, τόσο ειλικρινή. Ήταν το πιο αστείο βιβλίο που είχα διαβάσει μέχρι τότε. Ίσως είναι ακόμα.».

Η ιστορία του βιβλίου και ο συγγραφέας του, ρίζωσαν μέσα του για χρόνια, μέχρι που, εν τέλει, αγόρασε τα δικαιώματα της βιογραφίας «J.D. Salinger: A Life», δια χειρός Κένεθ Σλαβένσκι. «Ταυτίζομαι με πολλές από τις εμπειρίες του Σάλιντζερ ως συγγραφέα: η προσπάθεια να βρεις μία ιδέα, να χρησιμοποιείς την ίδια σου τη ζωή ως έμπνευση, να αντιμετωπίζεις την απόρριψη, να σημειώνεις συνεχώς, και πώς η συγγραφή επηρεάζει την προσωπική σου ζωή», αναφέρει ο Στρονγκ, σχετίζοντας τη διαδικασία, με αυτήν της μεταφοράς του βιβλίου στον κινηματογράφο. «Υπάρχουν πολλές από τις εμπειρίες του Σάλιντζερ που είναι οικείες για πάρα πολλούς συγγραφείς. Την ίδια στιγμή, όμως, τα γεγονότα της ζωής του ήταν απίστευτα δραματικά και μοναδικά».

Ο Στρονγκ βρήκε τον παραγωγό της ταινίας στο πρόσωπο του Τζέισον Σούμαν, ο οποίος γνώριζε για το project από τη στιγμή που το σενάριο ακόμα γραφόταν. «Βρισκόμουν σε αναμμένα κάρβουνα για να διαβάσω το σενάριο και να δούμε πως θα μπορέσουμε να κάνουμε την ταινία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σούμαν. Όπερ και εγένετο, με τους δύο άνδρες να επικοινωνούν με τον κορυφαίο παραγωγό, Μπρους Κοέν (American Beauty, Milk, Οδηγός Αισιοδοξίας) και την εταιρεία Black Label Media (Sicario: Ο Εκτελεστής, Demolition, La La Land).

Βασικοί συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ντάνι Στρονγκ

Σενάριο: Ντάνι Στρονγκ

Ηθοποιοί: Νίκολας Χουλτ

Κέβιν Σπέισι

Σάρα Πόλσον

Ζόι Ντόιτς