Από τις εκδόσεις του μουσείου Μπενάκη κυκλοφορεί το συλλογικό έργο, Ένας χαμένος ελέφαντας. Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου. Πρακτικά διεθνούς συνεδρίου σε επιμέλεια των Δημήτρη Δ. Αρβανιτάκη & Αγαθής Δημητρούκα.Ο τόμος περιλαμβάνει τα κείμενα των ομιλιών που παρουσιάστηκαν στο ομότιτλο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς) στο διάστημα 23-25 Σεπτεμβρίου του 2011.

Έλληνες και ξένοι μελετητές του νεοελληνικού πολιτισμού και του έργου του Νίκου Γκάτσου επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τους κώδικες της ποιητικής του και να εντάξουν την καλλιτεχνική του παραγωγή στα ιστορικά της συμφραζόμενα.


«Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου (1911-1992), το Μουσείο Μπενάκη οργάνωσε ένα διεθνές συνέδριο αφιερωμένο στη μελέτη του ποιητή της Αμοργού. Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο κτήριο της οδού Πειραιώς, από τις 23 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου του 2011. 

Στη συνάντηση εκείνη, Έλληνες και ξένοι μελετητές του έργου του Γκάτσου και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και ποιητές και μεταφραστές, προσέγγισαν το έργο του ποιητή, αναζητώντας το νήμα που ενώνει την ποίηση, το θέατρο και το τραγούδι μέσα στο σύμπαν του δημιουργού, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του πολυεπίπεδου έργου του και αποτυπώνοντας την ευρύτερη συνεισφορά του στην ανανέωση της ποίησης και στη διαμόρφωση του λογοτεχνικού προσώπου της Ελλάδας του εικοστού αιώνα…» 

 
Δημήτρης Αρβανιτάκης, Μουσείου Μπενάκη