Τι μπορούν να δημιουργήσουν οι σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες έχοντας να αντιμετωπίσουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821; Ποιο είναι το σύμπαν που θα υφάνουν; Σε ποιο βαθμό τους αφορά ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός από το οποίο, όμως, απέχουν 200 χρόνια;

Το «αφήγημα» της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 παρουσιάζεται σε μία εκτεταμένη έκθεση Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι καλούνται να επικεντρωθούν σε έννοιες όπως η Ιστορία, η ατομική και η συλλογική μνήμη, η εθνική συνειδητοποίηση και η εθνική ταυτότητα, η πατρίδα, η ελληνικότητα και η αντίφασή της, καθώς και στο ερώτημα για το νόημα όλων αυτών των εννοιών στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τα σύμβολα, τις εικόνες και τα πρόσωπα, τα μηνύματα και τα συνθήματά της Επανάστασης, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις εκείνου του ιστορικού γεγονότος που γέννησε το νέο ελληνικό κράτος. Πέρα από τον όποιο επετειακό χαρακτήρα, η έκθεση δεν επιθυμεί να είναι περιγραφική ή εικονογραφική, ούτε φιλοδοξεί να υποκαταστήσει την αυστηρή ιστορική μελέτη και έρευνα, τις διαφορετικές αναγνώσεις, τις ερμηνείες και τις αποτιμήσεις των ιστορικών.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Περικλής Αντωναρόπουλος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μιχάλης Αρφαράς, Μάρκος Γεωργιλάκης, Απόλλωνας Γλύκας, Περικλής Γουλάκος, Κορνήλιος Γραμμένος, Γιώργος Διβάρης, Μαριλένα Ζαμπούρα, Γιώργος Ζιάκας, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Τζουλιάνο Καγκλής, Μαριγώ Κάσση, Γιάννης Καστρίτσης, Κυριάκος Κατζουράκης, Άρης Κατσιλάκης, Γιάννης Κονταράτος, Σπύρος Κουρσάρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μανουσάκης, Πέννυ Μονογιού, Κυριάκος Μορταράκος, Παναγιώτης Μπαξεβάνης, Βάλλυ Νομίδου, Στέλλα Παγώνη, Μαρία Παναγιώτου, Νίκος Παπαδημητρίου, Βασίλης Παπασάϊκας, Βασίλης Παπατσαρούχας, Βαγγέλης Πλοιαρίδης, Σπυριδούλα Πολίτη, Κυριάκος Ρόκκος, Ιφιγένεια Σδούκου, Ηλίας Σιψάς, Άγγελος Σκούρτης, Ελευθερία Στόικου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Κώστας Τσώλης, Ερατώ Χατζησάββα, Κώστας Χριστόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Ερατώ Χατζησάββα, εικαστικός
Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου

*

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι χαρακτηρισμένος ως covid free χώρος και για την είσοδο απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε έγγραφη ή ηλεκτρονική μορφή.

Οι θεατές, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων από δώδεκα (12) ετών και άνω, εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 του υπ.αριθμ 1
σχετικού, ή [β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του υπ.αριθμ. 1 σχετικού συνδυαστικά προς: [γ] αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω υπό [α] και [β].

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, υπό [α] και [β], επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή (εκτυπωμένα), είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α ́ 118) Covid Free GR. Εναλλακτικά, αλλοδαπός που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά σε έγχαρτη μορφή.

Οι ανήλικοι θεατές ηλικίας από τεσσάρων (4) έως και έντεκα (11) ετών, προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του υπ. αριθμ. 1 σχετικού. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

*

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Περικλής Αντωναρόπουλος, Μακρυγιάννης