Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και κατασκευών του Αστέρη Γκέκα, με τίτλο Είναι η ποίηση ένα καντήλι, την Τετάρτη 3 Μαρτίου στον Πολυχώρο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Όπως εξηγεί και ο καλλιτέχνης πρόκειται για ένα προσωπικό ανθολόγιο και μια ευγνωμοσύνη για κείνους που στοιβάζονται στα δυσθεώρητα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Και συνεχίζει: Εκείνους που φώτισαν μια εικονογράφηση και τη μνήμη του μέλλοντος.

Στο ποίημα Άπειρες εικόνες κι άγνωστες αποχρώσεις και με μια εικόνα μόνο, μπορώ να πω ένα «ευχαριστώ»; Αδύνατον. Μένω εσαεί να χρωστώ, και βαριά υποχρεωμένος. Πώς να καρφώσεις χρυσό μετάλλιο τιμής στην υδάτινη πανοπλία του ποιητή, σ’ ένα ένδυμα ωκεανών και δακρύων;

Το λεπτομερές και πεισματικό κέντημα του ξύλου απαντά μ’ ένα ευχαριστώ στο κέντημα των στίχων ενός ποιήματος. Πολλά χρωστώ από τώρα στον μελλούμενο ποιητή, κι ας κρατάει στα χέρια του ξύλινο σπαθί, τώρα που δεν γίνονται μάχες με ξύλινα σπαθιά και ούτε οι πολεμιστές μάς περισσεύουν. 

Ο Αστέρης Γκέκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Μαθήτευσε κοντά στον γλύπτη Νίκο Μιχελιδάκη. Το 1985 ίδρυσε το εργαστήρι ξυλογραφιών «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ». Χρησιμοποιώντας τη χαρακτική ξύλου, τη γλυπτική, τη ζωγραφική και τις κατασκευές διαμόρφωσε το δικό του μορφοπλαστικό λόγο.

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές όπως: Ίδρυμα ΩΝΑΣΗ (Αθήνα), Πινακοθήκη Γ. ΚΑΤΣΙΓΡΑ (Λάρισα), Μουσείο Πόντου (Κατερίνη), Πινακοθήκη Δήμου PADOVA Ιταλίας, Ίδρυμα Ιστορίας & Πολιτισμού της Εταιρείας ΚΛΙΑΦΑ (Τρίκαλα), Μουσείο ΓΑΙΑ (Κηφισιά), καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει περίπου 30 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί και πολιτιστικούς χώρους. Ζει στον Βόλο και διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Βόλου.