Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (λογοτεχνία εν Αθήναις), είναι μια προσωπική ταξιδιωτική εμπειρία, μέσα από τη λογοτεχνία και την μεταφορά της σε άλλα καλλιτεχνικά είδη, όπως ό κινηματογράφος, το θέατρο, η μουσική, ο χορός και η φωτογραφία.

Κάθε Ιούνιο η Ελλάδα έρχεται λίγο πιο κοντά στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής, μέσα από τη λογοτεχνία, τη μουσική, τη ζωγραφική, τη μαγειρική, αλλά και άλλες εκδηλώσεις που ομορφαίνουν τη ζωή μας και μας κάνουν να ξεχνάμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.  Κάθε Ιούνιο, εδώ και μια σχεδόν δεκαετία, υποδεχόμαστε το καλοκαίρι, με μια περιήγηση μέσα από όλες εκείνες τις μορφές τέχνης που μπορούν να μας προσφέρουν την εμπειρία ενός ταξιδιού στις χώρες που μιλούν ισπανικά και πορτογαλικά.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ προσφέρει μια σειρά πολιτιστικών και λογοτεχνικών εκδηλώσεων με συμμετοχική προσέγγιση, αφού θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε, μεταξύ άλλων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης αλλά και λογοτεχνικά, θεατρικά, μουσικά και γαστρονομικά εργαστήρια, μουσικές και ποιητικές βραδιές, αφιερώματα σε συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συνεντεύξεις και στρογγυλές τράπεζες με τους προσκεκλημένους συγγραφείς και με προσωπικότητες του ελληνικού πολιτιστικού βίου στα ισπανικά και μετάφραση στα ελληνικά, με ελεύθερη είσοδο σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος από τις 7 ως τις 19 Ιουνίου στην Αθήνα και από τις 16 ως τις 19 Ιουνίου στη Λευκάδα, θα έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με πραγματικότητες πολύ διαφορετικές από τη δική μας, με σε νέους κόσμους γεμάτους λέξεις,  εικόνες, χρώματα, αρώματα, γεύσεις και νότες.

Φέτος, θα βρίσκονται μαζί μας συγγραφείς από διάφορα μέρη του κόσμου όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μεξικό, την Κολομβία, την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Βενεζουέλα, την Ουρουγουάη, μουσικοί από την Ανδαλουσία, την Καταλονία, τη Χιλή, αλλά και άλλοι που βρίσκονται και ζουν στην Αθήνα και εδώ και χρόνια παντρεύουν με επιτυχία τα πολιτιστικά στοιχεία  που ενώνουν την Ελλάδα με όλες αυτές τις χώρες.

Το 9ο φεστιβάλ Ιβηροαμερικάνικης λογοτεχνίας, φέτος θα διεξαχθεί σε πολλά αθηναϊκά βιβλιοπωλεία και χώρους πολιτισμού που μπορούμε να δούμε αναλυτικά εδώ. Το Φεστιβάλ ΛΕΑ διεξάγεται υπό την αιγίδα και/ή με την υποστήριξη 15 Πρεσβειών και προξενείων καθώς και φορέων του Ελληνικού Κράτους.

Τίποτα όμως απ όλα αυτά δε θα ήταν δυνατό χωρίς το μεράκι και την αγάπη της διοργανώτριας του φεστιβάλ και διευθύντριας του περιοδικού Sol Latino, Αντριάνα Μαρτίνες, της Λεονόρας Μορελεόν, διευθύντριας του Abanico,  καθώς επίσης και όλων αυτών που όλα αυτά τα χρόνια, με αγάπη και περίσσιο  ενθουσιασμό,  στηρίζουν το φεστιβάλ για να μπορέσουμε όλοι εμείς να ταξιδέψουμε για μερικές μέρες μέσα από ισπανόφωνα και πορτογαλόφωνα μονοπάτια χωρίς να απομακρυνθούμε από το σπίτι μας.

Μια ματιά στο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα μας πείσει για την πληθώρα των επιλογών για να σημειώσουμε στο ημερολόγιό μας τις εκδηλώσεις που μας τραβάνε την προσοχή γιατί είναι πολλές και όλες πολύ ενδιαφέρουσες.

Info: Η Έφη Γιατράκη, ακολουθεί το Φεστιβάλ ΛΕΑ όλα αυτά τα χρόνια γιατί η θεματολογία του συνάδει απόλυτα με τα ενδιαφέροντά της. Διδάσκει ισπανικά σε ελληνόφωνους και ελληνικά σε ισπανόφωνους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-learning, αρθρογραφεί στα ηλεκτρονικά μέσα mimundogriego.com και ispania.gr. Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και τη διερμηνεία, έχει σπουδάσει γραφιστική στο ΤΕΙ Αθήνας, Ισπανική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Επικοινωνία και Εκπαίδευση μέσω Διαδικτύου στο Εθνικό Ισπανικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (UNED).


Πληροφορίες φεστιβάλ: 9ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις | 7 έως 19 Ιουνίου – Αθήνα &  16 έως 19 Ιουνίου – Λευκάδα