Το Λύκειο Επιδαύρου, ο νέος θεσμός του Φεστιβάλ που εγκαινιάστηκε φέτος, ξεκίνησε στις 4 Ιουλίου και συνεχίζεται μέχρι τις 19 του μηνός. Εκπαιδευτικά εργαστήρια, δράσεις για το κοινό, διαλέξεις, masterclasses, συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα του Λυκείου, το οποίο παρακολουθούν σπουδαστές από όλο τον κόσμο και διδάσκουν καταξιωμένοι διεθνείς καλλιτέχνες.

Οι δύο παραστάσεις που θα παρουσιαστούν εντός του προγράμματος, είναι οι εξής:

Τα Μυστικά του Αρλεκίνου | Σκηνοθεσία/Ερμηνεία: Enrico Bonavera

Τετάρτη 12 Ιουλίου – Ώρα έναρξης: 21:30
Προαύλιο Γυμνασίου Λυγουριού
Είσοδος ελεύθερη

Ο Ενρίκο Μποναβέρα, ηθοποιός με θητεία πλέον των τριάντα ετών στην Κομέντια ντελ’ Άρτε ταξιδεύει το κοινό πίσω στην εποχή του Μπαρόκ και ειδικότερα στην τέχνη της υποκριτικής με τη χρήση μάσκας. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο Μποναβέρα θα απαγγείλει μονολόγους των πιο διάσημων χαρακτήρων του: Τζάννι, Πανταλόνε, Μπριγκέλα, Ντοτόρε, Καπιτάνο και, φυσικά, Αρλεκίνο, τον χαρακτήρα που παίζει στο Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου τα τελευταία 15 χρόνια μαζί με τον σπουδαίο Φερούτσιο Σολέρι (Ferrucio Soleri).

Η παράστασή του είναι μια επίδειξη τεχνικών μεταμόρφωσης: με τη χρήση της γλώσσας του σώματος και των διαφορετικών φωνών για την αναπαράσταση διαφόρων κινησιολογικών μοτίβων. Τα μυστικά του Αρλεκίνου είναι μια παράσταση-μάθημα θεάτρου σε άμεσο διάλογο με το κοινό και ζωντανεύει την ξεχωριστή σχέση μεταξύ ερμηνευτή και ακροατηρίου για την οποία φημίζεται διεθνώς η Κομέντια ντελ’ Άρτε.

Ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά: Χριστίνα Ζώνιου

Βάκχες: Μια Λειτουργία | Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα

Τρίτη 18 Ιουλίου – Ώρα έναρξης: 21:30
Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου
Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ
Προπώληση: Κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου), στο 210 32 72000 και στο www.greekfestival.gr

Με πυρήνα τον αρχετυπικό χαρακτήρα του Διονύσου ως ξένου και με κεντρικό άξονα τη μουσική και την εξουσία της πάνω στους ανθρώπους, η παράσταση των Βακχών παρουσιάζεται ως μουσικό θεραπευτικό δρώμενο που ενώνει την «οργιαστική» ροκ με τους αφρικανικούς ρυθμούς και τους αραβικούς μουσικούς δρόμους. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου με τη συμμετοχή 100 σπουδαστών του Λυκείου.

Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα
Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα
Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης
Χορογραφία: Rootlessroot (Λίντα Καπετανέα, Γιόζεφ Φρούτσεκ)

Ηθοποιοί – Τραγουδιστές: Νάνσυ Σιδέρη, Σταυρούλα Παυλίκου, Μάρθα Φριντζήλα, Μιχάλης Πανάδης, Φοίβος Συμεωνίδης, Τάσος Δημητρόπουλος

Μουσικοί: Βασίλης Μαντζούκης (ηλεκτρική κιθάρα, tapes, φωνή), Αντώνης Μαράτος (μπάσο), Νίκος Παπαβρανούσης (τύμπανα), Kώστας Νικολόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Πανού Μανού (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Βαγγέλης Παρασκευαΐδης (τύμπανα, κρουστά), Κοσμάς Λαμπίδης (νέι)

[Φωτογραφία θέματος: (c) Ορφέας Εμιρζάς]


Το Λύκειο Επιδαύρου είναι ένα πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος) σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (έδρα: Ναύπλιο και Κοσμήτορας: Kαθ. Βασιλική Μπαρμπούση).

Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Επιδαύρου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Π.Ε. Αργολίδας και της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (με έδρα το Ναύπλιο)


Διαβάστε επίσης:

Λύκειο Επιδαύρου: “Η έλευση του ξένου” στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Το πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017: Το πρόγραμμα