Μιας και τα καιρικά δελτία κάνουν λόγο για καλοκαιρία αυτό το σαββατοκύριακο (2 & 3/12) ο Δεκέμβρης φαίνεται να μπαίνει με ανοιξιάτικη διάθεση. Πριν μας τα χαλάσει λοιπόν ο καιρός, πάμε να δούμε δωρεάν εκδηλώσεις που θα μπορέσουμε να απολαύσουμε.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου

Grippe Morale – Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη | Οικία Κατακουζηνού | Θέατρο

Ανήμερα των γενεθλίων της κορυφαίας υψιφώνου όλων των εποχών, η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει -σε πρώτη δημόσια ανάγνωση- το νέο έργο του Δημήτρη Φοινίτση «Grippe Morale – Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη» στην Οικία Κατακουζηνού, με την Ολύνα Ξενοπούλου στον κεντρικό ρόλο.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα – Ξεναγήσεις – DJ set | Μουσείο Μαρία Κάλλας

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας Δήμου Αθηναίων διοργανώνει εορταστικές δράσεις και ελεύθερη είσοδος για τα 100 χρόνια από την γέννηση της μεγάλης ντίβας.

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου

Γιώργος Καγιαλίκος – Παρουσίαση δίσκου «Δοξάζοντας το τώρα» | Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ο Γιώργος Καγιαλίκος παρουσιάζει το δίσκο «Δοξάζοντας το τώρα», σε μια εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο στη Σφίγγα. Συζητήσεις, μουσικές και χορός συνθέτουν αυτή την ιδιαίτερη εκδήλωση.

Οι Τρωάδες – Προβολή της ταινίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ανάπηρων Ατόμων | Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η ομάδα ΘΕΑΜΑ σας προσκαλεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 12:00, Παγκόσμια Ημέρα Ανάπηρων Ατόμων, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στον Κεραμεικό να παρακολουθήσετε σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα τη ψηφιακή παραγωγή του θεατρικού έργου «Οι Τρωάδες» με SDH υπότιτλους στην ελληνική γλώσσα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, με θέμα την “Ορατότητα στην Τέχνη” με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Σάββατο 2 & Κυριακή 3 Δεκεμβρίου

Εκδόσεις για την Κάλλας σε όλον τον κόσμο | Μια έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διαθέτει συλλογή εκδόσεων για τη Μαρία Κάλλας που εμπλουτίστηκε το 2022 με τη σημαντική δωρεά 1800 περίπου τεκμηρίων από τον Benedict Gagelmann, στην οποία αντανακλάται το εύρος της διεθνούς βιβλιογραφίας για την Κάλλας. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της μεγάλης σοπράνο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά μέρος της συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, βιβλία που απευθύνονται σε παιδικό, νεανικό και ενήλικο κοινό: εκδόσεις από τον Καναδά ως τη Νότια Αφρική και από τη Γουατεμάλα ως την Ιαπωνία.

Πέρα από την μουσική – Διήμερο για τον Ιάννη Ξενάκη | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών και το ΚΣΥΜΕ διοργανώνουν ένα διήμερο δημοσίου προγράμματος παράλληλα με το διπλό εκθεσιακό αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη. Ξεναγήσεις στην έκθεση Ηχητικές Οδύσσειες, διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, χορευτικές εκδηλώσεις κ.α. δρώμενα σε ένα συναρπαστικό διήμερο!

Κεντρική φωτογραφία θέματος: (δεξιά:) Giacomelli Photographic Archive: Maria Callas | Archivio fotografico del Comune di Venezia, Fondo Giacomelli, n. GN015552 | (αριστερά:) O Iάννης Ξενάκης στο Πανεπιστήμιο της Ινδιάνας, 1972 © Συλλογή Οικογένεια Ιάννη Ξενάκη