Ο master του τόνου και του ρυθμού, μπασίστας και συνθέτης Dave Holland, διανύει πλέον την πέμπτη δεκαετία του ως καλλιτέχνης και η μουσική του έχει να επιδείξει μια πλούσια, καλειδοσκοπική ιστορία. Ξεκίνησε την ανοδική πορεία του συμμετέχοντας στην περίφημη Miles Davis Band, την οποία και εγκατέλειψε για να αφιερωθεί στη δημιουργία της δικής του μουσικής.

Ο Jack de Johnette σημειώνει ότι «Είναι ένας από τους λίγους μπασίστες που μπορούν να ξεσηκώσουν ένα ολόκληρο ακροατήριο παίζοντας σόλο. Έμαθε από τον Miles να έχει μια ξεχωριστή άποψη στο παίξιμό του».

Στην πορεία σύναψε δυνατές συνεργασίες με θρύλους της τζαζ όπως τον ντράμερ Billy Higgins, τον πιανίστα Hank Jones, την Betty Carter και τον Herbie Hancock, με τον οποίο συνεργάστηκε τελευταία φορά το 2008 στον δίσκο River: The Joni Letters, που βραβεύτηκε με Grammy το 2008 ως το άλμπουμ της Χρονιάς. Λίγες μόνο ημέρες πριν την εμφάνισή του με τους επίσης σημαντικούς μουσικούς της τζαζ, Chris Potter, Lionel Loueke και Eric Harland στο Sani Festival στη Χαλκιδική, ο Dave Holland μας έκανε την τιμή να απαντήσει στις ερωτήσεις μας! Ιδού λοιπόν…!

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

Culturenow.gr: Στις 11 Ιουλίου έρχεστε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική έτσι ώστε να συμμετέχετε μαζί με τους Chris Potter, Lionel Loueke και Eric Harland στο Sani Festival. Είναι η 2η φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα μέσα στο 2015 καθώς είχατε εμφανιστεί και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον Μάιο. Θεωρείτε πως το ελληνικό κοινό της τζαζ είναι ένθερμο;Dave Holland: Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στην Ελλάδα για μία ακόμα εμφάνιση ειδικά με αυτό το υπέροχο γκρουπ μουσικών. Έχω έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές στο παρελθόν και πάντα ένιωθα πως το ελληνικό κοινό για το οποίο έπαιζα έχει μια πολύ σοβαρή αγάπη για τη μουσική.


Cul.N.: Πείτε μας λίγα λόγια για τους μουσικούς με τους οποίους θα συμπράξετε επί σκηνής στο Sani Festival αλλά και το πρόγραμμα του live.D.H.: Είναι ένα νέο σχήμα με το οποίο κάνουμε την πρώτη Ευρωπαϊκή μας περιοδεία. Όλα τα μέλη ηγούνται των δικών τους μουσικών σχημάτων αλλά αυτό το γκρουπ είναι ένα project συνεργασίας με κάθε μουσικό να συνεισφέρει με τις συνθέσεις του στο πρόγραμμα της μπάντας.

 

Cul.N.: Η εμπειρία σας περιλαμβάνει τόσες πολλές υπέροχες συνεργασίες, γεγονός που με δυσκολεύει να σας ρωτήσω ποια από αυτές είναι πιο σημαντική για εσάς. Αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν πιστεύετε πως ο τρόπος που παίζετε διαφοροποιήθηκε μετά τη συνεργασία σας με τον Miles Davis.
D.H.: Η εμπειρία του να παίζω με τον Miles και με τους άλλους σπουδαίους μουσικούς του σχήματός του ασφαλώς και είχαν κάποια επιρροή στο παίξιμό μου. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία μάθησης.

 

Cul.N.: Ποια χαρακτηριστικά κάνουν έναν άνθρωπο επιδραστικό; Πιστεύετε πως ένας μεγάλος καλλιτέχνης, ένας μεγάλος μουσικός π.χ., είναι αναπόφευκτα και μια μεγάλη προσωπικότητα ή η προσωπικότητα δεν είναι ανάλογη πάντα του ταλέντου;
D.H.: Οι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι και αυτοί και επομένως έχουν δυνατά σημεία αλλά και αδυναμίες όπως ο κάθε άνθρωπος. Η συνειδητοποίηση της καλλιτεχνικής φύσης από κάποιον ενδεχομένως απαιτεί πειθαρχία, αφοσίωση και μερικές φορές την υπέρβαση των προσωπικών ορίων. Γνωρίζω πως το να είμαι μουσικός έχει μια βαθιά επίδραση στη ζωή και την εξέλιξή μου.

Cul.N.:  Ποιοι μουσικές προσωπικότητες αποτέλεσαν έμπνευση για εσάς ώστε να γίνεται μουσικός;  
D.H.: Άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μουσική στην ηλικία των 15 χρόνων όταν συμμετείχα ως μπασίστας σε μία μπάντα με την οποία παίζαμε ένα μίγμα από διαφορετικά δημοφιλή είδη μουσικής. Η μεγάλη αλλαγή συνέβη αφού άκουσα τους δίσκους δύο μεγάλων καλλιτεχνών του ακουστικού κοντραμπάσου, του Ray Brown και του Leroy Vinnegar.

 

Cul.N.:  Η μουσική και η τέχνη γενικά πρέπει ή όχι, κατά τη γνώμη σας, να είναι πολιτική; Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα. Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική κρίση;D.H.: Νομίζω πως κάθε καλλιτέχνης πρέπει να επιλέγει για τον εαυτό του εάν θα χρησιμοποιήσει την τέχνη του για να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις. Εγώ προτιμώ να μην το κάνω αυτό. Λυπάμαι πολύ που βλέπω τις κακουχίες που περνούν πολλοί Έλληνες αυτή την περίοδο. Ας ελπίσουμε, πως οι άνθρωποι θα έρθουν κοντά, θα ενωθούν για να βρουν μια λύση που θα τους βγάζει από την κρίση.

 

Οι Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke και Eric Harland live στο Sani Festival  Σάββατο 11 Ιουλίου 2015.