Στοιχήματα για την πραγματική ταυτότητα του Banksy δέχονται διαδικτυακές εταιρείες αθλητικών στοιχημάτων.

Στη λίστα με τα πιθανά ονόματα περιλαμβάνονται ο αρχηγός των Massive Attack, Ρόμπερτ Ντελ Νάγια, οι καλλιτέχνες KAWS και Τζεφ Κουνς, ο αθλητής, πρώην παίκτης των New England Patriots Τομ Μπρέιντι και πολλοί άλλοι.

Λίγα λόγια για τον Banksy

Banksy είναι το ψευδώνυμο ενός καλλιτέχνη του δρόμου (street artist)  με έδρα το Μπρίστολ της Αγγλίας. Πολιτικός ακτιβιστής και σκηνοθέτης του οποίου το πραγματικό όνομα και η ταυτότητα παραμένουν ανεπιβεβαίωτα και αποτελούν αντικείμενο εικασιών. Δραστήριος από τη δεκαετία του 1990, η σατιρική του τέχνη και τα ανατρεπτικά επιγράμματα συνδυάζουν σκοτεινό χιούμορ με γκράφιτι που εκτελούνται με μια χαρακτηριστική τεχνική στένσιλ. Τα έργα του με πολιτικό και κοινωνικό σχολιασμό έχουν εμφανιστεί σε δρόμους, τοίχους και γέφυρες σε όλο τον κόσμο.  Η δουλειά του Banksy ξεκίνησε από την underground σκηνή του Μπρίστολ και περιελάμβανε συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και μουσικών.Εικάζετε ότι έχει εμπνευστεί από τον Ρόμπερτ Ντελ Νάγια (3D), έναν καλλιτέχνη γκράφιτι και ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκροτήματος Massive Attack.

Επιδεικνύει την τέχνη του σε δημόσια ορατές επιφάνειες, όπως τοίχους και αυτοκατασκευασμένα φυσικά κομμάτια στήριξης.  Ένας μικρός αριθμός έργων του  πωλούνται επίσημα, μη δημόσια, μέσω ενός πρακτορείου που δημιουργήθηκε από τον ίδιο με το όνομα Pest Control.

Στην έκθεση “Turf War” το 2003 ζωγράφισε πάνω σε σώματα ζωντανών γουρουνιών. Στην έκθεσή του “Crude Oils” στο Λονδίνο το 2005, η οποία παρουσίαζε αλλαγμένα αντίγραφα των έργων των Claude Monet, Vincent van Gogh και Edward Hopper, κυκλοφόρησε 200 ζωντανούς αρουραίους μέσα στη γκαλερί. Επίσης το 2005 πλήρως μεταμφιεσμένος, εγκατέστησε τα δικά του έργα στους τοίχους μεγάλων μουσείων στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου του Metropolitan Museum of Art και της Tate Britain.

Η ταινία του ντοκιμαντέρ “Exit Through the Gift Shop” (2010) έκανε το ντεμπούτο της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance του 2010. Τον Ιανουάριο του 2011, ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. Βραβεύτηκε ως Πρόσωπο της Χρονιάς στα Βραβεία Webby 2014.

Στα τέλη του 2018 το “Girl with Balloon” , μια έκδοση σε καμβά μιας από τις πιο δημοφιλείς τοιχογραφίες του, ξάφνιασε τους θεατές σε μια δημοπρασία των Sotheby’s όταν το έργο φαινομενικά αυτοκαταστραφηκε εν μέρει. Καθώς οι εικασίες για το νόημα του κόλπου και για την εμπλοκή του οίκου δημοπρασιών ξέσπασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσίευσε ένα βίντεο που διεκδικεί τα εύσημα για τη φάρσα. Αργότερα κυκλοφόρησε ένα άλλο βίντεο που υποδηλώνει ότι ο καταστροφέας, που ήταν κρυμμένος στο πλαίσιο, προοριζόταν να καταστρέψει το έργο εντελώς, αλλά είχε δυσλειτουργήσει. Το Pest Control, το γραφείο ελέγχου ταυτότητας του Banksy, εξέδωσε επίσης ένα πιστοποιητικό που αναγνωρίζει ότι το κατεστραμμένο έργο είχε γίνει ένα νέο έργο τέχνης με το νέο όνομα “Love Is in the Bin”. Το έργο πουλήθηκε το 2021 για 25 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του.

Οι σπάνιες συνεντεύξεις του έχουν πραγματοποιηθεί μέσω e-mail ή με απαντήσεις που παραδόθηκαν από μια αλλαγμένη φωνή σε κασέτα.

Πηγές: ΑΠΕ, Wikipedia, Britannica
Photo Credit: Banksy, “Brace Yourself!”

Διαβάστε επίσης: 

Banksy captured: Φωτογραφίες του Banksy επί το έργον για πρώτη φορά σε ένα άλμπουμ