Στα πλαίσια του Athens Photo festival 2010 ο χώρος τέχνης Μ55 projects παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Χρύσας Τσοβίλη με τίτλο,

«Τοπία μέσα στο Χρόνο». Η έκθεση αποτελεί μέρος της δραστηριότητας του χώρου τέχνης Μ55 για προώθηση του έργου νέων φωτογράφων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόκειται για μια συλλογή εικόνων από τοπία που η φωτογράφος εμπνεύστηκε από το κίνημα του ρομαντισμού. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερωτήματα γύρω από την προσωπική ταυτότητα ενός δημιουργού μπορούν, με τον τρόπο που έχουν διαχρονικά τεθεί και διατυπωθεί από την ιστορία της φωτογραφίας, να αναδειχθούν και μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Η αναζήτηση απαντήσεων που αφορούν στον ατομικό χώρο του ανθρώπου μέσα στον κόσμο καθώς και ερωτήματα που τίθενται γύρω από τη φύση και την ύπαρξη, αποτελούν σημεία προσέγγισης πολλών καλλιτεχνών.

Η φωτογράφος Χρύσα Τσοβίλη διερευνώντας την απεικόνιση του τοπίου διερωτάται: «πως θα φαινόταν ο κόσμος που ζούμε σήμερα εκφρασμένος μέσα από αναφορές στο κίνημα του  ρομαντισμού;»

Η Τσοβίλη αντλώντας  –  λόγω σπουδών της  – εκφραστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη ζωγραφική, εισχώρησε σε μια διαδικασία αισθητικής ανασκόπησης.

Έχοντας ως έμπνευση αλλά και σημείο αναφοράς την ένταση των στοιχείων που κυριαρχούν στη φύση, καταγράφει τοπία που προσφέρουν ένα αίσθημα νοσταλγίας του παρελθόντος και φυγής από την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτισμού. 

Η Τσοβίλη αντιμετωπίζει το τοπίο, χωρίς ίχνος γραφικότητας, ως πηγή μεγαλοπρέπειας και δέους αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την επιβλητικότητα του και την υποταγή των αισθήσεων στο θείο.

Πρόκειται για ένα συνεχή διάλογο ανάμεσα στα φυσικά στοιχεία, ουρανό και θάλασσα με την κραταιά γη. Βαριά γκρίζα σύννεφα δεσπόζουν πάνω από λόφους και χωριά, αστικά και βιομηχανικά τοπία, ενώ το υγρό στοιχείο διαμορφώνει τη θέση του ορίζοντα. 

Σε αυτή τη σειρά, η φωτογράφος δανείζεται αισθητικά και μεταφορικά σύμβολα από τη ζωγραφική, τα εκφράζει φωτογραφικά, για να δημιουργήσει μια συνομιλία ανάμεσα στον ρομαντισμό και την απεικόνιση του σύγχρονου κόσμου.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2010.

Επιμέλεια έκθεσης, ΝΙΝΑ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ