Tο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και το Πανεπιστήμιο του Leeds, Σχολή Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών, Αγγλία (School of Performance and Cultural Industries) παρουσιάζουν την παράσταση: «Αντιγόνη» (μια εκδοχή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή)και διοργανώνουν από την Πέμπτη 5 έως το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013:

 

Σεμινάριo και Εργαστήρια

“Αντιγόνη: Στα έγκατα της Δημιουργίας” με διακεκριμένους εισηγητές του Πανεπιστημίου Leeds κατόπιν επιλογής

 

Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, στο πλαίσιο του Π.Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ » του ΕΣΠΑ 2007-2013, συνεχίζει για 2η χρονιά, το Σεπτέμβριο του 2013 το πρόγραμμα με θέμα: «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» σε συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο γενικότερο εκπαιδευτικό προγραμματισμό του Ι.Μ.Κ. για την προώθηση της έρευνας και της μελέτης του Αρχαίου Δράματος με στόχο να θέσει τις βάσεις για ένα διεθνές δίκτυο επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα σε δημιουργούς και καλλιτέχνες με διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Η ανταλλαγή των διαφορετικών καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, θεωριών και πρακτικών, θα συμβάλλει -εκτός των άλλων- και στην ανάδειξη της Αθήνας ως σημείου αναφοράς για την έρευνα, τη μελέτη και την πρακτική του Αρχαίου Δράματος. Ταυτόχρονα, δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες – δημιουργούς και σπουδαστές – φοιτητές, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, να διευρύνουν τους ορίζοντες και τις δεξιότητές τους. Στη δεύτερη χρονιά του Προγράμματος, μετά και την πολύ επιτυχημένη εμπειρία της συνεργασία του ΙΜΚ με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (ΗΠΑ) το 2012, έχει προσκληθεί από τις 3 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου 2013, το διεθνώς αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο του Leeds (School of Performance and Cultural Industries), της Μ. Βρετανίας, για να παρουσιάσει μία παράσταση Αρχαίου Δράματος όπως και Σεμινάριο και σειρά Εργαστηρίων με διακεκριμένους εισηγητές από το Πανεπιστήμιο.

Πρόκειται για την παρουσίαση της ενδιαφέρουσας παράστασης «Αντιγόνη» (βασισμένης στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή) σε κείμενο (διασκευή – δραματουργική επεξεργασία) του AshleyScottLayton και σκηνοθεσία Γιώργου Ροδοσθένους, στο Θέατρο του Ι.Μ.Κ. στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2013), και τη διοργάνωση εντατικού Σεμιναρίου και Εργαστηρίων από τις 5 Σεπτεμβρίου, που θα επικεντρωθούν (μεταξύ άλλων) στον αυτοσχεδιασμό, το σωματικό θέατρο (Τεχνική Κίνησης Laban/ Λάμπαν), τις προσεγγίσεις Στανισλάφσκι και Άλφρεντς, τη δραματουργική επεξεργασία και τις σύγχρονες προσεγγίσεις της Αρχαίας Τραγωδίας από τον Δρ. Γιώργο Ροδοσθένους (λέκτορα Μουσικού Θεάτρου στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών & Πολιτιστικών Βιομηχανιών (School of Performance & CulturalIndustries) του Πανεπιστημίου του Leeds) και τον ηθοποιό Tom Colley (Τομ Κόλλεϋ).

Στο Σεμινάριο και τα Εργαστήρια μπορούν να πάρουν μέρος, δωρεάν, απόφοιτοι και σπουδαστές δραματικών σχολών, όπως και απόφοιτοι και φοιτητές θεατρολογικών τμημάτων και σχολών κλασικής και παιδαγωγικής κατεύθυνσης κατόπιν επιλογής.

 

Το Σεμινάριο

Το Σεμινάριο, θα έχει συνολική διάρκεια 8,5 ωρών και θα αναπτυχθεί σε 3 ενότητες, με εισηγητή τον καθηγητή και σκηνοθέτη Δρ. Γιώργο Ροδοσθένους.

 

Θεματολογία Σεμιναρίου:

Ενότητα 1: Η Αντιγόνη σε οίκο νυφικών;

Γιατί χρησιμοποιούμε τη διασκευή στην Αρχαία Τραγωδία; Ποιοι είναι οι κανόνες; Πώς μπορούμε να διαχωρίσουμε τον Χορό σε ξεχωριστές οντότητες; Ο καθηγητής Δρ. Γιώργος Ροδοσθένους θα περιγράψει τη διαδικασία που ακολούθησε για την προσαρμογή του κειμένου της Αντιγόνης και το πώς φαντάστηκε το Χορό. ως υπαλλήλους οίκου νυφικών.

 

Ενότητα 2: Σύγχρονες προσεγγίσεις στην Ελληνική Τραγωδία /Contemporary approaches to Greek Tragedy

Προσεγγίσεις στην Αρχαία Τραγωδία με αναφορές στις παραστάσεις σε σκηνοθεσία Γ. Ροδοσθένους: «Αγαμέμνων», «Αίας», «Άλκηστις», «Ελένη», «Ιππόλυτος», «Ορέστεια» και «Σύζυγος του Ηρακλή»

 

Ενότητα 3: Θέατρο Σύνθεσης / Composed Theatre

Διερεύνηση του τρόπου «σύνθεσης» μιας θεατρικής παράστασης χρησιμοποιώντας μουσικές φόρμες. Αυτό το σεμινάριο εστιάζει στις αισθητικές και σκηνικές αποφάσεις του σκηνοθέτη και στον τρόπο με τον οποίο αυτές συντέθηκαν στην τελική αφήγηση.

 

Πρόγραμμα

Ώρες σεμιναρίου:

5/9/2012, ώρες 19:30 – 22:30

6/9/2012, ώρες 19:30 – 22:30

10/9/2012, ώρες 17:30 – 20:00

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Θα πραγματοποιηθούν 3 Εργαστήρια, από τον καθηγητή Δρ. Γιώργο Ροδοσθένους και τον ηθοποιό Tom Colley (Τομ Κόλλεϋ) συνολικής διάρκειας 8 ωρών, με τις παρακάτω θεματικές:

1. Αυτοσχεδιασμός / Improvisation (Δρ. Γιώργος Ροδοσθένους και Tom Colley)

Αυτό το εργαστήριο θα ασχοληθεί με διαφορετικές τεχνικές αυτοσχεδιασμού και θα αναζητήσει απαντήσεις στα ερωτήματα: «Πότε», «Γιατί» και «Πώς» μπορούν αυτές να χρησιμοποιηθούν ως μέσο εξέλιξης μιας ερμηνείας πέραν του κειμένου. Το εργαστήριο θα ασχοληθεί με την εξάσκηση σε τεχνικές που εστιάζουν στην ικανότητα του ηθοποιού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της «στιγμής», να τις αναπτύσσει και να τις μορφοποιεί ώστε να δημιουργήσει ένα νέο κομμάτι.

2. ΕνεργοποιώνταςτοΚείμενο / / Actioning the Text (Tom Colley)

Μελετώντας τις προσεγγίσεις των Stanislavsky και Alfreds, το εργαστήριο αυτό εξετάζει πως «η ενεργοποίηση» του κειμένου μπορεί να προσφέρει σε μια παράσταση ενέργεια και συγκέντρωση. Στόχος του εργαστηρίου είναι να διδάξει στους συμμετέχοντες τους τρόπους με τους οποίους οι συντελεστές της παράστασης «Αντιγόνη» χρησιμοποίησαν τις συγκεκριμένες προσεγγίσεις στις πρόβες ώστε να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αυθορμητισμό.

 

3. Η Τεχνική Λάμπαν / Laban Techique (Δρ. Γιώργος Ροδοσθένους και Tom Colley)

Πρόκειται για ένα σωματικό εργαστήριο που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν με ποιο τρόπο η δουλειά του Rudolf Laban μπορεί να τους οδηγήσει στην κατανόηση του ρόλου (χαρακτήρα) και να δώσει ζωή στο κείμενο. Αυτή η τεχνική θα εφαρμοστεί τόσο στην σωματική εκφραστικότητα, όσο και στον τρόπο που αποδίδεται ένα κείμενο. Η τεχνική Rudolf Labanαποτέλεσε πολύτιμο εργαλείο κατά την προετοιμασία της παράστασης «Αντιγόνη» προκειμένου να επιτευχθεί φυσικότητα στην ερμηνεία των ηθοποιών.

Πρόγραμμα

1ο Εργαστήριο 6/9/2012, ώρες 16:00 – 18:30

2ο Εργαστήριο 7/9/2012, ώρες 16:00 – 19:00

3ο Εργαστήριο 9/9/2012, ώρες 17:30 – 20:00

 

 

Λίγα λόγια για τη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου του Leeds

Η Σχολή Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών (School of Performance and Cultural Industries) του Πανεπιστημίου του Leeds προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό από αλληλένδετα επιστημονικά πεδία, μέσα σε ένα δυναμικό ερευνητικό πανεπιστημιακό περιβάλλον. Η υψηλή ποιότητα διδασκαλίας μυεί τους φοιτητές στη γνώση και τεχνογνωσία αιχμής.

Η Σχολή δεν επικεντρώνει μόνο στην υποκριτική και την ερμηνεία, αλλά και στο ρόλο που η υποκριτική παίζει στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτιστικής και δημιουργικής ζωής της κοινωνίας. Η ερμηνεία τιθασεύει τα συναισθήματα, εμπλέκει τη νοημοσύνη και αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, όπου και αν λαμβάνει χώρα: σε θέατρα, δρόμους, Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ή στην τοπική κοινωνία. Θεωρεί ότι στις σύγχρονες κοινωνίες όλοι είναι ηθοποιοί, κριτικοί, καταναλωτές και θεατές και ότι οι πτυχιούχοι της Σχολής είναι ταγοί και καταλύτες στα επιλεγμένα πεδία δραστηριοποίησής τους. Η έρευνα που συντελείται στη Σχολή έχει σημαντική και κρίσιμη επιρροή στον επαγγελματικό κόσμο των παραστατικών τεχνών και στην επιλογή πολιτικής των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών. Η Σχολή έχει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με περιφερειακούς, εθνικούς και διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς υψηλού κύρους και προωθεί την

επιχειρηματικότητα ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Δρ Γιώργος Ροδοσθένους είναι λέκτορας Μουσικού Θεάτρου στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών (School of Performance and Cultural Industries) του Πανεπιστημίου του Leeds, όπου διδάσκει 11 χρόνια. Είναι βραβευμένος θεατρικός σκηνοθέτης και συνθέτης όπως και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της θεατρικής εταιρείας «Altitude North». Εργάζεται και ως συνθέτης για το θέατρο. Δουλειές του έχουν παρουσιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Κύπρο. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα αποτελούν: ο «εκσυγχρονισμός και οι νέες προσεγγίσεις της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας», η «σκηνοθεσία», το «σώμα στην ερμηνεία», η «τελειοποίηση των αυτοσχεδιαστικών τεχνικών και των πρακτικών σύνθεσης στην ερμηνεία», η «σύνθεση ζωντανών μουσικών ηχοτοπίων ως διεπιστημονική διαδικασία» και το «Βρετανικό Μιούζικαλ». Σήμερα, δουλεύειπάνωστοβιβλίοτου: «Theatre as Voyeurism: The Pleasure(s) of Watching».

 

Ο ηθοποιός TomColley έχει Μάστερ Τεχνών στην Υποκριτική στον Κινηματογράφο από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ασχολείται κυρίως με το θέατρο και έχει δουλέψει σε πολλές παραγωγές του Γιώργου Ροδοσθένους, όπως: «Η εκδίκηση του Οθέλου» σε περιοδεία στη Γερμανία και «Ιππόλυτος» στη Κύπρο. Επίσης, έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο (ταινίες μεγάλου μήκους) αλλά και την τηλεόραση, όπου έχει λάβει μέρος στο CallTheMidwife του BBC. Τέλος, είναι μέλος του TheCleckernwellActorsStudio και συνεργάζεται με την θεατρική ομάδα Altitude.