Η Κάλλας στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 πέρασε στο πάνθεο των αθανάτων ως μία γυναίκα που με την τέχνη της άγγιξε τα όρια του μύθου και με τη ζωή της την τραγικότητα των ηρωίδων που τόσο αγάπησε. Σήμερα, σαράντα χρόνια από το θάνατό της, λατρεύεται από εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η καλύτερη όπερά της είναι η ίδια της η ζωή. Παραμυθένια και τραγική. Μια γυναίκα με ολύμπιο ταλέντο, η θρυλική ντίβα που έκανε και κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους.

Ερμηνεύει το σχήμα Musica del Cuore, αποτελούμενο με τους Monica Minarelli (μεσόφωνος), Antonella Orefice (υψίφωνος), και Neville Jason Fahy (πιανίστας). Οι δυο λυρικές τραγουδίστριες θα ερμηνεύσουν γνωστές άριες από το ευρύτατο σε φωνητική γκάμα και έκταση ρεπερτόριο της Μαρίας Κάλλας. Ο πιανίστας θα ερμηνεύσει και κάποια ορχηστρικά αποσπάσματα από σημαντικές όπερες με τις οποίες έχει ταυτιστεί η θρυλική ντίβα. Ακόμη θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε  μια πρωτότυπη σύνθεση του Neville Jason Fahy του οποίου βεβαίως έμπνευση και μούσα ήταν η θεϊκή Κάλλας.

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν η ηθοποιός Νταίζη Σεμπεκοπούλου με αποσπάσματα από τη Μήδεια και ο εικαστικός HOPE με την εικαστική δημιουργία του «Μήδεια» εμπνευσμένη από τον ομώνυμο ρόλο που ερμήνευσε η μυθική Κάλλας στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα υπάρχει προβολή οπτικοακουστικού υλικού της ανυπέρβλητης ντίβας, σε μορφή βίντεο και φωτογραφιών.

Η σύλληψη της ιδέας και η γενική επιμέλεια του αφιερώματος είναι του Ιστορικού της Τέχνης Δρος Γεωργίου Κακαβά. Η ενδυματολογική επιμέλεια είναι του σχεδιαστή Μίλτου Μπαμπανίκου και τα κοσμήματα της εικαστικού Μαίρης Σαμόλη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μέρος Α΄

-Ευριπίδη: «Μήδεια» (Αποσπάσματα)

-G.Puccini: “Vissi d’arte, vissi d’amore” (Tosca)

-P.Mascagni: “Voi lo sapete, o mamma” (Cavalleria Rusticana)

-P.Mascagni: Intermezzo (Cavalleria Rusticana)

-G.Puccini: “Quando m’en vό” (La Boheme)

-C.Saint-Saens: “Mon coeur s’ouvre a ta voix” (Samson et Delilah)

-U.Giordano: Intermezzo (Fedora)

-C.Saint-Saens: “Amour! Viens aider ma faiblesse” (Samson et Delilah

-G.Verdi: “E’ strano!-Sempre libera” (La Traviata)

-G.Verdi: Preludio Atto 3 (La Traviata)

-G.Verdi: “Addio del passato” (La Traviata)

Μέρος Β΄

-C.W.von Gluck: “J’ ai perdu mon Eurydice” (Orfée et Eurydice)

-G.Donizetti: “Spargi d’amaro pianto” (Lucia di Lammermoor)

-G.Bizet: “Seguedille” (Carmen)

-G.Bizet: Entr’acte (Carmen)

-G.Bizet: “Habanera” (Carmen)

-G.Puccini: Intermezzo (Manon Lescaut)

-V.Bellini: Introduzione-recitativo-“Casta Diva” (Norma)

-L.Cherubini/F.B.Hoffmann: “Dei tuoi figli la madre” (Medea)

(Απόσπασμα)

-N.J.Fahy: “Inno a La Divina” (Στίχοι M.Minarelli και N.J.Fahy).