Μια θεαματική περιήγηση στον υγρότοπο της Λέρνας. Η Ήρα, μέσα από τη φωνή της Nalyssa Green, ξαναζωντανεύει τις γυναίκες της μυθολογίας που ενσαρκώνει η χορεύτρια Ειρήνη Αλεξίου και καλεί τους θεατές σε μια μουσικοχορευτική περιπλάνηση στο υγρό στοιχείο του μοναδικού αυτού τόπου.

Η Ήρα επιστρέφει στον τόπο της και παίρνει μορφή μέσα από το τραγούδι της Nalyssa Green. Η Ειρήνη Αλεξίου, περφόρμερ και χορογράφος της παράστασης, επιστρέφει, με τη σειρά της, στον τόπο καταγωγής της και στην αγαπημένη της Λέρνα. Η ηλεκτρονική μουσική του Θάνου Κοσμίδη συνοδεύει την παράσταση από την αρχή και η εικαστικός Βάσω Τζούτη ντύνει κάθε γυναίκα του μύθου. Οι στίχοι και η σκηνοθεσία του Γιώργου Σαχίνη ξαναγράφουν τον μύθο της Λέρνας με έμφαση στο υδάτινο στοιχείο. Οι Γυναίκες της Αλκυονίας καλούν το κοινό σε μια πρωτότυπη περιήγηση σε μια διαδρομή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

Στο Άργος, ο μύθος βάζει την Ήρα και τον Ποσειδώνα να διεκδικούν τη γη. Οι τοπικοί ποταμοί αποφασίζουν ότι η γη του Άργους ανήκει στην Ήρα. Μα ο Ποσειδώνας ρίχνει την οργή του και εξαφανίζει τα νερά τους. Μόνο τα νερά της λίμνης Αλκυονίας γλιτώνουν. Βρίσκεται ακόμη εκεί, απύθμενη, μυθική δίοδος στον Κάτω Κόσμο, φωλιά της Λερναίας Ύδρας, αφετηρία της περιπατητικής μας περιπλάνησης.

Από τη λίμνη, στον ποταμό Ποντίνο και ως τη θάλασσα, οι θεατές ακολουθούν την Ήρα στη διαδρομή του νερού. Αναδύονται γνωστές και άγνωστες γυναικείες μορφές της μυθολογίας που αγωνίστηκαν, τόλμησαν, αμφισβήτησαν, άντεξαν και οδηγήθηκαν στην αθανασία, αφήνοντας το ίχνος τους στο νερό και στη μνήμη του τόπου. Τα τραγούδια της Ήρας σε ηλεκτρονική μουσική κινούν τις γυναίκες που χορεύουν στο τοπίο φωτίζοντας τον μυθικό αυτό τόπο δίπλα στο Αρχαιολογικό Χώρο Λέρνας.

Σε ένα παρόν με λιγοστό νερό, η ομορφιά και αντοχή του υδάτινου κύκλου συνδέεται με την ομορφιά και αντοχή του ανθρώπου, όταν είναι πραγματικά άνθρωπος. «Ὡς χαρίεν ἔστ’ ἄνθρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ᾖ» είναι ο στίχος του Μενάνδρου και η θεματική του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» όπου εντάσσεται η περιπατητική αυτή παράσταση “Οι Γυναίκες της Αλκυονίας”.

Συντελεστές

  • Στίχοι – Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης
  • Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
  • Performers: Ειρήνη Αλεξίου, Nalyssa Green
  • Μουσική Σύνθεση: Θάνος Κοσμίδης
  • Κοστούμια – Σκηνικά: Βάσω Τζούτη
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Jo Cortez
  • Οργάνωση Παραγωγής: UrbanDig Project
  • Φωτογραφία: Άννα-Μαρία Τσαγκαρέλη
  • Επικοινωνία: Δημήτρης Μουζάκης

Διαβάστε επίσης:

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2026: Επιστρέφει με 95 νέες παραγωγές
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026: Πόσο ωραίος –ώριμος– είναι ο άνθρωπος όταν πραγματικά είναι άνθρωπος
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026: Οι φετινές μουσικές εκδηλώσεις
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026: Οι παραστάσεις θεάτρου και χορού
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026: Το εικαστικό πρόγραμμα
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026: Παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους