Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, η Αγορά του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απένειμε τα βραβεία της. Πριν την απονομή των βραβείων, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Meet the Future, της δράσης του Φεστιβάλ που συνδέει το Ελληνικό Τμήμα με την Αγορά. Τον λόγο πήρε αρχικά ο ambassador της Αγοράς, Γιώργος Καπουτζίδης. «Αρχικά θα ξεκινήσουμε με την παρουσίαση του Meet the future και των επτά ταλαντούχων ηθοποιών που ήδη έχουν τραβήξει την προσοχή μας».

Στη συνέχεια, οι επτά ηθοποιοί που συμμετέχουν στο Meet the Future είπαν λίγα λόγια για τον εαυτό τους με την Αulona Lupa να συντονίζει την παρουσίαση. «Χαίρομαι που είμαι μαζί σας. Είμαι ιδρύτρια του σεμιναρίου Αcting on Camera, του πρώτου εντατικού, σφαιρικού και ολοκληρωμένου σεμιναρίου υποκριτικής στην κάμερα στην Ελλάδα, όπου δουλεύουμε με πολλούς σπουδαίους ανθρώπους της βιομηχανίας του κινηματογράφου».

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον Ιωσήφ Γαβριελάτο, που έχει συμμετάσχει σε θεατρική παράσταση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Youth Festival το 2019. Επίσης, έχει συνεργαστεί με τους Βασίλη Δούβλη και Στέργιο Πάσχο σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, που έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, σε κινηματογραφικές ταινίες και στην τηλεοπτική σειρά του Βασίλη Κεκάτου, Milky Way. Σειρά πήρε ο Βαγγέλης Ευαγγελινός, που έπαιξε σε ταινίες μικρού μήκους, το 2021 πρωταγωνίστησε στην ταινία Πρόστιμο του Φωκίωνα Μπόγρη, ενώ το 2022 έπαιξε στην ταινία Arcadia του Γιώργου Ζώη και στην ταινία Animal της Σοφίας Εξάρχου. Τη σκυτάλη πήρε η Άμπιγκεϊλ Λόμα, η οποία γεννήθηκε στις Φιλιππίνες και ζει στην Αθήνα. Ο πρώτος ρόλος της στο σινεμά ήταν αυτός της κεντρικής ηρωίδας στη μεγάλου μήκους Αγία Έμυ της Αρασέλης Λαιμού, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2021 και την υπερατλαντική της πρεμιέρα στο AFI Film Festival του Λος Άντζελες. Στη συνέχεια, έγινε η παρουσίαση της Ευθαλίας Παπακώστα που παίζει στις μεγάλου μήκους ταινίες Άκουσέ με της Μαρίας Ντούζα και Wishbone της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Ακολούθησε η Νίκη Παπανδρέου, η οποία έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο Χρήστος Πασσαλής, η Στέλλα Σερέφογλου και η Αντζελα Σανελέκ. Συμμετείχε στην ταινία Η πόλη και η πόλη που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Berlinale του 2022. Έπειτα, έγινε η παρουσίαση της Κλέλιας Ανδριολάτου, που δεν κατάφερε να παραβρεθεί. Η Κλέλια Ανδρεολάτου συμμετάσχει σε κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές. Έχει συνεργαστεί με τους Στέργιο Πάσχο, Βασίλη Δούβλη, Χριστόφορο Παπακαλιάτη (στην τηλεοπτική σειρά Maestro) και Βασίλη Μαυρογεωργίου (στην παράσταση Μοτέλ), ενώ η επόμενη θεατρική συνεργασία της θα είναι με τον Κωνσταντίνο Ρήγα.

Ακολούθησαν τα βραβεία της Αγοράς. Τον λόγο πήρε αρχικά ο Γιώργος Καπουτζίδης, που ανέφερε χιουμοριστικά: «Δεν παρουσιάζω κάποιο βραβείο, αλλά τον άνθρωπο που θα τα παρουσιάσει», απευθυνόμενος στην επικεφαλής της Αγοράς, Αγγελική Βέργου, η οποία τόνισε: «Ήταν τέσσερις πολύ παραγωγικές μέρες με συνεργασίες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες πού ήρθαν στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω τη Γιάννα Σαρρή, που δουλεύουμε μαζί για πάνω από δέκα χρόνια δημιουργώντας την Αγορά». Ακολούθησε η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό. «Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες για τη δουλειά τους και όλους τους συνεργάτες για την υποστήριξη τους και συγχαρητήρια στους μελλοντικούς νικητές». Αμέσως μετά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, τόνισε: «Η Αγορά μεγαλώνει συνέχεια κάθε χρόνο. Αύριο παρουσιάζουμε και το νέο μας τμήμα, Agora Series. Και ελπίζουμε να δούμε τις ταινίες και τις σειρές σας στο επόμενο Φεστιβάλ. Καλή επιτυχία σε όλους».

Ακολουθούν τα βραβεία:

Crossroads Co-production Forum

Εισαγωγική δήλωση της Κριτικής Επιτροπής:
Η Κριτική Επιτροπή του τμήματος Crossroads Co-production Forum θέλει να συγχαρεί όλα τα πρότζεκτ και όλους τους συμμετέχοντες για τη δημιουργικότητα και το πάθος τους. Ανυπομονούμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη τις ταινίες που θα προκύψουν από εδώ: πανέμορφες και δυνατές ιστορίες, που στοχάζονται σε ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και ζητήματα που απασχολούν τον καθένα από εμάς.

Μας πήρε πολύ χρόνο να αποφασίσουμε, μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερα βραβεία. Δυστυχώς, ήμασταν αναγκασμένοι να επιλέξουμε και η διαδικασία της επιλογής ήταν πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό άλλωστε, αποφασίσαμε να προσθέσουμε και μια ειδική μνεία.

Το μεγάλο βραβείο post-production (εικόνα και ήχο) από την εταιρία Δύο Τριάντα Πέντε (2|35):

DOG DAYS
Σκηνοθεσία: Imanol Rayo, Σεναριογράφοι: Imanol Rayo, Carlos Bassas, Nerea Loiola, Παραγωγή: Iker Ganuza – Lamia Producciones, Ισπανία

Το Βραβείο πηγαίνει σε ένα πρότζεκτ που μας ταξιδεύει σε ένα καυτό καλοκαίρι, όπου το παλιό και το καινούργιο συναντιούνται σε ένα ξεχωριστό σκηνικό. Μια ιστορία για τα αναδυόμενα και τα θαμμένα πάθη, ενδεδυμένη με μια βαθιά προσωπική χροιά ευαισθησίας.

Το βραβείο ανάπτυξης σεναρίου 8.000 ευρώ από το CNC (Centre National du Cinéma et de l’image animée):

HOLIDAY
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Wissam Charaf, Παραγωγή: Charlotte Vincent, Katia Khazak – Aurora Films, Συμπαραγωγή: Marco Valeiro Fusco – Intramovies, Pierre Sarraf – Né à Beyrouth films, Γαλλία, Ιταλία, Λίβανος

Το Βραβείο πηγαίνει σε έναν δημιουργό με μια αυθεντικό καλλιτεχνικό όραμα, που εξερευνά μια αυτοβιογραφική ιστορία που συνδυάζει την τραγωδία του πολέμου με την ανάλαφρη διάθεση της νιότης.

Το χρηματικό βραβείο Finos Film 3.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ:

ΠEΝΤΕ ΦOΝΟΙ ΧΩΡIΣ ΑΙΤIΑ
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Κώστας Γεραμπίνης, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος – PLAYS2PLACE, Ελλάδα

Το βραβείο πηγαίνει σε ένα πρότζεκτ που εξερευνά σε βάθος τους χαρακτήρες, όπως και μια πολύπλοκη σχέση πατέρα και γιου. Ένα πρότζεκτ που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν αυτό που βλέπουμε είναι αληθινό.

Η διαπίστευση του Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών:

Στον παραγωγό Μαρίνο Χαραλάμπους – Boycott Films (Κύπρος) από το πρότζεκτ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ

Το βραβείο πηγαίνει ένα στέρεα δομημένο πρότζεκτ, το οποίο ξεδιπλώνει μια ιστορία για την ελπίδα και τα όνειρα που γίνονται πραγματικότητα. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στο πρότζεκτ αυτό να βρει τον δρόμο του στη διεθνή αγορά.

Ειδική Μνεία της κριτικής επιτροπής στο πρότζεκτ:

Y
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Alexandru Baciu, Maria Popistașu, Παραγωγή: Anamaria Antoci – Tangaj Production, Ρουμανία

Η Ειδική Μνεία πηγαίνει σε ένα πρότζεκτ που καταπιάνεται με οικογενειακά μυστικά, από μια αντισυμβατική σκοπιά, προσδίδοντας σαρκασμό σε μια σκοτεινή θεματική. Πίσω από το πρότζεκτ βρίσκεται μια ενθουσιώδης και αφοσιωμένη ομάδα.

Επίσης, απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:

Το χρηματικό βραβείο του Onassis Film Award ύψους 10.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ που συμμετέχει στην Αγορά (Works in Progress και Crossroads Co-Production Forum).

Το Onassis Film Award απονέμεται στο project Αχινός της Ίριδας Μπαγλανέα που καταφέρνει να μιλήσει με ευαισθησία και ποιητικότητα για τη σύγκρουση μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης, ανθρώπου και φύσης, ζωής και θανάτου, παρουσιάζοντας με τόλμη και ειλικρίνεια μια διαχρονική ιστορία. Η προηγούμενη δουλειά της σκηνοθέτιδος και η δυναμική της καλλιτεχνικής ομάδας υπόσχονται μια ταινία που αξίζει να δούμε:

ΑΧΙΝΟΣ
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Ίρις Μπαγλανέα, Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη – Atalante Productions SA, Ελλάδα

Το χρηματικό βραβείο ArteKino International Prize ύψους 6.000 ευρώ:

ΠEΝΤΕ ΦOΝΟΙ ΧΩΡIΣ ΑΙΤIΑ
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Κώστας Γεραμπίνης, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος – PLAYS2PLACE, Ελλάδα

Σκεπτικό:

Αποφασίσαμε να δώσουμε το βραβείο στην πρώτη ταινία ενός νέου σκηνοθέτη, ο οποίος όμως διαθέτει ήδη μεγάλη εμπειρία. Έχει ένα ξεκάθαρο όραμα και μια υποσχόμενη καλλιτεχνική προοπτική. Το πρότζεκτ επικεντρώνεται στο τι σημαίνει να ζεις στη σύγχρονη Ελλάδα. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα έγκλημα, αλλά κατά βάση εστιάζει το βλέμμα του στα σκοτάδια της ψυχής ενός δολοφόνου που είναι κατά βάθος ένας ευγενικός άνθρωπος, αλλά με μια ερεβώδη ψυχή. Ή μήπως οι οικογενειακοί δεσμοί είναι που τον οδήγησαν σε αυτό το σημείο; Θα το ανακαλύψουμε στις σκοτεινές αίθουσες… Η επιλογή μας βασίστηκε στις αρετές που επέδειξε ο σκηνοθέτης, στο δυνατό σενάριο, αλλά και στον καταπληκτικό παραγωγό που έχει αναλάβει το πρότζεκτ. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, χωρίς παραγωγούς δεν θα είχαμε ταινίες.

Η υποτροφία του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου Script 2 Film Workshops:

VATER
Σκηνοθεσία: Anna Morozova, Σενάριο: Anna Chernivtsi, Anna Morozova, Παραγωγή: Kyrylo Nechmonia – Mir&Co-Production, Ουκρανία

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ελληνικό πρότζεκτ της Initiative Film.

RIEN NE VA PLUS
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Ντάνιελ Μπόλντα, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος – Filmiki Productions, Ελλάδα

Το βραβείο THESSALONIKI EAVE Marketing Workshop Scholarship:

Στον παραγωγό Andraž Jerič – Temporama (Σλοβενία) από το πρότζεκτ LOST YEARS.

Works in Progress:

Authorwave Post-production για υπηρεσίες post-production εικόνας:

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ
Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη – Atalante Productions SA, Ελλάδα

Το βραβείο MuSou Music & Sound Award για υπηρεσίες ήχου/μουσικής:

I’M HERE, I’M FINE
Σκηνοθεσία: Emine Emel Balci, Παραγωγή: Dilek Aydin – Heimatlos Films, Συμπαραγωγή: Derya Turkmen, Jens Meurer – Egoli & Tossell Pictures, Τουρκία, Γερμανία

Το βραβείο 119 Marvila Studios για υπηρεσίες μίξης ήχου:

THE SEA AND ITS WAVES
Σκηνοθεσία: Liana & Renaud, Παραγωγή: Mathieu Mullier-Griffiths – Kafard Films, Γαλλία, Λίβανος

Το Yafka VFX Award για υπηρεσίες οπτικών εφέ:

THE SEA AND ITS WAVES
Σκηνοθεσία: Liana & Renaud, Παραγωγή: Mathieu Mullier-Griffiths – Kafard Films, Γαλλία, Λίβανος

Το Βραβείο Marketing ASTERISK*:

OBSERVING
Σκηνοθεσία: Janez Burger, Παραγωγή: Miha Černec, Jozko Rutar, Nina Robnik – Staragara Production, Συμπαραγωγή: Igor Prinčič -Transmedia Production, Robert Jazadziski – Kaval Film, Boris T. Matic – Propeler Film, Σλοβενία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία

Το βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress των 2.000 ευρώ σε ελληνική ταινία:

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Χριστίνα Σταυροπούλου – Filmiki Productions, Ελλάδα

Διαβάστε επίσης:

63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Το πρόγραμμα και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε
63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η οπτική ταυτότητα
63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι ελληνικές ταινίες του προγράμματος
63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αγγελόπουλος για πάντα!
63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην υποκριτική
Με την ταινία “Corsage” θα λήξει το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης