Μπαίνουμε πλέον στην καλοκαιρινή σεζόν, όπου παραδοσιακά οι κυκλοφορίες ελληνικών άλμπουμ αραιώνουν συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Ο Μάιος όμως δεν είναι καλοκαίρι και έτσι συνέβαλε και αυτός με τη σειρά του στην αριθμητικά πλούσια ελληνική παραγωγή. Παρακάτω δείτε τα 5 από τα νέα άλμπουμ ελληνικής παραγωγής του Μαΐου που ξεχωρίζουν.
Ελένη Τσαλιγοπούλου – Των Φίλων Τα Σπίτια
Επτά χρόνια έχουν περάσει από την προηγούμενη προσωπική δουλειά της Ελένης Τσαλιγοπούλου και υπό αυτήν την έννοια η κυκλοφορία του άλμπουμ «Των Φίλων Τα Σπίτια» (Feelgood records) αποτελεί είδηση. Πλούσιο σε διάρκεια, περιλαμβάνει 16 τραγούδια, αποτέλεσμα των διαδοχικών δημιουργικών συναντήσεων που είχε η Ελένη Τσαλιγοπούλου τόσο με αγαπημένους της φίλους δημιουργούς της νεότερης γενιάς (Αποστόλης Βαλαρούτσος, Κώστας Μπουντούρης, Ελένη Φωτάκη, Αθανασία Γιασουμή, Ράνια Λιαρμακοπούλου) όσο και με αντίστοιχους της παλαιότερης. Ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Γιώργο Ανδρέου και Κώστα Λειβαδά ενώ συμμετέχουν ακόμη οι Νίκος Ζούδιαρης, Σταύρος Σιόλας, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, Νίκος Μωραίτης, Οδυσσέας Ιωάννου και άλλοι.
Πολυσυλλεκτικό άρα το άλμπουμ, χωρίς απαραίτητα κάποια ανανεωτική διάθεση, περισσότερο σαν την ιστορία μιας παρέας που περνάει όμορφα κάνοντας αυτό που ξέρει να κάνει.
Ορισμένα άλλωστε από τα τραγούδια του, είχαν εμφανιστεί ένα-ένα στο διαδίκτυο είτε ως digital single κυκλοφορίες, είτε ως video-clip όπως π.χ. «Το Θεριό» ή το ομώνυμο «Των Φίλων Τα Σπίτια» το οποίο μάλιστα έχει εξελιχθεί σε συναυλιακό αγαπημένο του κοινού της τα τελευταία χρόνια. Αυτό που δείχνει να έχει ξεχωρίσει στο ραδιόφωνο αυτήν την περίοδο είναι το «Τράβα ρε Μάγκα», ενώ πιο πρόσφατο single είναι το «Ο Καπνός».
Το άλμπουμ θα παρουσιαστεί (πλαισιωμένο προφανώς από τις παλαιότερες επιτυχίες της Τσαλιγοπούλου) στις περιοδείες της το καλοκαίρι σε Ελλάδα και Κύπρο στις οποίες θα την συνοδέψουν οι σταθεροί τα τελευταία χρόνια συνεργάτες της Bogaz Musique.
Γιώργος Οικονόμου – Παράλληλο Σύμπαν
Πιο ροκ η διάθεση εδώ (με την ραδιοφωνικά φιλική έννοια), το «Παράλληλο Σύμπαν» (Go Music/Final Touch) είναι το 4o άλμπουμ μέσα σε οκτώ χρόνια του τραγουδοποιού Γιώργου Οικονόμου. 12 τραγούδια που αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν και το παρόν, άλλοτε με τα προσωπικά του βιώματα στο επίκεντρο, άλλοτε με θέμα τις διαπροσωπικές σχέσεις ή ακόμη και με θέματα που παίρνουν αφορμή από πρόσφατες ή σχετικά πρόσφατες στιγμές του κοινωνικού-πολιτικού γίγνεσθαι.
Ηχητικά το άλμπουμ πατά στη δεκαετία του ’80 (λογικά η αγαπημένη δεκαετία του δημιουργού του) ενσωματώνοντας όμως ήχους και ηχοχρώματα και από τις πιο πρόσφατες δεκαετίες.
Άλμπουμ φιλικό στον ακροατή από έναν δημιουργό που εκτός από τραγουδοποιός είναι αρχιτέκτων μηχανικός, συγγραφέας και λάτρης της τέχνης της φωτογραφίας.
Margo Nancyfor – Stories of Margo
Μην σας μπερδεύει ο τίτλος του άλμπουμ και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Margo Nancyfor που είναι στην αγγλική γλώσσα. Πίσω από αυτά βρίσκουμε την πρωτοεμφανιζόμενη Μαργαρίτα Χατζηνάσιου η οποία γράφει και τραγουδά τα τραγούδια της στα ελληνικά.
Η εξήγηση βρίσκεται στο Δελτίο Τύπου που συνοδεύει την κυκλοφορία: “Το άλμπουμ αποτελεί το πρώτο δισκογραφικό αποτύπωμα της Μαργαρίτας Χατζηνάσιου και προπομπό της επερχόμενης κονσεπτικής performance της συνθέτριας και ερμηνεύτριας σε μια ιδέα πάνω στη σχέση του δημιουργού με αυτό που ονομάζουμε έμπνευση, ταλέντο. Αυτή η δημιουργική ενέργεια, για την Μαργαρίτα Χατζηνάσιου, ονομάζεται Margo.”
Το άλμπουμ «Stories of Margo» (Heaven Music), κυκλοφόρησε σιωπηρά μόνο σε ψηφιακή μορφή ήδη από την πρώτη Μαρτίου, αλλά το cd κυκλοφόρησε μέσα στο Μάιο οπότε έγιναν και οι ανακοινώσεις της κυκλοφορίας. Από τα πρώτα δείγματα του άλμπουμ που έκαναν την εμφάνιση τους στο You Tube διαλέγουμε το «Φύσηξε Αγέρα».
Εξαιρετική παραγωγή, ενδιαφέρον concept, ώριμη τραγουδοποιοία (αν και είναι μόλις το ντεμπούτο άλμπουμ της), κάτι μας λέει ότι στο μέλλον θα ακούμε όλο και συχνότερα για την Margo Nancyfor / Μαργαρίτα Χατζηνάσιου.
Chickn – WOWSERS!
Δεν έχασαν τον χρόνο τους και σύντομα μετά το ντεμπούτο τους οι Chickn παρέδωσαν σε κυκλοφορία του 2ο άλμπουμ τους. Το ομώνυμο ντεμπούτο τους του 2016 χαρακτηρίστηκε εκρηκτικό, έλαβε πολύ καλές κριτικές (ως και διθυραμβικές) σε Ελλάδα και εξωτερικό και εγκαθίδρυσε το όνομα τους στην ελληνική αγγλόφωνη σκηνή.
Αναβιωτές αγγλοσαξωνικών ιδιωμάτων κυρίως της δεκαετίας του ’70 (κάτι που καλώς ή κακώς είναι στις μέρες μία από τις διεθνείς τάσεις) σε αυτό το δεύτερο άλμπουμ συνεχίζουν μεν προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά δεν κάνουν πάντως μία από τα ίδια καθώς εξερευνούν διαφορετικά παρακλάδια των ιδιωμάτων που τους εμπνέουν. Acid glam, Δυτική Ακτή, proto-punk, συνοδεύονται από λυρικά πνευστά και έναν συνολικά εκρηκτικό ήχο.
Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 11 Μαΐου από την Inner Ear σε βινύλιο, cd και digital. Η πρώτη live παρουσίαση του θα γίνει στις 9/6 στο Gagarin 205 στη Λιοσίων, πράγμα που βεβαίως δείχνει το μέγεθος της απήχησης του συγκροτήματος στο ειδικό κοινό στο οποίο απευθύνεται, το οποίο και καταφέρνει να συσπειρώνει.
Το video-clip του “Am I Cher?” σκηνοθέτησε η Μαρίνα Δανέζη.
Πυξ Λαξ – Μια Μέρα Πριν Το Χείμωνα
Μπορεί το νέο άλμπουμ των Πυξ Λαξ να έχει τον τίτλο «Μια Μέρα Πριν Το Χειμώνα» αλλά κυκλοφόρησε μόλις λίγες μέρες πριν το καλοκαίρι (25 Μαΐου, από την Panik Oxygen).
Συγκρότημα η επιτυχία του οποίου υπήρξε –αντικειμενικά- σταθμός για την ελληνική δισκογραφία στο παρελθόν, καθώς άφησε πίσω του μια μακρά σειρά από άλμπουμ που πούλησαν εκατομμύρια δίσκους και μια σειρά από πολύ επιτυχημένες συναυλίες / περιοδείες (ανάμεσα τους και το μεγαλύτερο tour στην ιστορία της χώρας) πριν διαλύσει «οριστικά» πριν από 16 χρόνια αφήνοντας τα βασικά μέλη του να ακολουθήσουν επίσης (αν και όχι εξίσου) επιτυχημένες προσωπικές καριέρες.
Παρά την, αναμφισβήτητα, τεράστια επιτυχία τους όμως οι Πυξ Λαξ δεν κατάφεραν να έχουν καθολική αποδοχή με αποτέλεσμα το νέο τους αυτό άλμπουμ να ξεχωρίζει από τις καινούργιες κυκλοφορίες του μήνα, όχι τόσο για το πόσο καλό είναι ή δεν είναι, όσο γιατί από τη φύση του είναι προορισμένο από τη μια να συζητηθεί έντονα από τους πολυάριθμους φίλους και οπαδούς του συγκροτήματος (αν είναι τόσο καλό όσο τα «παλιά» τους κλπ.) και από την άλλη να αγνοηθεί από τους επίσης πολυάριθμους haters οι οποίοι προς το παρόν δείχνουν να μην ασχολούνται.
Όπως συμβαίνει (και οφείλει να συμβαίνει) σε ανάλογες περιπτώσεις, τα συμπεράσματα δικά σας.
Κεντρική φωτογραφία άρθρου: ©Karen Blaha