Από τις πρώτες παραλαβές άλμπουμ ελληνικής παραγωγής που κυκλοφόρησαν μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2019, ξεχωρίσαμε τα εξής:

Αριστείδης Χατζησταύρου – Ινώ 

Ο Αριστείδης Χατζησταύρου μας έχει συστηθεί στο παρελθόν ως μέλος των σχημάτων Ομαδική Απόδραση και Θέρος ενώ έχει συμμετάσχει και σε άλλα σχήματα (Tangarto, Duo Arioso)

Μέσα στα χρόνια έχει αναπτύξει πλούσια δισκογραφική δραστηριότητα, έχει δώσει ρεσιτάλ και έχει συμπράξει με συμφωνικές ορχήστρες και σύνολα δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρόλη την έντονη μουσική του δραστηριότητα (από τα μισά της δεκαετίας του ’90 ήδη) αυτός είναι ο πρώτος του προσωπικός δίσκος.

Στο «Ινώ» ο Χατζησταύρου επιλέγει να διασκευάσει 11 παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας: Χαλκιδική, Νάξος, Λέρος, Κάλυμνος, Λέσβος, Χίος κλπ αλλά και το «Γιωργίτσα» που είναι παραδοσιακό Μικράς Ασίας.

Η αντιμετώπιση του απέναντι σε αυτό το υλικό ακούγεται λιτή και απέριττη, στην πραγματικότητα όμως το πιθανότερο είναι ότι στο αποτέλεσμα αυτό ο Χατζησταύρου έφτασε μέσα από μια μάλλον πολύπλοκη διεργασία η οποία  κρύβει μια βαθιά σοφία.

Το όλο άκουσμα – ερμηνευμένο  αποκλειστικά από κιθάρες και φωνή – θα μπορούσε στα «χέρια» ενός λιγότερου ικανού και δημιουργικού μουσικού να είναι βαρετό και αδιάφορο.

Στο «Ινώ» συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τα τραγούδια μεταμορφώνονται με τρόπο συναρπαστικό, κρατώντας όμως την ουσία τους και μας συστήνονται εκ νέου σε εκτελέσεις που ίσως δεν φανταζόμασταν ότι θα  μπορούσαν να υπάρξουν.

Ίσως αυτό να γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό στο χιλιοδιασκευασμένο και για αυτό «ταλαιπωρημένο» στο παρελθόν «Μες στου Αιγαίου τα νερά». Επειδή είναι πάρα πολύ οικείο αναδεικνύεται πιο ανάγλυφα το επίτευγμα του Χατζησταύρου.

Ξεχωρίζουν ακόμη (μέσα από ένα εξαιρετικό σύνολο) τα «Τούτες τις μέρες – Χορέψετε» (πιθανότατα η πιο ευρηματική διασκευή) και το «Να τα ταξιδέψω θέλω».

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο σε cd & digital από τον Μετρονόμο.

«Να τα ταξιδέψω θέλω»

Billy Pod – Drums To Heal Society

Πίσω από το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Billy Pod βρίσκεται ο Βασίλης Ποδαράς.

Το βάφτισμα του στην δισκογραφία το πήρε το 2012 ως ντράμερ του Baby Trio του Γιώργου Κοντραφούρη. Στη συνέχεια – και μετά τη λήξη της «θητείας» του στο σχήμα-«σχολείο» Baby Trio, τον συναντάμε ως μέλος των (βραβευμένων και στο εξωτερικό) Next Step.

Το «Drums To Heal Society» είναι το ντεμπούτο του ως leader. Κυκλοφόρησε τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου και ήδη έχει κάνει εντύπωση και έχει αποκτήσει δυναμική παρουσία στο ραδιόφωνο, κυρίως (αλλά όχι μόνο) εξαιτίας της διασκευής στο “Limit To Your Love” της Feist το οποίο ερμηνεύει η Katerine Duska.

Το τραγούδι αυτό είναι το μόνο τραγούδι στο άλμπουμ, μία κατά κάποιο τρόπο συναισθηματική κορύφωση που συντελείται μέσα στην πολυδαίδαλη και συναρπαστική διαδρομή των υπόλοιπων 10 κομματιών που το απαρτίζουν.  .

To “Drums To Heal Society” έχει μεν ως αφετηρία τη jazz, αλλά δεν μένει εκεί. Ταξιδεύει σε μια διαδρομή που διασταυρώνεται με διάφορα είδη, διαθέτει πολυμορφία, φαντασία και επιπλέον ένα cast εξαιρετικών μουσικών. Στα αυλάκια του συναντάμε τον ίδιο τον Βασίλη Ποδαρά στα τύμπανα, στον Μιχάλη Τσιφτσή στην κιθάρα, τον Κίμωνα Καρούτζο στο κοντραμπάσο, τον Γιάννη Παπαδόπουλο (επίσης μέλος των Next Step) στο πιάνο και τον Γιάννη Αναστασάκη στα ηλεκτρονικά. Μία guest συμμετοχή κάνει ο ντράμερ Στέφανος Χυτήρης στο ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ, η Katerine Duska στην διασκευή που προαναφέρθηκε και ο Γιώργος Κοντραφούρης ο οποίος μάλιστα προσφέρει και μία σύνθεση στο άλμπουμ (το … “Billy Pod”) στο οποίο παίζει πιάνο.

Το “Drums To Heal Society” θα παρουσιαστεί  για πρώτη φορά live, την Δευτέρα 4 Μαρτίου στο Six Dogs, σε μια live παρουσίαση που έχει τον χαρακτήρα γιορτής καθώς στη σκηνή θα βρεθούν σχεδόν όλοι οι συντελεστές που συμμετείχαν και στο άλμπουμ.

Από το βράδυ της live παρουσίασης και μετά το άλμπουμ θα είναι διαθέσιμο και σε έκδοση βινυλίου.

Κυκλοφόρησε μέσα στον Φεβρουάριο σε cd & digital από την Puzzlemusik.

«L»

Freedom Chadlemaker – Beaming Light

O Λευτέρης Μουμτζής  (Freedom Chadlemaker είναι το νέο του καλλιτεχνικό ψευδώνυμο το οποίο είναι η ακριβής μετάφραση του ονόματος του στα αγγλικά) μας πρωτοσυστήθηκε το 2009 ως J. Kriste, Master of Disguise, ενώ το 2016 κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Now Happiness” υπογράφοντας το χωρίς ψευδώνυμο, με το όνομα του.

Ενδιαμέσως ο Κύπριος μουσικός έχει συμμετάσχει σε μια πλειάδα σχημάτων: Snakecharmer, Stelafi, Trio Tekke, τους βραχύβιους The Outer  Soul Ensemble, The Low Spark και βεβαίως στους σπουδαίους Σωτήρες των οποίων εξακολουθεί να είναι μέλος.

Μας έχει συνηθίσει στις μεταμορφώσεις ο Λευτέρης Μουμτζής και στο “Beaming Light” συντελείται ακόμη μία μεταμόρφωση. Στις συνήθεις κιθάρες που χαρακτηρίζουν το ως τώρα ήχο των προσωπικών του άλμπουμ, έχουν  προστεθεί πυκνά synthesizer. Το τοπίο παραμένει ονειρικό κα νοσταλγικό, μόνο που αυτή τη φορά το όλο αποτέλεσμα είναι σαφώς πιο φωτεινό σε αντίθεση με τη βαθιά μελαγχολία που ήταν ίσως το κύριο χαρακτηριστικό των προηγούμενων προσωπικών του άλμπουμ.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η βασική θεματολογία του άλμπουμ αφορά την πνευματικότητα, την ενσυναίσθηση και την επίτευξη της εσωτερικής γαλήνης μέσω της συνεχούς αλλαγής και επανεφεύρεσης.

Στα τραγούδια του “Beaming Light” είναι ευδιάκριτα τα ψυχεδελικά στοιχεία, δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση για ασκήσεις ύφους καθώς τα διατρέχει η χαρακτηριστική συνθετική πένα του Μουμτζή (έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι δεινός τραγουδοποιός).

Το album ηχογραφήθηκε κυρίως στην Αθήνα, με παραγωγό τον μακροχρόνιο φίλο και συνεργάτη του Λευτέρη, Άλεξ Μπόλπαση. Εκτός από τον Λευτέρη Μουμτζή (μπάσο, πιάνο, κιθάρα, synths) έχουν παίξει οι μουσικοί: Μιχάλης Καπηλίδης (τύμπανα), Δημήτρης Χατζηζήσης (κιθάρες, βιολιά), Βασίλης Βλαχάκος (κιθάρες, πιάνο), Φώτης Σιώτας (βιολιά), Ορέστης Μπενέκας (synths) και Χρίστος Χατζηχρίστου (synths). Το artwork βασίζεται στις μοναδικές φωτογραφίες του φωτογράφου, συγγραφέα, curator και δημοσιογράφου Filep Motwary.

Κυκλοφόρησε σε limited edition LP (μαύρο/τυρκουάζ βινύλιο), CD και digital album μέσα στον  Φεβρουάριο από την Inner Ear. Είχε προηγηθεί ως προπομπός του άλμπουμ η κυκλοφορία του digital single “Astral Body” τον Δεκέμβριο.

“Astral Body”

Sentiment Bruise – InBetween

Οι Sentiment Bruise είναι μια εξαμελής μπάντα από τη Θεσσαλονίκη και μετράνε ήδη περισσότερο από δέκα χρόνια ζωής.

Η δισκογραφική τους παρουσία δεν είναι πολύ τακτική. Το “In – Between” είναι το τρίτο άλμπουμ τους.

Είχαν προηγηθεί το, με τίτλο το όνομα τους, ντεμπούτο τους το 2007, το οποίο μάλιστα είχε κυκλοφορήσει από την Plus Records / Universal. Μεσολάβησε μεγάλο διάστημα μέχρι τη δεύτερη κυκλοφορία τους, το “A New Disease”  του 2016, με παραγωγό τον έμπειρο Clive Martin που έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με Puressence, Les Negresses Vertes, Gipsy Kings και αρκετούς άλλους.

Το φετινό τους άλμπουμ φέρει τον τίτλο “In-Between” τους βρίσκει και πάλι να συνεργάζονται με τον ίδιο παραγωγό ο οποίος πλέον αποτελεί άτυπα κάτι σαν το 7ο μέλος τους.

Οι Sentiment Bruise παίζουν ατμοσφαιρικό post με αγγλικό στίχο (μάλλον «βρετανικού» τύπου, παρά «αμερικανικού»), ενώ χαρακτηριστική είναι η χρήση του βιολιού (Σωτήρης Φωτεινήτσογλου) που σε συνδυασμό με την φωνή (Vag Mood) συντελούν στην συναισθηματική φόρτιση που βγάζουν αρκετά από τα τραγούδια του άλμπουμ.

Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος είναι οι: Μιχάλης – Άγγελος Νικολαίδης (πλήκτρα, κιθάρα, φωνητικά), Νίκος Νικολαίδης (κιθάρες), Παναγιώτης Γιαννούδης (μπάσο), Γιώργος Μούκος (τύμπανα).

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο σε βινύλιο από την Ikaros Records.

“Birth”

ΠΙΚάΠ – She Is She

Μην σας μπερδεύει ο αγγλικός τίτλος του άλμπουμ (και του ομώνυμου του τραγουδιού), οι ΠΙΚάΠ εκφράζονται και τραγουδούν στην ελληνική γλώσσα.

Είναι το πρώτο τους full άλμπουμ, είχε προηγηθεί πρόσφατα (το 2017) το ντεμπούτο τους ep με τίτλο το όνομα τους. Το ep περιείχε 5 τραγούδια από τα οποία ξεχώρισαν το «Νάρια» και η διασκευή τους στο «Ένα κλεμμένο ποδήλατο» των Στέρεο Νόβα.

Μπορεί κανείς να διακρίνει δημιουργικά αφομοιωμένες επιρροές από Στέρεο Νόβα – ίσως και από Ξύλινα Σπαθιά της ύστερης περιόδου –  στον ήχο των ΠΙΚάΠ (αν και ο ήχος τους δεν είναι καθόλου ηλεκτρονικός) καθώς και από βρετανικά και ευρωπαϊκά ποπ/ροκ συγκροτήματα των ‘90ς. Έχουν όμως αρχίσει να σχηματίζουν την προσωπική τους γλώσσα. Πράγμα σημαντικό αν υπολογίσει κανείς ότι σχηματίστηκαν μάλλον πρόσφατα, το 2015.

Λείπει ίσως από το “She Is She” το τραγούδι που θα σου σφηνωθεί στο μυαλό για μέρες, όμως ο δίσκος λειτουργεί σαν ένα πολύ καλό άλμπουμ συνόλου, στο οποίο όλα τα τραγούδια συμβάλουν στην αισθητική απόλαυση.

Οι ΠΙΚάΠ είναι ενεργό συναυλιακό σχήμα, με επιτυχημένες – για τα δεδομένα της σκηνής που κινούνται – live εμφανίσεις στο Six Dogs, το Temple και άλλους συναυλιακούς χώρους της Αθήνας.

Τα μέλη του συγκροτήματος είναι: Χρήστος Μπολώνας (φωνή), Άλκης Μπλουκίδης (κιθάρα),
Γιώργος Μπλουκίδης (κιθάρα), Φοίβος Βλάχος (κιθάρα), Νίκος Γεωργεδάκης (μπάσο), Φοίβος Άνθης (ντραμς).

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Suono Studio με παραγωγό τον Coti K. Εξαιρετική παραγωγή που ωφέλησε ιδιαίτερα τον ήχο των ΠΙΚάΠ σε σχέση με το self-produced ντεμπούτο ep τους.

Κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο σε cd & digital και είναι έκδοση του ίδιου του συγκροτήματος.

Ύστερα