Τελευταία εβδομάδα του ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ και είναι και τελευταία ευκαιρία για όσους δεν κατάφεραν να επισκεφτούν την 3η Μπιενάλε της Αθήνας να πραγματοποιήσουν

την επίσκεψή τους και να απολαύσουν το πρόγραμμα δράσεων του ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ.

Συγκεκριμένα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

Διπλάρειος Σχολή:

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, 16:30, 19:30
Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, 13:00, 15:00, 17:00, 19:00
Πάρκο Ελευθερίας: Κέντρο Τεχνών
Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου θα παρευρίσκεται ξεναγός που θα παρέχει πληροφορίες στο κοινό από τις 17:00 έως τις 20:00

MONODROME DEBATE
Ομιλία του David Adler: Οι κρίσεις: Στις τέχνες, την οικονομία, και την φυλακή
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, 18:30
Αίθουσα εκδηλώσεων Διπλαρείου Σχολής

Η ομιλία θα επικεντρωθεί στην απουσία δημιουργικών προτάσεων αντιμετώπισης της κρίσης από τις mainstream τέχνες και την οικονομία, με αναφορές στα έργα από το αρχείο του David Adler που αφορούν στο σύστημα φωτογραφικών πορτρέτων που έχει αναπτυχθεί στις φυλακές των ΗΠΑ και παρουσιάζονται στην 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Οι κρατούμενοι έχουν δημιουργήσει μια μοναδική υποκουλτούρα φωτογραφίας: αποτελείται από φωτογραφίες από κρατουμένους – για κρατούμενους, και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα σκηνικά που δημιουργούν οι ίδιοι. Η διαδικασία είναι συλλογική και πολύ διαδεδομένη. Αν και άγνωστο στον «Ελεύθερο Κόσμο» (όρος που χρησιμοποιείται στις φυλακές για να χαρακτηρίσει την ζωή εκτός), το φωτογραφικό αυτό κίνημα μπορεί να είναι το μεγαλύτερο στην Αμερική.

Ενώ οι κρατούμενοι είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην προσωπική τους κρίση διαμορφώνοντας ένα παράλληλο σύστημα τέχνης, ο David Adler υποστηρίζει ότι έχει υπάρξει μια περίεργα μειωμένη αντίδραση από τους θεωρητικούς των οικονομικών και ίσως και της τέχνης, όπως και από το σύστημα γκαλερί, απέναντι στις επισφαλείς συνθήκες που βιώνουμε όλοι. Θα επιχειρήσει κατά συνέπεια να συνδέσει αυτά τα φαινομενικά ανόμοια ζητήματα, παρουσιάζοντας την τέχνη που παράγεται στην φυλακή ως ένα παράδειγμα δημιουργικής απάντησης από πληθυσμούς χωρίς οικονομικούς πόρους.

Ο David Adler είναι παραγωγός ντοκιμαντέρ και συγγραφέας και ειδικεύεται στις τέχνες και τα οικονομικά.  Ζει στην Νέα Υόρκη και διδάσκει ντοκιμαντέρ σε φυλακή γυναικών στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Εκπονεί έρευνα για το σύστημα φωτογραφίας στις φυλακές των ΗΠΑ από το 2006. Έχει γράψει το βιβλίο «Snap Judgment» (Financial Times Press, 2009) για τα συμπεριφοριστικά οικονομικά και είναι συν-εκδότης της ανθολογίας «Understanding American Economic Decline» (Cambridge University Press, 1994). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο Columbia, όπου εκπόνησε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά.

Έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων τα εξής ντοκιμαντέρ: «The People’s Painting»  (BBC2, σχετικά με τους Ρώσους εννοιολογικούς καλλιτέχνες KOMAR και Melamid), «The Burger and the King» (BBC2, βασισμένο στο βιβλίο του για την κουζίνα του Elvis Presley) και «Mafia NY: lifestyles of the rich and dangerous», που παρουσιάστηκε στην εκπομπή Arte Theme.

Επί του παρόντος, σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες Alexander Melamid και Art Spiegelman, δημιουργεί το βραβείο τέχνης «Old Master’s Prize» που εστιάζεται αποκλειστικά σε μεγαλύτερης ηλικίας καλλιτέχνες.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ

Αριστείδης Αντονάς – The Pending Text
Παρασκευή 9 – Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011
Ισόγειο Διπλαρείου Σχολής

Η νέα έκδοση του project «Το Εκκρεμές Κείμενο» από τον αρχιτέκτονα και συγγραφέα Αριστείδη Αντονά θα εγκατασταθεί στον ισόγειο της Διπλαρείου Σχολής. «Το Εκκρεμές Κείμενο» αποτελεί μια σειρά από χρονολογημένες,
διαδοχικές εκδοχές ενός μυθιστορήματος σε στάδιο προετοιμασίας. Οι ημιτελείς εκδοχές από το άτιτλο κείμενο που γράφεται στην Αθήνα τυπώνονται σε μορφή διαδοχικών τόμων, από τις 2 Σεπτεμβρίου 2011.
http://thewordofmouth.net/thependingtext
http://www.aristideantonas.com
Μέρος του WORD OF MOUTH, σε επιµέλεια KERNEL: http://thewordofmouth.net

Δράση «ΑΝΑΜΟΝΕΣ»
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, 18:00-19:00
Ισόγειο Διπλαρείου Σχολής

Μία in situ performance που διαπραγματεύεται την έννοια της αναμονής, χωρίς όμως να βλέπουμε ποτέ το αποτέλεσμά της. Τα πρόσωπα είναι παθητικά, εγκλωβισμένα σε ακινησία, βολεμένα στον πανικό τους. Οι performers εκθέτουν την πιο ιδιωτική στιγμή τους σε ένα δημόσιο χώρο αναμονής με τον οποίο ταυτίζονται και στον οποίο κινούνται σαν φαντάσματα, ενώ ο θεατής-περαστικός ζει μια δική του, πραγματική αναμονή.
Σκηνοθετική επιμέλεια, κοστούμια: supermarionetta
Performers: Ελεάννα Αποστολάκη, Μιχάλης Γεωργίου, Νίκος Γεωργίου, Βάλλη Ιωάννου, Θάνος Κοσμίδης, Σοφία Λιάκου, Βίκυ Μαστρογιάννη, Αγγελική Μπόζου, Μάριος Παναγιώτου, Βαγγέλης Παπαδάκης

Floater Magazine – Athens Audiograms
Σάββατο 3 – Κυριακή 11 Δεκεμβρίου
Διαδικτυακό project και παρουσίαση στο ισόγειο της Διπλαρείου Σχολής
Το Floater Magazine παρουσιάζει την διαδικτυακή έκδοση «Athens Audiograms», μια σειρά ομιλιών που ηχογραφήθηκαν το φθινόπωρο του 2011. Πέντε Έλληνες επιστήμονες και θεωρητικοί μιλούν για την Αθήνα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα εκφωνούνται αποσπάσματα από πρόσφατα άρθρα εφημερίδων.

Οι ηχογραφήσεις παρουσιάζονται μέσα από την εγκατάσταση επτά ακουστικών στην Διπλάρειο Σχολή και στην ιστοσελίδα του Floater Magazine.
Συνάντηση με τους συντελεστές του Athens Audiograms την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, 18:00-20:00
http://thewordofmouth.net/floatermagazine
http://www.floatermagazine.com
Μέρος του WORD OF MOUTH, σε επιµέλεια KERNEL:http://thewordofmouth.net

MOHAMMAD Live
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, 20:00-21:00
Υπόγειο Διπλαρείου Σχολής
Οι MOHAMMAD είναι οι ILIOS, Coti K & Νίκος Βελιώτης και συνεργάζονται από το 2009. Η μουσική  των MOHAMMAD είναι ένα μονολιθικό σφυροκόπημα ηχητικής  ενδοδιαμόρφωσης και σκοτεινών μελωδιών.

Θα παρουσιάσουν το «Άσε με να φύγω» ειδικά για την 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.
Περισσότερες πληροφορίες:
www.mohammad.gr
http://vimeo.com/channels/mohammad

Νίκος Χαραλαμπίδης, Ημερίδα «Καρναβαλική Παύση»
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, 11:00-17:00
Αίθουσα εκδηλώσεων Διπλαρείου Σχολής

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της σπονδυλωτής εγκατάστασης του Νίκου Χαραλαμπίδη «Καρναβαλική Παύση» πραγματοποιείται ημερίδα με πρόγραμμα ομιλιών και προβολών που πραγματεύονται ζητήματα που προκύπτουν τόσο από τη συγκεκριμένη εικαστική πρόταση του καλλιτέχνη, όπως παρουσιάζεται στην 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, όσο και από την ευρύτερη δουλειά του.
Ο νομαδικός χαρακτήρας του H.A.M. (Hollow Airport Museum), μιας εναλλακτικής Σχολής Καλών Τεχνών που ίδρυσε ο Χαραλαμπίδης στο εγκαταλελειμμένο Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, εκφράζεται με την παρουσία στην εγκατάσταση του καλλιτέχνη μιας χαρακτηριστικής καλύβας των κτηνοτρόφων του χωριού Συρράκο στην Ήπειρο. Η καλύβα αποτελεί αφορμή για μια ερευνητική προσέγγιση του νομαδικού τρόπου ζωής των Βλάχων, η οποία θα παρουσιαστεί στην ημερίδα μέσα από δραματοποιημένες σκηνές και αναπαραστάσεις.

Παράλληλα, ο «ταξιδιωτικός» χαρακτήρας που ακολουθεί το σώμα των καθηγητών της Σχολής και ο ιδιόμορφος τρόπος διδασκαλίας και εκπαίδευσης των μαθητών, συνδέονται με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Το όνειρο του Δασκάλου» του Γιάννη Νικολαΐδη. Οι υπόλοιπες παρουσιάσεις που συγκροτούν το πρόγραμμα της ημερίδας θα αναφερθούν σε παρεμφερή ζητήματα περιηγητισμού και νομαδισμού, αλλά και θέματα που επανεξετάζουν την έννοια του Μουσείου και το ρόλο του καλλιτέχνη-επιμελητή.

Πρόγραμμα:

11:00-12:00 Προβολή: «Κάθοδος και Άνοδος των κτηνοτρόφων του Συρράκου», ντοκιμαντέρ, 50’, σκηνοθεσία Γιάννης Νικολαΐδης. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, στο πλαίσιο της «Καρναβαλικής Παύσης».
Ο κύκλος της περιπετειώδους και επίπονης ζωής των φτωχών κτηνοτρόφων του χωριού Συρράκου στην Ήπειρο, που η απαρχή του χάνεται πίσω στο χρόνο.

12:15-13:00 «Ονειροπολήσεις Ενός Μοναχικού Περιπατητή», Χαρίκλεια Χάρη, ομιλία
Ένα εξελισσόμενο ταξίδι δια μέσου της υποκειμενικής βίωσης και παρατήρησης του τοπίου, και μία προσεκτική μελέτη του «πνεύματος που αναδίνεται από τους τόπους».

13:00-13:45 «Εγώ την λέω Φαντασιομετρική Εκ-σταση», Νάντια Αργυροπούλου, ομιλία
13:45-14:30 «Συνδρομή, συνεργασία, συνυπογραφή: η ταυτότητα του καλλιτέχνη σε διαπραγμάτευση», Αλέξιος Παπαζαχαρίας, ομιλία

14:45-15:15 Προβολή: «Το Όνειρο του Δασκάλου», ντοκιμαντέρ, 25’, σκηνοθεσία Γιάννης Νικολαΐδης. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, στο πλαίσιο της «Καρναβαλικής Παύσης».

Ένας υπερήλικος χοροδιδάσκαλος στα 95 του, ξεχασμένος απ’ όλους και ξεπερασμένος από τους σύγχρονους καιρούς, ξαναζεί με τη φαντασία του την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1988, την παλιά καλή εποχή με τους χορούς και τις διασκεδάσεις με τους μαθητές του, συνειδητοποιώντας, τελικά, ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα πρωτοχρονιάτικο όνειρο.

15:15-16:15 «Τέχνη και/ή πολιτική; Προλεγόμενα στη στρατηγική της υπερ-ταύτισης (over-identification)», Γιώργος Τζιρτζιλάκης, ομιλία

Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ «Τέχνη και Πολιτική», από τη σειρά «Τόποι Ζωής-Τόποι Ιδεών». Σενάριο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Κεραμιδιώτης, Επιστημονικός Σύμβουλος του επειδοσίου: Κωστής Σταφυλάκης, Παραγωγή: EΡΤ 3, 2010. Διάρκεια: 45’

16:15-17:00 «Σε μια στροφή συναντήσαμε τον Ιόλα: Οι πιθανότητες για ένα Μουσείο», Ομάδα Φιλοπάππου, ομιλία και συζήτηση

 

We Never Closed
Σάββατο 10 & Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, 17:00 και ως το κλείσιμο
3ος όροφος Διπλαρείου Σχολής
Μια πανηγυρική εξτραβαγκάντζα συνεπής προς το “η-παράσταση-πρέπει-να-συνεχιστεί” πνεύμα του πρότζεκτ με εναλλασσόμενες και παράλληλες δράσεις και αποσπάσματα από τις δράσεις των προηγούμενων εβδομάδων. Από τη σκηνή θα περάσουν οι We Never Closed, όλοι οι συνεργάτες τους και άλλοι καλεσμένοι.

Το project «We Never Closed» που παρουσιάζεται κατά την διάρκεια της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ είναι ένα σπονδυλωτό έργο που περιλαμβάνει performances κάθε Σάββατο και Κυριακή καθώς και προσκεκλημένους καλλιτέχνες κάθε Παρασκευή σε μια σκηνή που θα λειτουργεί τόσο ως πλατφόρμα των δράσεων όσο και ως εξελισσόμενη εγκατάσταση. O τίτλος του έργου αναφέρεται στο μότο του θεάτρου – βαριετέ Windmill που βρίσκονταν στο Σόχο του Λονδίνου. Το μότο αφορά το γεγονός ότι το θέατρο παρέμενε ανοιχτό και οι παραστάσεις του συνεχίζονταν καθ΄όλη τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη και κατά την περίοδο των βομβαρδισμών του Λονδίνου.

Μία ξύλινη σκηνή στη μέση μιας αίθουσας γίνεται βήμα για ηθοποιούς και περφόρμερ, μουσικούς, αθλητές και καλλιτέχνες που καλούνται να την ενεργοποιήσουν σε μια σειρά δράσεων. Η κατασκευή της σκηνής επιλέχθηκε ως απάντηση στο ‘επείγον’ και σαν αφορμή για να επανακτηθεί μια καλλιτεχνική στράτευση ανάλογη των πρακτικών της Ρώσικης Agit-prop. Το πλήθος και η μοναδικότητα, η ιστορία στο εδώ και τώρα, ο αυτοσχεδιασμός και η κατασκευή της ζωντανής εικόνας είναι μερικά από τα σημεία στήριξης των δράσεων. Στόχος είναι να επιτευχθεί ένας συντονισμός των μερών, ένας συντονισμός με τη μνήμη και ίσως να προκληθεί μια «συναστρία» που θα εκπέμψει ξανά την επαναστατική σπίθα.
https://www.facebook.com/we.never.closed

YELP Danceco., Δράση +1: Exactly what I wanted -1/+3/0/+1
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, 20:00-21:00
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, 18:00-19:00
Διπλάρειος Σχολή, 1ος Όροφος

Βασισμένο στην «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Ίγκορ Στραβίνσκυ.
Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα
Μουσική: Ίγκορ Στραβίνσκυ

 

Δράση «ΔΙΑΡΡΟΗ»
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, από τις 18:00
Venice Biennale 2001, ο Francis Alys με το έργο του «The Ambassador» συμμετέχει, στέλνοντας απλώς ένα παγώνι να κυκλοφορήσει στην πόλη της Βενετίας. H «ΔΙΑΡΡΟΗ», ξεκινώντας από την 3η Biennale της Αθήνας 2011 σχολιάζει την έννοια της παράστασης σήμερα, εμπλέκεται μαζί της και αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο συστήνεται τα τελευταία χρόνια η θέαση της τέχνης.  Προκαλεί την κυκλοφορία μας στους χώρους της 3ης Μπιενάλε της Αθήνας στη Διπλάρειο Σχολή, και τον τρόπο κίνησής μας μέσα σε αυτούς.
Διαρρέουν…: Νεφέλη Ανανιάδη, Βένια Ανδρέου,Θεανώ Βασιλάκη, Φρύνη Βρεττού, Κωνσταντίνα Γιασεμίδου, Νάντι Γογούλου, Γεωργία Λάσκαρη, Χαρά Κότσαλη, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Χρυσάνθη Μπαδέκα, Μαρία Παπαχρήστου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μέτη Παναγιωτοπούλου, Λουτσιάννα Παπαδάκη, Έλενα Σταυροπούλο

The Angelo Foundation – Γεννήτωρ Φαντασιακής Πλοκής
Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, 19:00-20:00
Ισόγειο Διπλαρείου Σχολής

Ο Γεννήτωρ Φαντασιακής Πλοκής είναι ένα νέο υβριδικό έργο του Άγγελου Πλέσσα. Ιστορίες που παράγονται με τυχαίο τρόπο από μια ιστοσελίδα (http://fantasyplotgenerator.com) ‘αναβιώνονται’ από ηθοποιούς. Μέρος του WORD OF MOUTH, σε επιμέλεια KERNEL: http://thewordofmouth.net
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μπάμπης Γαλιατσάτος, Νατάσσα Γιανναράκη, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Γιώργος Κυριάκου, Αθηνά Μαθιουδάκη, Νίκος Μαραμαθάς, Ηλέκτρα Nικολούζου, Μαρία Πανουργιά, Άλκηστης Πουλοπούλου, Μαρία Τζάνη, Κώστας Τσιούκας, Λένα Μοσχά

3η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Επιμελητές: Nicolas Bourriaud και Χ&Υ