Η 3η Μπιενάλε της Αθήνας που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στην πόλη συνεχίζεται με πολλές εκθέσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις για τέταρτη

εβδομάδα. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

Διπλάρειος Σχολή:
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, 18:00
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, 16:30 & 19:30
Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Νοεμβρίου, 13:00, 15:00, 17:00, 19:00
Πάρκο Ελευθερίας: Κέντρο Τεχνών
Κάθε Σάββατο και Κυριακή θα παρευρίσκεται ξεναγός που θα παρέχει πληροφορίες στο κοινό από τις 17:00 έως τις 20:00

MONODROME DEBATE

Ομιλία & ανοιχτή συζήτηση: Αυγουστίνος Ζενάκος  «Έχουμε πόλεμο; Ο πολιτισμός υπό το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης»

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, 19:00
Αίθουσα Εκδηλώσεων, 1ος Όροφος Διπλαρείου Σχολής

Τι είναι το «Κράτος Έκτακτης Ανάγκης»; Αποτελεί μια σκληρή αλλά πραγματιστική  αντιμετώπιση της Κρίσης ή σηματοδοτεί μια σύγκρουση που σείει τα θεμέλια των κοινωνικών συμβάσεων; Και αν ισχύει το δεύτερο, τι σημαίνει αυτό για τον πολιτισμό, την παραγωγή και τη διαχείρισή του;

Ο Αυγουστίνος Ζενάκος, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης, επιμελητής και συνδιευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας, εξετάζει ζητήματα της πολιτιστικής διαχείρισης, τα οποία πίσω από την τεχνική τους όψη κρύβουν το αμείλικτο ερώτημα «με ποια πλευρά είσαι;» και καλεί όποιον το επιθυμεί σε μια ανοικτή συζήτηση για τη θέση των τεχνών στην πολιτική και για τη θέση της πολιτικής στις τέχνες.

Ομιλία: Charles Esche, «Historical Times: the capacities of an art museum and how it comes to terms with the world today» [Ιστορικές Στιγμές: οι δυνατότητες ενός μουσείου τέχνης και οι τρόποι με τους οποίους ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή]
Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 17:00
Αίθουσα εκδηλώσεων Διπλαρείου Σχολής

Φωτογραφία έξω: Bram Saeys

Ο Charles Esche θα εξετάσει τις  χρήσεις της Ιστορίας και τις δομές της νεωτερικότητας καθώς και τις δυνατότητες των μουσείων τέχνης και των συλλογών τους να εισαγάγουν τρόπους ιστορικής αφήγησης που ανοίγουν νέες προοπτικές στο παρόν. Το πρόγραμμα και ο σχεδιασμός του Van Abbemuseum στο Eindhoven της Ολλανδίας, θα αποτελέσουν το κεντρικό παράδειγμα αυτών των διεργασιών.

O Charles Esche είναι επιμελητής και θεωρητικός, διευθυντής του Van Abbemuseum, στο Eindhoven και συν-διευθυντής των Afterall Journal και Afterall Books, με έδρα το Central St.Martin’s College of Art and Design στο Λονδίνο. Ταυτόχρονα είναι επισκέπτης καθηγητής σε μια σειρά Ευρωπαϊκών σχολών τέχνης. Έχει επιμεληθεί την 5η U3 Triennial στη Ljubljana,  και έχει συν-επιμεληθεί την 2η Riwaq Biennale 2007 στη Ramallah (με τον Khalil Rabah), την 3η Riwaq Biennale (με την Reem Fadda),  την  9η Istanbul Biennial 2005 (με τους Vasif Kortun, Esra Sarigedik Öktem και November Paynter) και την Gwangju Biennale 2002 στην Κορέα (με τον Hou Hanru και τον Song Wang Kyung). Το 2000 συν-επιμελήθηκε την «Tate Triennial: Intelligence» στο Λονδίνο καθώς και την έκθεση «Amateur – Variable Research Initiatives» στο Göteborg. Διετέλεσε διευθυντής του Rooseum Center for Contemporary Art στο Malmö από το 2000 έως το 2004. Έχει συγγράψει μεταξύ άλλων το βιβλίο «Art and Social Change», (εκδ. Afterall και Tate Publishing) σε συνεργασία με τον Will Bradley, ενώ δημοσιεύει τακτικά κείμενα σε συλλογές, καταλόγους και περιοδικά τέχνης.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ

The Public School in Athens στον ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ
Εναλλακτικά ανταλλακτικά συστήματα και πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας: μια πρακτική εισαγωγή. Συντονισμός: Γιώργος Παπαδόπουλος
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, 19:00-21:00
Ισόγειο Διπλαρείου Σχολής

3η Συνάντηση: Αντίσταση και Προσαρμογή: Εναλλακτικά ανταλλακτικά συστήματα και πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομία – πρακτικά παραδείγματα (Argentina Credito & Ithaca Hours)

Μία σειρά τεσσάρων ομιλιών σε συντονισμό του Γιώργου Παπαδόπουλου, που επιχειρούν μια πρώτη προσέγγιση στο ζήτημα της κοινωνικής οικονομίας και των εναλλακτικών συστημάτων ανταλλαγής (Local Exchange Trading Systems – LETS) τόσο ως βιώσιμων εναλλακτικών διανομής αγαθών και υπηρεσιών, όσο και ως πολιτικών δράσεων αντίστασης στη λογική της \’ελεύθερης\’ αγοράς και των χρηματικών σχέσεων. Οι ομιλίες παρουσιάζονται στην 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ (Διπλάρειος Σχολή) ως \’μαθήματα\’ του «The Public School in Athens» στο πλαίσιο του «Word of Mouth», σε επιμέλεια KERNEL.
http://thepublicschoolinathens.net/ 

We Never Closed
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
3ος όροφος Διπλαρείου Σχολής

Ένα σπονδυλωτό έργο που περιλαμβάνει performances κάθε Σάββατο και Κυριακή καθώς και προσκεκλημένους καλλιτέχνες κάθε Παρασκευή, σε μια σκηνή που λειτουργεί τόσο ως πλατφόρμα των δράσεων όσο και ως εξελισσόμενη εγκατάσταση.
https://www.facebook.com/we.never.closed

Καλεσμένος #4: Irini Douka & Greggy K, “WHERE HAVE ALL THE FLOWERS GONE?”
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, 18:00-20:00

Ένα ταξίδι με αυτοσχεδιασμούς φωνής και κιθάρας, με όχημα την αναζήτηση του ρομαντισμού, σε μια πόλη που ζητάει απεγνωσμένα να ντυθεί κάπως αλλιώς…

Δράση #3: This is the place Gentlemen
Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Νοεμβρίου, 18:00-20:00

Η ηθοποιός Μαίρυ Λούση διαβάζει το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, “Νεκρός ταξιδιώτης”, σε μια ειδικά σχεδιασμένη εγκατάσταση.

Bay-O-Bam Agency, Travel and Recruitment Agency for Greece and Australia
Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 16:00
Ισόγειο Διπλαρείου Σχολής

Το ταμπού της μετανάστευσης έχει πια καταρρεύσει. Ο κορεσμός της ελληνικής (αλλά και ευρωπαϊκής) οικονομίας καθιστά τη μετανάστευση «μονόδρομο» για τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά της νεολαίας. Όμως, αντί να αντιμετωπίσουμε τη μετανάστευση ως αναγκαίο κακό μπορούμε να τη δούμε σαν μια ριζική «απεδαφοποίηση» που συγκλίνει στη δημιουργία του «πλήθους» (multitude). Συμβάλλοντας στην αμφισβήτηση των αρνητικών στερεοτύπων που συνδέονται με την «εκρίζωση» και τη μετανάστευση, η 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, φιλοξενεί στους χώρους της ένα από τα πιο έμπειρα και εξειδικευμένα ελληνικά ταξιδιωτικά πρακτορεία μετανάστευσης. Το Bay-O-Bam Agency σας προτείνει ρεαλιστικές λύσεις και σας βοηθά να ανακαλύψετε τις ευκαιρίες ζωής και εργασίας που ανοίγονται στην Αυστραλία.

3η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2011 ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
Επιμελητές: Nicolas Bourriaud και Χ&Υ