Το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μερικά από τα πιο αξιόλογα μουσικά project της διεθνούς crossover σκηνής. Σ’ αυτό το ανήσυχο αλλά συναρπαστικό ταξίδι η ευρηματικότητα και η ανοιχτοσύνη των προσκαλεσμένων καλλιτεχνών μεταμορφώνεται πότε σε αρχέγονη δύναμη και πότε σε γαλήνιες σιωπές παρασέρνοντας το κοινό σε στιγμές μέθεξης.

Η φετινή 2η διοργάνωση έχει ειδικότερο τίτλο «Μουσικές δωματίου στις αυλές της Ευρασίας» και πραγματοποιείται σε δύο φάσεις: η πρώτη στις 9 και στις 11 Νοεμβρίου 2018, ενώ η δεύτερη στις 16 και 17 Φεβρουαρίου 2019.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Θύμιου Ατζακά.

‘Α Φάση

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Στο πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στις 9 Νοεμβρίου, πέντε από τους πιο χαρισματικούς μουσικούς της γενιάς τους επιμελούνται μία σύγχρονη αφήγηση μουσικής δωματίου, με αφετηρία την πλούσια κλασική μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης, την επιτόπου αυθόρμητη σύνθεση και την τέχνη του μακάμ. Στο πρώτο μέρος εμφανίζονται ο Μιχάλης Κουλουμής (βιολί, σύνθεση) και ο Θύμιος Ατζακάς (ούτι, σύνθεση) ενώ στο δεύτερο οι Inside Out Trio, δηλαδή ο πολυοργανίστας Ευγένιος Βούλγαρης (γιαϊλί ταμπούρ, σύνθεση), ο Fausto Sierakowski (άλτο σαξόφωνο, σύνθεση) και ο Κώστας Τσαρούχης (κοντραμπάσο). Τα δύο τολμηρά σχήματα υπόσχονται να παρασύρουν τους ακροατές στη διαλογιστική δύναμη της μουσικής, καθώς μέσα από τις συνθέσεις και τους αυτοσχεδιασμούς μεταμορφώνονται οι ίδιοι, εξερευνώντας και ρισκάροντας με τις αισθητικές πτυχές και τα όρια αυτού του ρεπερτορίου.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Στο πρόγραμμα της 11ης Νοεμβρίου, παρουσιάζεται στο α’ μέρος το έργο του Κώστα Θεοδώρου «Μαύρο Δάσος – Αφηγηματική Εδεσσαϊκή Τζαζ με προεκτάσεις…» με τους Julian Klaus Hesse (φλικόρνο), Κυριάκο Ταπάκη (ούτι, μαντόλα) και Dine Doneff (κοντραμπάσο, κρουστά, φωνή). Πρόκειται για «ήχους και συνειρμούς –δίχως συγκεκριμένη μέθοδο και άλλες συνταγές– υπό την επήρεια της συγκεντρωτικής έκδοσης ‘Μαύρο Δάσος’ (1958-1986) του Εδεσσαίου ποιητή Μάρκου Μέσκου».

Στο β’ μέρος δύο πολυτάλαντοι μουσικοί με πολύπλευρη παρουσία στο χώρο, η Μαρία Θωίδου (φωνή, συνθέσεις με ήχο και λόγο) και ο Efren Lopez (τροχόλυρα, σύνθεση), θα συναντηθούν για πρώτη φορά ως ντουέτο, πειραματιζόμενοι σε τραγούδια και συνθέσεις τους, συνδυασμένα με αυτοσχεδιασμούς. Ο τίτλος του προγράμματός τους, «Το πορτρέτο της γυναίκας που μου μοιάζει», ανήκει στον τελευταίο στίχο ενός τραγουδιού που είχε σαν έμπνευση τον ήχο της μεσαιωνικής τροχόλυρας (viola de roda ή hurdy – gurdy). Οι δύο καλλιτέχνες θα περιπλανηθούν ανάμεσα στο φανταστικό και στο γήινο, στο προβλέψιμο και το απρόβλεπτο, στο απλό και το περίτεχνο.