Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016 10:37
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου

«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη. Τα ονόματα των συνέδρων, των οποίων οι εισηγήσεις ανθολογούνται είναι πολύ σημαντικά και για όποιον επιθυμεί να μελετήσει το έργο του μεγάλου ποιητή, να προχωρήσει σε μια, σε βάθος, συνομιλία μαζί του και να διακρίνει τη μαγεία στο έργο του τα κείμενα αυτά, θα αποτελούν πάντα μια ουσιαστική αναφορά.

 

Αποτέλεσμα μιας επιστημονικής συνάντησης τα κείμενα αυτά καταγράφουν την ουσία και τον πυρήνα της ελυτικής ποίησης και ταυτόχρονα φέρνουν στο φως τους τρόπους με τους οποίους διαμορφώθηκε η σκέψη του και εξελίχθηκε, κρατώντας πάντα ένα κομμάτι από την ευρωπαϊκή της διάσταση.


Η αρχιτεκτονικά δομημένη αντίληψη του Οδυσσέα Ελύτη για την ποίηση, η ανησυχία της φιλοσοφικής διάστασης στην αισθησιακή του περισυλλογή, η αγωνία της διαύγειας και της φωτεινότητας στο όνομα της υπαρκτικής αναγκαιότητας, η γλωσσική και γλωσσοπλαστική του «εμμονή», η εικονοποιία και η ανάγκη δημιουργίας ενός ποιητικού συνόλου μεταφρασμένου σε εικόνες, η σχέση του με την Ιστορική μνήμη, η λυρική συγγένεια με την ποίηση της αρχαιότητας και ο τρόπος που εκμεταλλεύτηκε τον υπερρεαλισμό για να ντύσει με ελληνικότητα τις διαστάσεις εκείνες που εξυπηρετούσαν την εξελικτική πορεία της σκέψης του είναι μερικά από τα θέματα, τα οποία αναλύονται στις επιστημονικές αυτές εισηγήσεις.

 

Παράλληλα αναφαίνεται η λυρική ευαισθησία στα πεζά, δοκιμιακά κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη και αναλύονται οι σχέσεις του με κορυφαίους δημιουργούς του ελληνικού πνεύματος όπως ο Σολωμός και ο Παπαδιαμάντης.


Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη ακολουθώντας τις αντίστοιχες ημέρες του συνεδρίου. Στο πρώτο μέρος αναλύεται ο Ελύτης και η ποιητική του, στο δεύτερο ο Ελύτης και ο ελληνικός κόσμος και το τρίτο είναι αφιερωμένο στον Ελύτη και τη σχέση του με την Ευρώπη. Μια σχέση που σηματοδοτήθηκε από την επαφή του με τη γαλλική ποίηση και την κουλτούρα της, από τον υπερρεαλισμό που ο ίδιος αφουγκράστηκε για να δημιουργήσει το προσωπικό του ποιητικό ύφος, αναπλάθοντας τον με την ελληνική παράδοση και τη φύση. Γράφει ο ίδιος:
«Θυμούμαι ότι με τον ίδιο τρόπο που μια ωραία μέρα οι αρχαίοι λυρικοί, από τη μια, ο Κάλβος και ο Καβάφης, από την άλλη, ξύπνησαν πρώτη φορά το ενδιαφέρον μου για την ποίηση, δύο Γάλλοι σύγχρονοι ποιητές, όχι από τους πιο μεγάλους, ο Paul Eluard και ο Pierre-Jean Jouve —ποιητές που από τότε έταξα στον εαυτό μου (κι αργότερα επέτυχα πρώτος) να παρουσιάσω στο ελληνικό κοινό—, μ' ανάγκασαν να προσέξω κι αδίστακτα να παραδεχτώ τις δυνατότητες που παρουσίαζε, στην ουσία της ελεύθερης ενάσκησής της, η λυρική ποίηση».


Ο Ελύτης της Ευρώπης υπήρξε κυρίως ο ποιητής της ελληνικότητας και της πανανθρώπινης ταυτότητάς της και σε όλο του το έργο αυτό που διαφαίνεται είναι πρωτίστως οι αξίες με τις οποίες έντυσε τους συλλογισμούς του, η μουσικότητα και η ακρίβεια της ανατρεπτικής σκέψης του, η ελευθερία του ανοιχτού πνεύματος στο οποίο κυριολεκτικά αφιερώθηκε.
Τα πρακτικά του συνεδρίου ο «Ο Ελύτης της Ευρώπης» αποτελεί ένα σημαντικό και ουσιώδες εργαλείο στην μελέτη του ελυτικού σύμπαντος και ταυτόχρονα μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο παλαιότεροι και σύγχρονοι διανοητές ακουμπούν το τεράστιας σημασίας έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή.


Το βιβλίο Ο Ελύτης στην Ευρώπη, σε επιμέλεια Paola-Minucci και Χρήστου Μπιντούδη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
31.08.2016 10:28
Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.