Το τριήμερο NOW (17-18-19 Ιουνίου 2016) διοργανώνεται στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Συγγραφέων και του πολιτιστικού ιδρύματος Allianz, ως μια ανοιχτή εκδήλωση που προσκαλεί τους πολίτες όλης της Αττικής σε μια πολυφωνική συνάντηση λογοτεχνίας, εικαστικών, κινηματογράφου περφόρμανς και συζητήσεων.

Ο συνεκτικός ιστός του τριημέρου ΝΟW («Τώρα») είναι η λογοτεχνία. Νέοι συγγραφείς, με δυνατή φωνή από τα Βαλκάνια (Σερβία, Κροατία, Κόσοβο), συναντούν Έλληνες συναδέλφους τους (Έρση Σωτηροπούλου, Θεόδωρο Γρηγοριάδη, Χρήστο Χρυσόπουλο) συζητώντας για τη λογοτεχνία και τον ρόλο της στην κατανόηση του «Τώρα» στην ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία. Αφορμή είναι το πρόγραμμα «Η λίστα του Finnegan» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συγγραφέων, μέσω του οποίου επιλεγμένοι συγγραφείς γίνονται πρεσβευτές βιβλίων παλαιότερων συναδέλφων τους, που αξίζει να τους ξαναδιαβάσουμε σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τον σημερινό κόσμο. Γύρω από το λογοτεχνικό πρόγραμμα θα γίνουν δύο ανοιχτές συζητήσεις – μία για τη μετάφραση και τον ρόλο της γλώσσας στη λογοτεχνία και μία για τον σχεδιασμό της πολιτικής σχετικά με τον πολιτισμό. Στον χώρο του θεάτρου θα λειτουργήσει και θεματικό βιβλιοπωλείο από την πλατφόρμα του βιβλίου Fairead.

Κάθε ημέρα του τριημέρου έχει και ένα σημαντικό γεγονός που αποτελεί το κέντρο των εκδηλώσεων. Η Παρασκευή 19 Ιουνίου είναι αφιερωμένη στην έναρξη του προγράμματος και στα εγκαίνια της εγκατάστασης «the price of the ticket» της εικαστικού Αναστασίας Δούκα. Το Σάββατο 20 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις καταλήγουν σε μια συναυλία νέων συγκροτημάτων στην κεντρική αίθουσα του θεάτρου. Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στο ντοκιμαντέρ με μια ρετροσπεκτίβα ταινιών που γυρίστηκαν την τελευταία πενταετία, την οποία επιμελείται η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ παράλληλα με ένα στρογγυλό τραπέζι για τη θέση του ντοκιμαντέρ σήμερα. Οι εκδηλώσεις θα λήξουν με την περφόρμανς «Somata3» της χορογράφου Τζένης Αργυρίου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, στο υποσκήνιο του θεάτρου το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί το συλλογικό ηχητικό έργο «Φτερό στο πέτο».    

Το αναλυτικό πρόγραμμα για όλες τις εκδηλώσεις, που έχουν ελεύθερη είσοδο, βρίσκεται εδώ: http://festival.fairead.net/now