Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Δέκα προτάσεις για καλοκαιρινά βιβλία...

Δέκα προτάσεις για καλοκαιρινά βιβλία...

Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, (η δική μας) Μεσόγειος, αλλά και ψυχαγωγία μέρος αναπόσπαστο της οποίας είναι και το βιβλίο. Το βιβλίο ισούται με φυγή προς το άγνωστο που μας βυθίζει στην ανακάλυψή του σαν να περπατάμε πρώτη φορά, προς το ανεξήγητο, που πολλές φορές χάνει την μαγεία του αν προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε αλλά συνάμα και προς το μυστηριώδες που στην στοά του βρισκόμαστε αναπάντεχα μόνοι αν αναζητούμε κάτι πέρα από το πεπατημένο.

 

Από τον Γιάννη Αντωνιάδη


Στην τελευταία περίπτωση το βιβλίο είναι η συντροφιά μας, το αποκούμπι μας, το απάγγιο μας. Όλα αυτά τα θαυμαστά το δυναμικό και διαχρονικό βιβλίο τα εμπεριέχει και μας επιφυλάσσει εκπλήξεις ευχάριστες. Γιατί αφού μπορούμε να περιδιαβούμε σε ασφαλή μονοπάτια ποιος ο λόγος να δυσαρεστηθούμε? Εκεί έγκειται η επιτυχία ενός καλού συγγράμματος, όταν δηλαδή το βιβλίο έρχεται να καλύψει αυτή τη μοναξιά γιατί το βιβλίο που έχει λόγο και ουσία και κατά προέκταση η ανάγνωση αυτού αποτελεί ένα κομμάτι αυτής της ψυχαγωγίας που όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη της. Και αυτό γιατί ο αριστοτελικός όρος της αγωγής της ψυχής είναι στην πραγματικότητα η καλλιέργεια της ψυχής και το ταξίδι αυτής χωρίς εκπτώσεις. Κάθε αξιόλογο βιβλίο κρύβει μέσα του θησαυρούς, ανοίγει ορίζοντες, μας φέρνει σε επαφή με το παρελθόν ή το παρόν και με βλέμμα στο μέλλον μεταφέρει το πνεύμα μας μακριά, σε άλλους τόπους και χρόνους, σε άλλες σφαίρες προκαλώντας πολλές φορές την ταύτιση του αναγνώστη με τα πρόσωπα στο οποία αναφέρεται γιατί πολύ απλά τίποτα δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, νοερά και αμυδρά έχει κατά μία έννοια ξανασυμβεί.

 

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση αυτή την φιλοσοφία κινούνται οι προτάσεις που θα βρείτε παρακάτω, προτάσεις πολύ συγκεκριμένες, ένθερμα υποστηριζόμενες και αυστηρά επιλεγμένες με κριτήριο την περιπλάνηση σε κόσμους διαφορετικούς γιατί το βιβλίο οφείλει να μας μαθαίνει περισσότερα από αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Στις επιλογές αυτές θα βρείτε λογοτέχνες που έχουν αφήσει το στίγμα τους και ανήκουν στο πάνθεον της λογοτεχνικής παραγωγής, αλλά και συγγραφείς που είναι ακόμα ενεργοί και εξελίσσονται, με την παρουσία τους και τα γραπτά τους όμως έχουν ήδη αφήσει την σφραγίδα τους στο μυθιστορηματικό στερέωμα. Με πολύ αγάπη, φροντίδα και στοργή επέλεξα τίτλους ιδιαίτερους που εύχομαι να χαρίσουν όλα αυτά που περιέγραψα προηγουμένως μέσα από τις σελίδες τους. Επιθυμία μου με λίγα λόγια είναι με τα βιβλία που προτείνω να κολυμπήσετε σε νερά μαγικών νησιών και να γευτείτε την παραμυθένια αλήθεια που αυτά εγκιβωτίζουν ελπίζοντας να απολαύσετε κάθε γωνιά τους.

 

Τελικά σημασία έχει εκτός από την ψυχαγωγία να αποκομίσετε κάτι από αυτά τα βιβλία και αν κάτι σας ταιριάζει να το υιοθετήσετε.

 

Βιβλία:

 

Σχετικές ειδήσεις
5 βιβλία που αξίζει να διαβάσετε φέτος το καλοκαίρι
19.07.2016 12:46
Κάθε καλοκαίρι δημιουργείται μία μεγαλύτερη διάθεση για διέξοδο μέσω της ανάγνωσης. Αυτή η διαδικασία ψυχαγωγίας αξίζει να έχει εγγυήσεις μιας και ο χρόνος είναι χρήμα. Τα παρακάτω βιβλία παρουσιάζουν το καθένα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ως προς την θεματολογία όσο και προς τη σημασία τους και αυτό γιατί είναι βαθιά ανθρώπινα, στέρεα ως προς την λογοτεχνική τους ποιότητα και προσφέρουν στον αναγνώστη πληροφορίες για πρόσωπα και πράγματα ενώ παράλληλα εγείρουν ερωτήματα και γεννούν συναισθήματα. Κάθε βιβλίο έχει επιλεγεί με την μέθοδο του μελισσοκόμου που επιθυμεί την καλύτερη δυνατή σοδειά μελιού.
5 Βιβλία για το καλοκαίρι
08.07.2016 12:41
Κάθε καλοκαίρι δημιουργείται μία μεγαλύτερη διάθεση για διέξοδο μέσω της ανάγνωσης. Αυτή η διαδικασία ψυχαγωγίας αξίζει να έχει εγγυήσεις μιας και ο χρόνος είναι χρήμα.
Γιάννης Ευσταθιάδης: Μία συνέντευξη με τον άλλο μου εαυτό
22.04.2016 17:07
- Είσαι ο…; - Ιωάννης-Ελευθέριος Ευσταθιάδης.
Βασίλης Γκουρογιάννης: Σενάριο αθανασίας
07.04.2016 11:35
Η διαδικασία της γραφής μυθιστορήματος ποικίλλει από συγγραφέα σε συγγραφέα. Οι περισσότεροι πριν αρχίσουν να το γράφουν έχουν κατά νου μια βασική ιδέα που σιγά σιγά γίνεται σχέδιο και συνεχώς εξελίσσεται στο μυαλό και στο χαρτί προς ορισμένη κατεύθυνση σχηματίζοντας πρωταγωνιστή και δευτερεύοντες ήρωες, σκιτσάροντας τους επιμέρους χαρακτήρες, την εξέλιξη της πλοκής, καταλήγοντας ακόμη και στο τέλος του μύθου πριν καν αρχίσουν να γράφουν την αρχή. Σε μένα τα πράγματα λειτουργούν εντελώς διαφορετικά.
Γιώργος Κ. Ψάλτης: Στο καφέ Ombre
11.03.2016 13:18
Στα δάχτυλά μου
μυρίζω από το πρωί 
τον ύπνο μίας Μαρίας.
 Γράφω στο κινητό
 "Πόσο ωραία που δεν έχω πλύνει ..."
 και σβήνει. Ξαφνικά,
 μ' ένα goodbye στην οθόνη.