Ένα ενδιαφέρον και πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη από τέλος Απριλίου μέχρι αρχές Ιουνίου. Πρόκειται για το φεστιβάλ «Ημέρες Ρεθύμνου 2013».

 

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:  

Απρίλιος 2013

Παρασκευή 26/04/2013

Έκθεση φωτογραφίας. Ρέθυμνο: Προσωπογραφία μιας πόλης

Μια έκθεση η οποία παρουσιάζει την ιστορία της πόλης του Ρεθύμνου από το 1890 έως και το 1950 εστιάζοντας σε πρόσωπα. Στιγμές της καθημερινότητας, γιορτές, τελετές, σύλλογοι, σωματεία, καταστήματα, ψηφίδες του χρόνου, ζωντανεύουν το παρελθόν της πόλης μας Σπίτι του Πολιτισμού / 20:30 / Διάρκεια έκθεσης: 26/04 – 12/05

Συναυλία Jazz 2Side Quartet

Το 2Side Quartet “μαγειρεύει” αυτοσχέδιες συνταγές, παίρνοντας ως συστατικά τις μελωδίες γνωστών jazz standards και την ενέργεια της funk/soul σκηνής, χρησιμοποιώντας ρυθμικά και αρμονικά παιχνίδια ως καρυκεύματα. Την παραλαβή και επεξεργασία της μελωδίας αναλαμβάνει η φωνή της Ηλιάνας Τσαπατσάρη, η αρμονική συσκευασία καλλωπίζεται στα πλήκτρα του Γιάννη Παπαδόπουλου και το ρυθμικό μάγμα πλάθεται από από τον Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη στα τύμπανα και το Γιώργο Λιμάκη στο ηλεκτρικό μπάσο.
Προαύλιος χώρος, Σπίτι του Πολιτισμού / 21:45

Σάββατο 27/04/2013

Συναυλία κλασσικής μουσικής «λαμπροφορεί των παθών του Κυρίου τας απαρχάς»

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Η εβδομάδα πριν το Πάσχα ονομάστηκε Μεγάλη από τους πρώτους κιόλας χριστιανικούς αιώνες, διότι μεγάλα και κοσμοσωτήρια γεγονότα συνέβησαν στη διάρκειά της. Κέντρο αυτών των γεγονότων είναι

βεβαίως τα άγια Πάθη, η θεόσωμη Ταφή και η ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου. Ο Μουσικός Καρπός θέλοντας να εξιστόρηση της άγιες ημέρες της Μεγάλης εβδομάδας οργάνωσε και πραγματοποιεί συναυλία με λόγο και μουσική με την συμμετοχή της Νεανικής Χορωδίας του Μουσικού Καρπού (60 μαθητές της πόλης μας) και καταξιωμένων μουσικών
Ωδείο Ρεθύμνου / 21:15

Κυριακή 28/04/2013

Die Wolke (Drops II) – Χοροθεατρική παράσταση

Η δουλειά με τίτλο Drops είναι μια συνομιλία μουσικής και χορού διαρκειας 60 λεπτών διαπραγματευόμενο το υγρό στοιχείο. Στόχος είναι η απόδοση της αλλαγής πορείας ή συμπεριφοράς του νερού όταν αλλάζει απρόσμενα το περιβάλλον του ή όταν βάλλεται από εξωτερικούς παράγοντες. Τα επιλεγμένα μουσικά κομμάτια έχουν το ίδιο θέμα σε μια παράλληλη εξέλιξη κίνησης και μουσικής. Στο συγκεκριμένο θέμα δίνονται και βαθύτερες προεκτάσεις αν λάβουμε υπόψη την προσαρμοστικότητα που χαρακτηρίζει το υγρό στοιχείο προκειμένου ν’ ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες χάνοντας ένα σημαντικό μέρος της αρχικής του ενέργειας.

Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας / 21:15

Δευτέρα 29/04/2013

Trio eclipsis, Συναυλία κλασσικής μουσικής “As it fell upon a day…”

Κύκλος. Ένας αέναος κύκλος. Το πιο μαγευτικό τραγούδι είναι το τραγούδι των ερωτευμένων… Και μια μέρα του Μαγιού, εκεί που όλα ανθίζουν, ένα πουλάκι αργοπεθαίνει… Γιατί η αιθέρια αγαπημένη του, δεν του δίνει σημασία. Χειμώνας μέσα στην άνοιξη. Πώς γεννιέται η αγάπη και πότε η κοροϊδία παίρνει τη θέση της? Όταν εκείνη σβήνει, που γυρνάει το φάντασμά της;  Στο χαμόγελο μιας νέας αγάπης ίσως, για να ζήσει και πάλι… Μια διαδρομή, πολλά μονοπάτια, πόσος χρόνος; Μουσική δωματίου με έργα των: André Caplet, Aaron Copland, Guillaume de

Machaut, David Ashley White, Olivier Messiaen, Gian Carlo Menotti, Jacques Ibert & Arvo Pärt.

Ωδείο Ρεθύμνου / 21:15

 

Μάιος 2013

Μ. Σάββατο 04/05/2013

Μουσική Baroque για Φλάουτο και Βιολοντσέλλο – Χριστίνα Κολοβού –Νίκος Κατριτζιδάκης, Συναυλία κλασσικής μουσικής Φλάουτο και βιολοντσέλλο συνυπάρχουν,συνδιαλέγονται σε ρόλους διακριτούς στον αχό της κρήνης Rimondi που “ηχεί” από το 1626 στην καρδιά της πόλης , μέσα από εμπνευσμένες συνθέσεις της εποχής των M.Marais J.Hotteterre, A.Vivaldi, G.Ph.Telemann, G.Fr.Handel Κρήνη Ριμόντι / 11:00

Τετάρτη 08/05/2013

Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας «Το Ρέθυμνο και η Θάλασσα»

Πολλοί φωτογράφοι, Ρεθεμνιώτες και μη, από το έτος 1870 τουλάχιστον μέχρι και σήμερα αποτύπωσαν στις φωτογραφικές τους πλάκες αρχικά, στα ασπρόμαυρα φιλμς μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων στη συνέχεια, στα έγχρωμα φιλμς αργότερα και στους ηλεκτρονικούς αισθητήρες σήμερα τη διαχρονική σχέση του Ρεθύμνου με τη θάλασσά του.

Η έκθεση περιλαμβάνει προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες τους, τέτοιες που να μην χρειάζονται όσο είναι δυνατόν πρόσθετη τεκμηρίωση με λεζάντες. Οι φωτογραφίες αυτές είναι αναρτημένες στο ύπαιθρο, «παρά θιν αλός», στους φανοστάτες της παλιότερης Προκυμαίας του Ρεθύμνου και σήμερα οδού Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Σε όλες η ανθρώπινη παρουσία είναι απαραίτητη, και έρχεται να υπενθυμίσει και να ζωντανέψει χώρους, όπως το βενετσιάνικο και το νέο λιμάνι, σκάφη αγκυροβολημένα αρόδο ή στους ντόκους των λιμανιών, ρυμουλκά και μαούνες, κτίσματα, κατεδαφισμένα ή αλλοιωμένα σήμερα, καφενεία, βράχια και κατασκευές διαβρωμένες από την αλμύρα, όπως και τα πρόσωπα εκείνων που τους έδιναν ζωή.

Πεζόδρομος Παραλιακής Οδού / 20:30 / Διάρκεια έκθεσης: 08/05 – 07/06

 

 

Μουσική παράσταση του Trio Modern Jazz “M.O.T.He – Βαγγέλης Τσινάς , Ηλίας Πανταζής , Μανόλης Παπαδάκης”

Το trio M.O.T.He, (music of the heart) είναι ένας κόσμος ατμοσφαιρικών jazz, ethnic, funk, ελληνικών και αυτοσχέδιων ρυθμικών και ηχητικών εναλλαγών, με καταβολές και επιρροές από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή jazz σκηνή, την παράδοση, και τη rock παγκόσμια σκηνή. Ένα συναισθηματικό ταξίδι στον κόσμο του ελευθέρου αυτοσχεδιασμού ως μέσο έκφρασης και γλώσσα επικοινωνίας. Μια παράσταση βαθείας επικοινωνίας και επαφής μεταξύ ερμηνευτών και κοινού, μέσα από περιγραφικές ηχητικές εικόνες με μοναδική αποτύπωση χρωμάτων εκφραστικότητας, ελευθερίας και φαντασίας.

Πεζόδρομος Παραλιακής Οδού / 22:00

Παρασκευή 10/05/2013

Έκθεση ζωγραφικής και γελοιογραφίας του Δημήτρη Χαντζόπουλου

Τον Δημήτρη Χαντζόπουλο τον γνωρίζουμε από το πώς σατιρίζει τις «πατάτες» που διαπράττουν οι πολιτικοί μας. Τώρα θα γνωρίσουμε τη ζωγραφική του με μοντέλα μια σειρά από πραγματικές πατάτες. «Πραγματικές» όσο η διάσημη πίπα του Μαγκρίτ. Μια τέλεια ζωγραφισμένη πίπα που, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, «δεν είναι μία πίπα». Το ίδιο και οι πατάτες του Χαντζόπουλου.

Εκπληκτικές στον ρεαλισμό τους, απίστευτες στην ποικιλία των τοπίων που διαμορφώνονται στη φλούδα τους, υπερμεγέθεις σε ορισμένα τους στησίματα σαν οικόσιτοι μετεωρίτες, μοιάζουν με ό,τι άλλο θέλετε εκτός από πατάτες, ακριβώς επειδή είναι πατάτες! «Πατάτες με λάδι σε ξύλο»…

Μολονότι ακούγεται σαν τρόπος μαγειρέματος ή σερβιρίσματος, αφορά ένα δεξιοτεχνικά δουλεμένο όσο και ασυνήθιστο εικαστικό θέμα. Οι πατάτες του Χαντζόπουλου συμπτύσσουν μοναδικά την ετυμολογική σχέση ανάμεσα στη γεύση (goût) και την καλαισθησία (γούστο).

Κάποιοι μάλιστα πίνακες θυμίζουν έντονα φιγούρες του Χένρι Μουρ, κάποιοι άλλοι το γλυπτό του Χανς Αρπ Human Concretion. Παράλληλα θα παρουσιαστεί και μια επιλογή γελοιογραφιών του Δημήτρη Χαντζόπουλου με αντικείμενο την «κρίση»

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης / 20:30 / Διάρκεια έκθεσης: 10/05 – 31/05

 

Σάββατο 11/05/2013

Συναυλία Απόστολου Ρίζου, Κώστα Νικολόπουλου και Παναγιώτη Τσεβά. Σ’αυτό το μουσικό project με τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα και το έντονο συναίσθημα, οι ερμηνείες του τραγουδοποιού Απόστολου Ρίζου, συμπράττουν με τη μοναδική δεξιοτεχνία του Κώστα Νικολόπουλου στις κιθάρες και του Παναγιώτη Τσεβά στο ακορντεόν, δημιουργώντας ένα πλήρες ηχητικό και ρυθμικό τοπίο. Με τη χαρισματική φωνή του και με απρόσμενες ενορχηστρώσεις, παρουσιάζει τραγούδια από την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “Τι είδες που δεν είδα εγώ;” (Lyra) και συναντά αυτά της δεκάχρονης πορείας του στη δισκογραφία, όπως το “Τι να θυμηθώ”, το “Να ‘μαστε μαζί” και το “Φυσαλίδα” του Νίκου Ζούδιαρη, καθώς και αγαπημένα τραγούδια άλλων σημαντικών δημιουργών. Τραγούδια που έχουμε όλοι αγαπήσει των Χατζιδάκι, Λοΐζου, Μικρούτσικου, Κραουνάκη, Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Σιδηρόπουλου, Μάλαμα, Παπακωνσταντίνου και άλλων, μάς φανερώνονται από την αρχή, σε ένα live έκπληξη, που θα μας ταξιδέψει, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ενετικό Λιμάνι , Παλιό Τελωνείο / 21:15

 

Δευτέρα 13/05/2013

Athenaeum Saxophone Quartet – “Μια παράσταση για ενήλικες που συνδυάζει μουσικές ακροάσεις με εικόνες κουκλοθέατρου”

Το κουαρτέτο σαξοφώνων Athenaeum δημιουργήθηκε το 2004 στο ομώνυμο διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο από τέσσερις μουσικούς με κοινούς αισθητικούς και καλλιτεχνικούς στόχους. Αποτελείται από τις Στέλλα Αραμπατζόγλου (σοπράνο σαξόφωνο), Άννα Μαρία Καρδάμη (άλτο σαξόφωνο), Ιωάννα Βλάσση (τενόρο σαξόφωνο) και Μαριέττα Τσακμακλή (βαρύτονο σαξόφωνο). Σκοπός του κουαρτέτου είναι μέσα από την ερμηνεία ρεπερτορίου διαφορετικών ρευμάτων και πρώτες παρουσιάσεις νέων έργων, να αναδείξει τόσο τις τεχνικές δυνατότητες του σαξοφώνου όσο και την ικανότητα του σχήματος να προσαρμόζεται σε διαφορετικά είδη μουσικής, γεγονός που το καθιστά ως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα εκφραστικά μέσα μουσικής δωματίου.

Φορτέτσα, Αποθήκες, Βόρεια Πυλίδα / 21:00

Τρίτη 14/05/2013

Pass…a tempo

Οι Pass…a tempo, επιλέγουν το ρεπερτόριό τους από την ελληνική παράδοση και από Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς παλιούς και αγαπημένους, με μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία, αλλά και νεότερους μουσικούς ή μουσικά σχήματα, με αξιόλογη παρουσία στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Συνθέτες και μουσικοί όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιώργος Σταυριανός, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιάννης Σπανός, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Πέτρος Δουρδουμπάκης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, συνυπάρχουν αρμονικά με την παραδοσιακή μας μουσική και με μουσικά σχήματα όπως το Τρίφωνο, οι Μικρές Περιπλανήσεις και οι Χαινηδες.

Κρήνη Ριμόντι / 21:15

 

Τετάρτη 15/05/2013

Εγκαίνια έκθεσης Κόμικς Θανάση Ψαρού

Ιστορίες ασπρόμαυρες, έγχρωμες, με ήρωες και αντιήρωες, αστείες, σοβαρές, μελαγχολικές, παράλογες. Εικόνες φανταστικές, καθημερινές, σουρεαλιστικές, εξπρεσιονιστικές, ντανταϊστικές.

Μια μικρή ματιά στο σχιζοφρενικό κόσμο ενός αναποφάσιστου δημιουργού, μέσα από κόμικς και πίνακες ζωγραφικής.

Τζαμί Καρά-Μουσά / 20:30 / Διάρκεια έκθεσης: 15/05 – 31/05

 

Τετάρτη 15/05/2013 και Παρασκευή 17/05/2013

Σεμινάριο κρουστών από τον Γεράσιμο Τσαγκαράκη

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με μερικά ιστορικά λόγια για τα κρουστά όργανα, την προέλευση και το ρόλο τους.

ΤΑΜΠΟΥΡΟ (ένα από τα βασικότερα όργανα της ομάδας των κρουστών ειδικά σε ό, τι αφορά τις φιλαρμονικές / μπάντες)

– Εκτελεστικές τεχνικές ταμπούρου (traditional matched grip τεχνική παιξίματος)

– Θέση σώματος και χεριών σε σχέση με το όργανο είτε σε όρθια είτε σε καθήμενη στάση

– Κράτημα μπακετών

– Βασικές ασκήσεις ισορροπίας χεριών με ιδιαίτερη έμφαση στο θεωρητικά «αδύναμο» χέρι του καθενός και διδασκαλία τρόπου κρούσης του οργάνου με σκοπό την παραγωγή ενός επιθυμητού

– εύηχου ηχοχρωματικού αποτελέσματος

ΡΟΥΛΟΣ (με διπλά, τριπλά ή πολλαπλά χτυπήματα)

Λίγα λόγια για το ντέφι, τα κύμβαλα / πιάτα, τη γκραν – κάσσα, το τρίγωνο και το κρεμαστό

πιάτο που χρησιμοποιούνται συχνά για τις ανάγκες της μπάντας (τεχνικές κλπ). Λίγες κουβέντες για το σετ πολλαπλών κρουστών οργάνων (multi set up) [θέση του εκτελεστή σε σχέση με όλα τα όργανα ου αποτελούν το σετ, κλπ..)

ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ:

– ρυθμός, αίσθηση ρυθμού, υποδιαίρεσεις συμμετρικές και ασύμμετρες με παραδείγματα και

ανάλυσή τους

– Ρυθμολογική ανεξαρτησία: φιλοσοφία ταυτόχρονου παιξίματος άλλων ρυθμικών σχημάτων με το ένα χέρι, άλλων με το άλλο και άλλων με τα πόδια (παραδείγματα από κομμάτια του σόλο ρεπερτορίου)

Φιλαρμονική / 15:00-17:00

 

Πέμπτη 16/05/2013

Τσαγκαράκης Γεράσιμος, «Η γοητεία του Θορύβου» – Συναυλία κρουστών

Μια περιήγηση στον κόσμο των κρουστών οργάνων μέσα από μουσικά έργα που αναδεικνύουν ένα ηχοχρωματικό φάσμα που ίσως να είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό. Επιλεγμένες συνθέσεις από το σόλο ρεπερτόριο των κρουστών οργάνων, μερικές από τις οποίες παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, διαμορφώνουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, έντονη και απολαυστική εμπειρία για τους ακροατές. Ο Γεράσιμος Τσαγκαράκης θα παρουσιάσει έργα των Askell Masson, Casey Cangelosi, Gert Mortensen, Ιάνη Ξενάκη, Markus Leoson και Wolfgang Reifeneder φιλοδοξώντας να γοητεύσει το κοινό με τους «θορύβους» του και να μεταδώσει στους θεατές τον αέναο ρυθμό και την ενεργητικότητα που αποπνέουν τα κρουστά όργανα, κάνοντάς τους να αναθεωρήσουν τις μέχρι τώρα απόψεις τους γι’ αυτά. Η ευρεία γκάμα πρωτότυπων ηχοχρωμάτων σε συνδυασμό με τα παιχνιδίσματα του φωτός, τα δεξιοτεχνικά πολυρυθμικά μοτίβα, την αλληλεπίδραση με μαγνητοφωνημένο ηχητικό υλικό και τις θεατρικές κινήσεις του εκτελεστή εντός και εκτός σκηνής, συνθέτουν μια συναρπαστικά πολύπλευρη οπτικοακουστική παράσταση.

Τζαμί Ιμπραήμ Χαν / 21:00

Παρασκευή 17/05/2013

Εγκαίνια έκθεσης εικαστικών με θέμα το Καράβι και την Θάλασσα

Καράβια τα όνειρά μας και μας ταξιδεύουνε… και οι θάλασσες… άνθρωποι θαρρώ πως ήταν˙ Που εδώσαν χώρο στη ζωή τους… λίγο χώρο για μας˙ Για να πλεύσουμε μέχρι την δική μας άγκυρα να ρίξουμε˙ Μπορεί να φουρτούνιασαν – οι άνεμοι δεν είναι πάντα ούριοι – Μπορεί να μας γαλήνεψαν˙ τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη˙ Μα πάνω απ όλα μας εδίδαξαν τη σοφία της θάλασσας. 30 εικαστικοί κάνουν τα δικά τους ταξίδια δικά μας. Και πολλά καράβια τους φτάνουν στο δικό μας λιμάνι.

Αίθουσα Αγίου Φραγκίσκου / 20:00 / Διάρκεια έκθεσης: 17/05 – 31/05

Γιώργος Κουμεντάκης , Συναυλία με το S.T.A.B. Saxophone Quartet

Το κουαρτέτο σαξοφώνων S.T.A.B. σχηματίστηκε στην Αθήνα το 2012. Παρόλο που είναι ένα νέο σχήμα έχει δώσει συναυλίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το ρεπερτόριό τους συμπεριλαμβάνει κλασσική μουσική του 20ου αιώνα, μπαρόκ, σύγχρονη μουσική, τζαζ και τανγκό. Tο σύνολο αποτελείται από εξέχοντες σολίστες που ο καθένας έχει να επιδείξει σπουδαία καριέρα. Η συναυλία αυτή είναι ένα μουσικό ταξίδι μέσα στους αιώνες. Vivaldi, Bach και Rossini, Κουμεντάκης, Romero και Iturralde. Ένα αντικονφορμιστικό ταξίδι με τέσσερα σαξόφωνα, όργανα που έχουν μόλις ενάμισι αιώνα ζωής. Μία μοναδική μουσική συναυλία που κλείνει με το εντυπωσιακό Bolero του Ravel, από το κουαρτέτο σαξοφώνων S.T.A.B.

Αίθουσα Αγίου Φραγκίσκου / 22:00

άββατο 18/05/2013

Your Hand in Mine

Οι Your Hand in Mine είναι δύο φίλοι από τη Θεσσαλονίκη: Ο Μάνος Μυλωνάκης (Wurlitzer μpiano, accordion, melodica, toy piano, electric bass, acoustic guitar, stroh violin, persephone, programming) και ο Γιώργος Παπαδόπουλος (mandolin, electric and acoustic guitar, glockenspiel, synth, trumpet, drums and voices). Το project ξεπήδησε κάπου στα τέλη του 2006 από την παρέα των Shortcat (post-rock/thessaloniki), δίνοντας στα μέλη του την ευκαιρία να εκφράσουν την αγάπη τους για τα ακουστικά όργανα, την νορμανδική folk και τους πλανόδιους μουσικούς. Με μια συλλογή από παιδικά, αυτοσχέδια όργανα και συσκευές (που συνεχώς μεγαλώνει) οι Your Hand in Mine, χρησιμοποιούν τεχνικές live-looping και ενεργούν ως ντουέτο, παρουσιάζοντας μια νέο-ρομαντική, έντονα προσωπική μουσική δωματίου.

 

Πλατεία Μητροπόλης / 21:15

Κυριακή 19/05/2013

“Ο Κήπος των συναισθημάτων” – Μουσική παράσταση με την συμμετοχή Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας «Ο Κήπος των συναισθημάτων» – Μουσική Παράσταση με την συμμετοχή της Παιδική-Νεανική Χορωδία του Μουσικού Καρπού με την συνοδεία του Κουιντέτου Χάλκινων Πνευστών Οργάνων Ορφέας Brass, με κορυφαίους Μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Πιάνο: Αλεξαντωνάκη Ελένη Ακορντεόν: Κουτελιδάκη Δημούλα Παλαιοντολογικό Μουσείο / 20:30

 

Δευτέρα 20 /05/2013

Duo Goliardi – “Polifonia in Due – Una piccola Storia della danza”

Μία απροσδόκητη συνομιλία ενός “παλιού” και ενός “καινούριου” οργάνου. Η μουσική του Μπαρόκ συνομιλεί με τη μουσική που φτιάχνεται σήμερα και οι χοροί του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης μπερδεύονται με ζωντανές χορευτικές μορφές της λαικής παράδοσης.

Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας / 21:15

Τρίτη 21/05/2013

Συναυλία του Κουαρτέτου Ηχοχρωμάτων με έργα μουσικής Δωματίου από την εποχή του Κλασικισμού έως σήμερα. Πρόκειται για μία μουσική συνάντηση τεσσάρων καταξιωμένων μουσικών, όπου με την συγκεκριμένη ερμηνεία τους θα θελήσουν να παρουσιάσουν στο μουσικόφιλο κοινό τις ιδιαιτερότητες αλλά και το ηχόχρωμα των συγκεκριμένων μουσικών οργάνων.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης / 21:15

Τετάρτη 22/05/2013

Belleville

H σκοτεινή λοιπόν ατμόσφαιρα των cabaret του μεσοπολέμου, η μελαγχολική και νοσταλγική διάθεση, οι λεπτές πινελιές χιούμορ, συνοδεύουν αισθητικά το μουσικό τους ταξίδι. Οι μουσικές τους επιρροές ξεκινούν από την jazz και την blues, το swing του μεσοπολέμου, την μουσική για το θέατρο. Οι Belleville, ξεκινούν το ταξίδι τους προσεγγίζοντας διασκευές αγαπημένων καλλιτεχνών με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και ήχο. Πιστεύοντας πως σύμφωνα με την σημερινή μουσική πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο σύγχρονο από το ρετρό. Μετά από κάποιες αλλαγές στη σύνθεση τους το ίδιο καλοκαίρι, οι Belleville συνεχίζουν τις live εμφανίσεις τους με ανανεωμένη διάθεση και κομμάτια καθώς και οπτικό υλικό. Σας περιμένουν να αναβιώσετε την εποχή που οι πέρλες, τα πούπουλα, και τα τσιγάρα κολλημένα στο στόμα ήταν τρόπος ζωής και η νύχτα είχε άλλο χρώμα.

Προαύλιος χώρος, Σπίτι του Πολιτισμού / 21:15

 

Παρασκευή 24/05/2013

Yianneis

“Και ίσως να υπάρχουν και κάποιοι, όχι πάρα πολλοί, άλλοι, προφανώς περισσότερο εκτός παρά εντός συνόρων που ρίχνουν μέσα στο χαρμάνι του ήχου τους ακουστικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα αλλά και «τυχαίους» ήχους μα και θορύβους καθώς και ουκ ολίγη αυτοσχεδιαστική διάθεση. Ελάχιστοι όμως από αυτούς το κάνουν με τόση ανεξάντλητη πρωτογενή έμπνευση και καλαισθησία ώστε το αποτέλεσμα να μην φαντάζει «εκβιαστικό», ούτε καν εξεζητημένο μα τόσο εύηχο, έστω και ιδιόμορφα «αρμονικό» και τελικά τόσο απλά και ανεπιτήδευτα όμορφο!”

Πεζόδρομος Μαρίνας Ρεθύμνου / 21:15

Σάββατο 25/05/2013

Αφιέρωμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων AnimaSyros. Με έμπνευση το animation, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων & Φόρουμ αnimasyroς, είναι μια πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Πλατφόρμα- Εταιρεία Αστικού Πολιτισμού που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Αθλητισμού & Πολιτισμού Σύρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήδη από το 2008. Αφιερωμένο στην τέχνη της εμψύχωσης σε όλες τις μορφές της και έχοντας πάντα στόχο την αποκέντρωση της τέχνης και των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, το Φεστιβάλ προωθεί και

«στοιχηματίζει» στην εξοικείωση του κοινού με το ποιοτικό animation διεθνώς αλλά και στην δημιουργία ενός τόπου συνάντησης και δικτύωσης επαγγελματιών του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τζαμί Καρά-Μουσά / 21:00

Κυριακή 26/05/2013

Μουσικός Διάλογος με… 5 τρομπέτες

Το μουσικό σύνολο αποτελεί ένα σπάνιο συνδυασμό καθώς οι 5 τρομπέτες, πετυχαίνουν να αποδώσουν ένα εντυπωσιακό και γεμάτο ηχητικό αποτέλεσμα, προσεγγίζοντας μέσα από ένα μουσικό διάλογο όλη την έκταση και το ηχόχρωμα του προαναφερόμενου οργάνου

Αίθουσα Αγίου Φραγκίσκου / 21:15

Δευτέρα 27/05/2013

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Το Ρέθυμνο του Μανού Αστρινού»

 Όποιος μελετούσε εδώ και πολλά χρόνια το «Χρονικό μιας πολιτείας» και γνώριζε στοιχειωδώς τα πράγματα του Ρεθύμνου, τον Μανό Αστρινό θα σκεφτόταν όταν διάβαζε: “… Λέγεται ακόμα, πράμα που μπορείς να το βεβαιώσεις και σήμερα, πως οι πολίτες του Ρεθύμνου είταν άνθρωποι αγαθοί, σεμνοί και συνάμα περήφανοι, διαβασμένοι και καλότροποι, κοντολογίς είδος ποθητό μέσα στο φιλοτάραχο νησί…” Τρεις ακριβώς μήνες μετά την εκδημία του, ο Μανός Αστρινός, ο «άρχων αρχειοθέτης του Ρεθύμνου» όπως αποκλήθηκε, μένει ζωντανός ανάμεσά μας με την έκθεση αυτή, που διοργανώνει στη μνήμη του ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς από τον πλούτο που κατέλειπε στην πόλη του Ρεθύμνου και πώς να το αξιοποιήσει;

Κήπος Λαογραφικού Μουσείου / 20:30 / Διάρκεια έκθεσης: 27/05 – 27/06

Trio Daulute

Το trio Daulute παρουσιάζει μια ξεχωριστή πρόταση για την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού προσεγγίζει τα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, του Αιγαίου και της Μικρά Ασίας, όπως επίσης αντλεί θέματα και από άλλες μουσικές παραδόσεις. Με αφετηρία την κοινή τους αναζήτηση και αγάπη για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, οι τρεις μουσικοί αναπτύσσουν ένα δυναμικό και εναλλακτικό μουσικό στυλ. Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης αναβιώνει τα παραδοσιακά πνευστά (θιαμπόλι, διπλομάντουρο, ασκομαντούρα / τσαμπούνα), ενώ προσαρμόζει στο ελληνικό ιδίωμα πνευστά από άλλες παραδόσεις (κέλτικα whistles, δυτικό φλάουτο, ινδικό bansuri). Ο Δημήτρης Σιδερής επικεντρώνεται στο κρητικό λαούτο αναπτύσσοντας την τεχνική του. Ο Γιάννης Παπατζανής εξελίσσει τις τεχνικές του Αιγαιακού παραδοσιακού κρουστού (τουμπί), ενώ ενσωματώνει κρουστά και από άλλες παραδόσεις (περσικό tombak, αφρικανικό udu, frame drumς από τη Μέση Ανατολή)

Κήπος Λαογραφικού Μουσείου / 22:00

 

Τρίτη 28/05/2013

“Πινόκιο….Αλήθεια ή Ψέμα” παιδικό μια παραγωγή από το Θέατρο ΚΡΗΤΗΣ και το Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ. Το φετινό θεατρικό γεγονός για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Μια πάρα πολύ όμορφη θεατρική παραγωγή που παρουσιάζεται επί σκηνής, σε μορφή μιούζικαλ. Οκτώ ηθοποιοί επί σκηνής παρουσιάζουν σε μικρούς και μεγάλους, μια παράσταση, γεμάτη κέφι, χορό και τραγούδι, μέσα από τη κλασσική ιστορία του Κάρλο Κολόντι, σε Θεατρική Διασκευή και Σκηνοθεσία του Αντώνη Διαμαντή. Μια ιστορία γεμάτη παιδαγωγικά μηνύματα από το γνωστό και αγαπητό κούκλο στα παιδιά Πινόκιο, που θέλει να γίνει ένα πραγματικό αγοράκι. Μια συγκινητικά αλλά συνάμα και κωμική ιστορία που παρουσιάζεται από τους ηθοποιούς των δύο θεάτρων με κέφι, ζωντάνια αλλά πάνω από όλα αγάπη και σεβασμό για το παιδί.

Πλατεία Μητροπόλης / 20:30

 

Τετάρτη 29/05/2013

“Φλοξ, το κουτί και τα σύννεφα” – Μια κουκλοπεριπέτεια με αφηγηματικό μέσο τη μουσική Φλοξ, το κουτί και τα σύννεφα. Μια κουκλοπεριπέτεια με αφηγηματικό μέσο τη μουσική. Για μικρούς και μεγάλους. Ένα παιδί από τον κόσμο των παραμυθιών, η Φλοξ, ανακαλύπτει τον κόσμο των ανθρώπων μέσα από την ελευθερία της παιδικής φαντασίας ώσπου…ένα μεγάλο “πρέπει” διακόπτει το παιχνίδι της και την αναγκάζει να ακολουθήσει διαδρομές που η ίδια δεν θα επέλεγε. Ο φόβος και η αγωνία παίρνουν τη θέση της χαράς και της ανακάλυψης.

Όμως.. Κάθε πρόβλημα φέρνει μαζί του ένα δώρο. Όσο πιο μεγάλο το πρόβλημα τόσο πιο μεγάλο το δώρο

Τζαμί Καρά-Μουσά / 20:30

 

Opera Studio της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Εθνική Λυρική Σκηνή αναβαθμίζει το Opera Studio έχοντας ως βασικό στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών με πλήρη επαγγελματική κατάρτιση.Φοιτώντας στο Opera Studio οι φοιτητές διδάσκονται οπερατικούς ρόλους από το ευρύ φάσμα του λυρικού ρεπερτορίου.

Παράλληλα παρακολουθούν σεμινάρια και διαλέξεις με θέματα όπως στιλιστική ανάλυση και

ιστορικό πλαίσιο του μουσικού υλικού, βασικές αρχές ορθοσωμικής για τραγουδιστές, ανατομική γνώση του φωνητικού οργάνου και της λειτουργίας του, αλλά και νέα μαθήματα για την εις βάθος κατανόηση της οπερατικής τέχνης.Την περίοδο 2012-2013 το Opera Studio εγκαινιάζει νέες συνεργασίες με ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ και συνεχίζει να συμβάλει στην ολοκλήρωση άξιων νέων καλλιτεχνών, ικανών να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της λυρικής τέχνης. Στις γιορτές παλιάς πόλης, θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα σε γνωστές όπερες.

Ωδείο Ρεθύμνου / 21:15

 

Πέμπτη 30/05/2013

«Κάτω από το Γαλατόδασος» – Ένα έργο για φωνές

Το κύκνειο άσμα του Ουαλλού ποιητή Ντύλαν Τόμας , γραμμένο αρχικά για το ραδιόφωνο, παρουσιάζεται σε μορφή θεατρικού αναλογίου από την ομάδα Voice- Off. Έξι ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία του Χλαρέγκιμπ, μιας μικρής γραφικής πόλης κοντά στη θάλασσα όπου ζουν οι πιο παράξενοι, περίεργοι, εκκεντρικοί, ανήθικοι, τρελοί και τελικά απλοί άνθρωποι.

Μέσα από ένα κολλάζ φωνών, ήχων και μουσικής οργανώνουν μια ξενάγηση πίσω απ’ τα βλέφαρα, ένα ταξίδι στο κόσμο των ονείρων που μπλέκεται συνεχώς με τον πραγματικό.

Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ

Σκηνοθεσία: Νικόλας Αλεξίου

Διανομή : Νίκος Αλεξανδρινός, Νικόλας Αλεξίου, Γιώργος Αναγνωστάκης, Μαργαρίτα Βασιλάκη,

Λία Καριμάλη , Ελένη Τσαουσάκη

Φορτέτσα, Αποθήκες, Βόρεια Πυλίδα / 21:00

 

Παρασκευή 31/05/2013

Συναυλία του Manolakis Drum Bass Trio

Το ”Manolakis drum bass trio” αποτελείται από τους Γιώργη Μανωλάκη (φωνή, λαούτο κρητικό, τρίχορδο λαουτάκι), Γιάννη Καπετανάκη (κοντραμπάσο) και Βασίλη Παπαδουράκη (τύμπανα) που συμπράττουν σε ένα μουσικό ταξίδι με καινούρια ηχοχρώματα παίζοντας και αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε διάφορες συνθέσεις από την καινούρια δισκογραφική δουλειά του Γιώργη Μανωλάκη με τίτλο ”δ ι τ το” που πηγάζει από την μουσική της Κρήτης αλλά και από άλλες μουσικές ιδέες και παραδόσεις μέσα από μια πιο πειραματική ματιά…

Τζαμί Καρά-Μουσά / 21:15

 

Ιούνιος 2013

Σάββατο 01/06/2013

Gravitysays_i και No Clear Mind

Οι Gravitysays_i δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο του 2003 από τον Μάνο Πατεράκη και τον Νίκο Ρέτσο στον Πειραιά, με σκοπό να ντύσουν με μελωδίες τις προσδοκίες τους, τις ζωές τους, σε μια χώρα που καταπίνει τα παιδιά της, και την διαφορετικότητα, όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται. Η παρθενική τους εμφάνιση στη δισκογραφία, με τίτλο «the roughest sea» (2007), κυκλοφόρησε από τον «Σείριο», την εταιρεία που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Αποτελείται από εννέα κομμάτια εμπνευσμένα από τον εγωισμό, την ματαιοδοξία, και την απομόνωση του σύγχρονου ανθρώπου. Πρόκειται για ένα concept album (άλμπουμ με ενιαίο θέμα) συνεχούς ροής, όπου το ηλεκτρονικό στοιχείο συναντά τα παραδοσιακά όργανα, ενώ οι μινιμαλιστικές φόρμες ακολουθούν τη γενική pop-rock διάθεση. No Clear Mind [nəu klɪər maɪnd] : Εγκεφαλική κατάσταση που παρατηρείται σε μια ομάδα ατόμων όταν το πλήθος ιδεών που δημιουργούνται στο εσωτερικό της, υπερβαίνει τις όποιες συλλογικές δυνατότητες επεξεργασίας και εκτέλεσης. Συχνά συνοδεύεται από αδυναμία πραγματοποίησης έως και απλών καθημερινών δραστηριοτήτων λόγω μιας αέναης έλξης προς το καινούργιο. Οι No Clear Mind είναι μια πλατφόρμα έκφρασης αποτελούμενη από ανθρώπους που επιχειρούν να χρωματίσουν την καθημερινή αδράνεια, ανατρέποντας την διακριτική και ταυτόχρονα ανασταλτική της φύση. Η πολυσυλλεκτικότητα τους αποτυπώνεται, σχεδόν κατά τύχη, για πρώτη φορά στο self-released album, “Dream Is Destiny”, μια συλλογή ακατέργαστων ηχογραφήσεων που διακινείται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

 

Θέατρο Ερωφίλη, Φορτέτσα / 21:00

Δευτέρα 03/06/2013, Τρίτη 04/06/2013

Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Πάτρας

Ο κινηματογράφος είναι ένα σκεπτόμενο μέσο και συγχρόνως Τέχνη που αντανακλά με εμφατικότητα κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, προβληματισμούς, συναισθήματα μεταθέτοντάς μας με αληθοφανή ψευδαίσθηση χωροχρονικά και δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εισχωρήσουμε στη σκέψη των δημιουργών της ταινίας. Η σχέση λοιπόν του θεατή με τον κινηματογράφο είναι προσωπική. Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ έχουν ως στόχο να «μεταποιήσουν» την εσωστρέφεια σε συμμετοχικότητα, να δημιουργήσουν δηλαδή μια σχέση διαλεκτική δημιουργών και θεατών, να προσφέρουν ένα στοιχείο από την αμεσότητα του θεάτρου. Μέσα στα πλαίσια αυτής της ανάγκης το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Πάτρας «προτείνει» και προβάλλει, μέσα από τις συμμετοχές, κυρίως θεματικούς άξονες, χωρίς όμως να υποβαθμίζει την τεχνική δεξιότητα-απαραίτητο στοιχείο του κινηματογράφου.

Ταζαμί Καρά-Μουσά / 21:00

 

Τετάρτη 05/06/2013

Συναυλία των HeJazz Collective

Οι He-Jazz Collective είναι μία κολεκτίβα μουσικών που στόχο έχει να μοιράζεται μουσικές εμπειρίες επηρεασμένες από τον χώρο των Βαλκανίων, της Ανατολής, αλλά και της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Η ιδέα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2010 από μία παρέα μουσικών. Τα άτομα που απαρτίζουν το συγκρότημα δεν είναι συγκεκριμένα καθώς θεωρείται πως το κάθε άτομο μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία ενός μουσικού αποτελέσματος.

Πλατεία Νομαρχίας / 21:15

 

Πέμπτη 06/06/2013

Συναυλία του μουσικού σχήματος “Ελυρος”

Τρείς μουσικοί με διαφορετική μέχρι τώρα πορεία, αποφασίζουν να συνδράμουν σε ένα ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής μουσικής και της λαϊκής παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης, με βασικό τους όχημα τον αυτοσχεδιασμό. Οι τρείς δεξιοτέχνες Ηρακλειώτες μουσικοί, με σεβασμό στις δύο μεγάλες αυτές παραδόσεις, θα παρουσιάσουν συνθέσεις δικές τους, καθώς και κομμάτια από την σύγχρονη μουσική της δύσης και την κρητική παράδοση. Το μουσικό σχήμα «Έλυρος» αποτελούν οι : Δημήτρης Νεονάκης κιθάρα-λαούτο, Γιώργος Γιανναδάκης λύρα-tarhu, Γιώργος Τζωρτζάκης μπάσο-κρουστά..

Πλατεία Οδού Κατεχάκη (καλντερίμι Φορτέτσας) / 21:15

 

Παρασκευή 07/06/2013

George Anamateur και Tamuz Nissim

O Anamateur κι η Tamuz είναι το νέο υποσχόμενο jazz δίδυμο στην Αθήνα.Ενωμένοι από την κοινή τους αγάπη για τα jazz duets Louis Armstrong – Ella Fitzgerald, Fred Astaire – Ginger Rodgers, Betty Carter – Ray Charles, ερμηνεύουν με τον δικό τους σύγχρονο τρόπο γνωστά standards του ’20 και ’30. Εκτός όμως από ερμηνευτές, είναι και συνθέτες, ακολουθούντες την

παράδοση του Cole Porter, του Irving Berlin και των πιο σύγχρονων τραγουδοποιών, γράφοντας ο καθένας όχι μόνο την μουσική, αλλά και τους στίχους των τραγουδιών του, προσδίδοντας έτσι στο κάθε τραγούδι ομοιογένεια και προσωπικό ύφος. Συνένοχοι σε αυτήν τους την προσπάθεια, είναι μερικοί από τους πιο διακεκριμένους και ταλαντούχους jazz pros των Αθηνών. Στις γιορτές παλιάς πόλης “Ημέρες Ρεθύμνου” θα εμφανισθούν παρέα με τους Γιώργο Νάζο (κιθάρα, τρομπέτα), Κώστα Πατσιώτη (κοντραμπάσο) και Σεραφείμ Μπέλλο (ντραμς).

Κρήνη Ριμόντι / 21:15

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Πέμπτη 09/05, 16/05, 23/05, 30/05, 06/06

Ξεναγήσεις σε χαρακτηριστικές οικίες της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου

Οι ξεναγήσεις θα περιλαμβάνουν επισκέψεις στο εσωτερικό χαρακτηριστικών οικιών της Παλιάς Πόλης. Τα κτήρια έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να γίνουν κατανοητά στους ενδιαφερόμενους τα ιδιαίτερα στοιχεία, αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά, κάθε περιόδου αλλά και η αλληλουχία των οικοδομικών τους φάσεων αφού μεγάλο μέρος από αυτά κατοικούνται από την βενετική περίοδο ως τις ημέρες μας. Με γνώμονα τα παραπάνω θα γίνει επίσκεψη σε δυο σημαντικά μέγαρα της οδού Αρκαδίου, σε οθωμανικά κτίσματα της οδού Ξανθουδίδου αλλά και σε ενδιαφέροντα κτίσματα τα οποία μετά και την ανακαίνιση τους έχουν πάρει διαφορετική χρήση από την αρχική τους (τουριστικά καταλύματα κ.α.).

Κάθε Πέμπτη με αφετηρία την Πλατεία της Μητρόπολης / 18:00

Σάββατο 25/05, Σάββατο 01/06

“Θαλασσινές Ιστορίες του Ρεθύμνου” – παραθαλάσσιες περιηγήσεις-ξεναγήσεις

Με την ευκαιρία κυκλοφορίας του βιβλίου του «Ρέθυμνο και θάλασσα: μια ιστορική σχέση», ο Χάρης Στρατιδάκης προσφέρει στους φίλους της ιστορίας του Ρεθύμνου δύο παραθαλάσσιες περιηγήσεις-ξεναγήσεις. Σε επιλεγμένες στάσεις παλιοί Ρεθεμνιώτες και ερευνητές της ιστορίαςτου Ρεθύμνου θα βοηθήσουν στην ξενάγηση των περιπατητών Περίπατος στη δυτική ακτή του Ρεθύμνου, από του Κιουλούμπαση μέχρι τη Γλίστρα του Κουμπέ. Σάββατο 25 Μαΐου 2013, 8.30 π.μ. Διάρκεια ξενάγησης: περίπου 3 ώρες. Στάσεις (ενδεικτικά): Βράχια Σταρά, Ιδαίον, Λίμνη, Άγιος Σπυρίδωνας, ελληνιστικοί νεώσοικοι, Στρατώνες, Καινούρια Πόρτα, Ακ Σεράι, Παράγκα, εβραϊκό νεκροταφείο, Γερανιώτικα, Δεσποτική Κολύμπα, Αγία Φωτεινή, Άγιος Σπυρίδωνας, Σχολή Χωροφυλακής, Αγγλικό Τηλεγραφείο, Κρήνη και Τρούμπα Κουμπέ, Γναφεδιά, Γλίστρα. Περίπατος στην ανατολική ακτή του Ρεθύμνου, από το βενετσιάνικο λιμάνι μέχρι το Μνημείο στην Άμμο Μισιρίων. Σάββατο 1 Ιουνίου 2013, 8.30 π.μ. Διάρκεια ξενάγησης: περίπου 3 ώρες.

Στάσεις (ενδεικτικά): Ταρσανάς, νεώσοικοι, Σου Κουλές, Φάρος, Τελωνείο, Νέο Λιμάνι, Castell

Vechio, Παλιό Τελωνείο, Προκυμαία, Χαλάστρα, Μπαλτά, Κουμ Καπί, Σκάρπα, Ντάμπια, Κύμα, Δελφίνι, Φλοίσβος, Μπαφόρμας ποταμός, ΒΙΟ, Τενεκέ Μαχαλάς, Τοπ Αλτί, Μπιριτζή Κουλές, Λιβαδάκι, Σεπέρια, Άμμος Μισιρίων.

Ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 30 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά, με προτεραιότητα στους έχοντες σχέση με τις περιοχές ξενάγησης. Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος, είναι πιθανόν οι ξεναγήσεις να επαναληφθούν στο μέλλον.

Οργάνωση: Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου

Συνεργαζόμενοι φορείς: 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου, Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Σύλλογος Εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου, Φιλαρμονική Ρεθύμνου, Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου.

Υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, Δήμος Ρεθύμνης