Η πρώτη site specific performance της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια» που σημείωσε μεγάλη επιτυχία την Άνοιξη που πρωτοπαρουσιάστηκε, συνεχίζει την πορεία της για λίγες παραστάσεις, στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη.

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας, και το άτομο που ονειρεύτηκε, σχεδίασε και συντονίζει τη site specific performance.

***

6 χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες (17 Οκτωβρίου 2017) από τη διάγνωσή μου. «CA αριστερού μαστού» έγραφε στις ιστολογικές μου και η αληθινή περιπέτεια ξεκίνησε χωρίς καν να με ρωτήσει. Από το θέατρο, τα σχολεία, τις πρόβες και τις παραστάσεις βρέθηκα σε νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλεύτριες, με σκιαγραφικά, ατελείωτες εξετάσεις και νέες ορολογίες.

Εγώ που λατρεύω τα ταξίδια, που αγαπώ τις περιπέτειες, βρέθηκα να παρακολουθώ την αληθινή περιπέτεια της ζωής μου.

Από το φως στο σκοτάδι και πάλι στο φως-ευτυχώς!, η συνάντησή μου με τον καρκίνο του μαστού ήταν μία ευκαιρία να χαρτογραφήσω εκ νέου τον προσωπικό μου χάρτη. Να ακολουθήσω την εσωτερική μου πυξίδα.

Η διάγνωση του καρκίνου μου μού έφερε τη διαύγεια και την ευκαιρία μέσα στον ίδιο τον κίνδυνο της ασθένειας. Για να με βρω χρειάστηκε να με χάσω πρώτα. Και είμαι ευγνώμων για το ταξίδι αυτό. Ανασήκωσα τα μανίκια και είπα: «τώρα θα ζήσω».

Μέσα σε αυτό το ταξίδι το βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ Μία αληθινή περιπέτεια» (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ), που μου έκανε δώρο η μαμά μίας συμμαθήτριας της κόρης μου, όπου μιλούσε για τον δικό της καρκίνο, μου κράτησε γενναία παρέα και μου έδωσε μεγάλη παρηγοριά.

Η υλοποίηση της performance «ΠασΠορτ Μία αληθινή περιπέτεια» από τη θεατρική μου ομάδα, την ομάδα ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ, είναι μία υπόσχεση που έδωσα, ένα τάξιμο που έκανα τότε, για την ανταπόδοση της αγάπης, της παρηγοριάς, της φροντίδας, της τρυφερότητας, της ενδυνάμωσης που έλαβα από αυτό το βιβλίο. Κάτι που ένιωθα ότι χρωστούσα κι εγώ με τη σειρά μου σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες που περνούν μετά από εμένα τα δικά τους σκοτάδια. Γιατί αυτό ήθελα εξ αρχής να είναι η παράστασή μας, μία μικρή φωτίτσα στην άκρη του σκοτεινού τούνελ της ασθένειας. Και είμαι πολύ συγκινημένη και υπερήφανη που τα καταφέραμε.

Η παράσταση είναι ένα κράμα εμπειριών, δικών μου και της Ελεονώρας, χρησιμοποιώντας και κείμενα από «αδελφές» της καρδιάς μου, που έγραψαν κι εκείνες για το δικό τους ταξίδι.

Δημιουργήσαμε μία performance βιωματική, παρηγορητική, ειλικρινή και συμπεριληπτική, όπου η καθεμία/ο καθένας μπορεί να «ακουμπήσει» τη δική της/του εμπειρία/τραύμα. 

Το ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ στην Κυψέλη υπήρξε για εμάς ο ιδανικός τόπος. Μία αληθινή περιπέτεια, έτσι όπως την είχα στο μυαλό μου, για να τη βιώσεις δεν μπορεί να είσαι καθισμένος σε θεατρικά καθίσματα! Χρειάζεται ένας τόπος παρηγορητικός, φιλόξενος, γεμάτος από ενέργειες ανθρώπων που σέβονται και αγαπούν τον Άνθρωπο.

Με στοιχεία από το καθηλωτικό θέατρο (immersive theatre), ένα είδος σύγχρονου θεάτρου που καταργεί τα θεατρικά καθίσματα και δημιουργεί/ενθαρρύνει την ανάγκη του θεατή να ανακαλύψει ο ίδιος την προσωπική του διαδρομή μέσα στη θεατρική εμπειρία, η θεατρική παράσταση μετουσιώθηκε σε μία site specific performance με δράσεις σε λούπα ή φωτογραφικά καρέ.

Η ομάδα Μικρός Νότος στο Άσυλο Ανιάτων © Tasos Vrettos

Το ταξίδι ξεκινάει από το φυλάκιο του Ασύλου Ανιάτων, όπου μία Θεματοφύλακας παραλαμβάνει τους θεατές. Μαζί προχωρούν προς τη ράμπα – και στέκονται μπροστά σε μία μικρή εστία φωτιάς, μαζί με τη δεύτερη Θεματοφύλακα, που τους καλωσορίζει στον «ιερό τόπο», πρώτη σημασία της λέξης «άσυλο». Δίνονται λίγες οδηγίες για το ταξίδι «από το εδώ στο εκεί», στον τόπο της μνήμης.

Οι δυο τους συνοδεύουν στον Τόπο που φυλούν, έναν μικρό αριθμό θεατών (35), στο ταξίδι της περιπλάνησης στη Ζωή, με γενναιοδωρία και ανοιχτή καρδιά. Τα δύο αυτά πλάσματα, μιλούν το πυκνό και διττό κείμενο της παράστασης, προκειμένου να δώσουν στους θεατές μία αγκαλιά, μία ασφάλεια και μια διαβεβαίωση ότι «όλα θα πάνε καλά» στο ταξίδι που θα ακολουθήσει.

Στη συνέχεια οι θεατές περιπλανούνται ελεύθερα μέσα στα 9 ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια-σταθμούς ζωής, που με αφοσίωση και έμπνευση «χτίσαμε» επί δύο μήνες καθημερινά και ακούραστα με τον εικαστικό και φίλο Βασίλη Καβουρίδη στην Πτέρυγα του Νοσηλευτηρίου του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων, και μία αληθινή περιπέτεια ξεκινά!

Οι θεατές ακολουθούν όποια διαδρομή επιθυμούν, με τον δικό τους ρυθμό, επιλέγοντας τον τρόπο που θα παρακολουθήσουν τις δράσεις, βιώνοντας τελικά ο καθένας μία εξαιρετικά εξατομικευμένη εμπειρία θεάτρου.

Η performance μας λένε -όσοι την παρακολούθησαν την Άνοιξη του 2023 που πρωτοπαρουσιάστηκε για λίγες παραστάσεις- είναι αποκαλυπτική, τρυφερή, ειλικρινής, συνταρακτική, ένα σοκ, ό,τι πιο αληθινό έχουν δει, φροντιστική, γενναιόδωρη, αγαπητική…

Και για εμάς, για όλους εμάς, δημιουργούς, συντελεστές και performer, είναι όλα αυτά μαζί. Κάθε φορά που μπαίνουμε στο ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ ανανεώνουμε την πίστη μας στην ανθρώπινη δύναμη, για να «αφηγηθούμε» με λίγες αλλά καίριες λέξεις και πολλές εικόνες πώς η ζωή μπορεί να είναι ταυτόχρονα απρόβλεπτη, σκοτεινή, στιγμές λες και αφόρητη, αλλά ταυτόχρονα και τόσο μοναδικά συνταρακτική, γεμάτη συναισθήματα, μοίρασμα και φως.

Και κάθε βράδυ εκεί, στην Αγίας Ζώνης 39 στην Κυψέλη, στον ιερό αυτόν τόπο του Ασύλου, καθώς η performance ολοκληρώνεται, όλοι μας, καλλιτέχνες και θεατές, θαρρείς πως σφραγίζουμε αυτό το Διαβατήριό μας για την αληθινή ζωή.

Σας περιμένουμε με χαρά.

***

Χρύσα Διαμαντοπούλου – Βιογραφικά στοιχεία

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου είναι ηθοποιός και καλλιτεχνική διευθύντρια της θεατρικής ομάδας “Μικρός Νότος”, που για 12η συνεχή χρονιά σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί διαδραστικές παραστάσεις για παιδιά, εφήβους και ενήλικο κοινό. Πτυχιούχος Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ) με σπουδές Υποκριτικής στην Σχολή Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη και μεταπτυχιακό στο Λονδίνο στη σύνθεση κειμένου & στη σκηνοθεσία στη R.A.D.A & στο King’s College μαθήτευσε δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, όπως ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Τάσος Μπαντής, ο Βίκος Ναχμίας κ.ά.

Αυτή την περίοδο συντονίζει και παίζει στην πρώτη site specific performance της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη (Αγίας Ζώνης 39) με τίτλο ΠασΠορτ Μία αληθινή περιπέτεια. Μία site specific performance για τον καρκίνο του μαστού.

Διαβάστε επίσης:

ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια: Η site specific performance επιστρέφει στο Άσυλο Ανιάτων