Η ομάδα blindspot theatre group ιδρύθηκε το 2009 από την ηθοποιό Γιώτα Αργυροπούλου και τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κωνσταντάτο με σκοπό τη δημιουργία παραστάσεων που παντρεύουν διαφορετικές τέχνες – θέατρο, εικαστικά, κινηματογράφο, μουσική, νέες τεχνολογίες – με απώτερο στόχο τη δημιουργία μίας νέας αισθητικής γλώσσας. Έχουν παρουσιάσει τις δουλειές τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ η περφόρμανς τους Ένα άτομο τη φορά επιλέχθηκε από τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς για την έκθεση «As One» στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Μιχάλης Κωνσταντάτος ως σκηνοθέτης κινηματογράφου απέσπασε πολυάριθμα διεθνή βραβεία τόσο για τις μικρού μήκους ταινίες Two Times Now και Only for Εver, όσο και για τη μεγάλου μήκους Luton, ενώ η τελευταία παράσταση της ομάδας, Hotel, ξεχώρισε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του σημαντικού γερμανικού φεστιβάλ Berliner Festspiele. Παρουσίασαν την Έντα Γκάμπλερ με μεγάλη επιτυχία στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και προσκλήθηκαν με νέο έργο τους στο Φεστιβάλ Ίψεν 2016 στο Εθνικό Θέατρο του Όσλο.

Στην παράσταση που δημιουργούν για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, οι Blindspot κάνουν μία ανατροπή στη βασική έκβαση του ιψενικού έργου. Μέσα από απόκοσμες εικόνες, οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με μια απρόσμενη συνθήκη, συνεχίζοντας την αναμέτρηση με τους προσωπικούς και κοινωνικούς τους Βρικόλακες. Το κείμενο δημιουργείται με αποσπάσματα από το πρωτότυπο και με νέα κείμενα που γράφονται ειδικά για την παράσταση.

Σημείωμα σκηνοθετών

Τη βραδιά των εγκαινίων του Ιδρύματος Άλβινγκ τα βασικά πρόσωπα των Βρικολάκων είναι εκεί. Παρόντες όλοι για να τιμήσουν το ίδρυμα που ανοίγει προς τιμήν του μεγάλου εκλιπόντος, του λοχαγού Άλβινγκ. To ίδρυμα-δωρεά είναι έτοιμο και σε λίγες ώρες πρόκειται να παραδοθεί στην πόλη για τις ανάγκες της. Κάνοντας μιαν ανατροπή στη βασική έκβαση της ιστορίας, τοποθετούμε τους ήρωες στο αύριο του έργου, στο κατώφλι του ιδρύματος, που λειτουργεί ως ένα σύμβολο προσωπικής και κοινωνικής εκπλήρωσης. Aκολουθώντας την ποιητική αλληλουχία του ονείρου, η παράσταση εξελίσσεται μέσα από απόκοσμες εικόνες, παρακολουθώντας τους ιψενικούς ήρωες να καταδύονται στην αχαρτογράφητη περιοχή του υποσυνειδήτου.

Μέσα από το διάσημο κλασικό δράμα του Ίψεν δημιουργούμε έναν τόπο συνάντησης μεταξύ του ήδη υπάρχοντος έργου και νέων πρωτότυπων κειμένων και εικόνων, τα οποία ρίχνουν φως στην ανομολόγητη πλευρά των χαρακτήρων. Το παρελθόν των ηρώων, το ψυχικό τους τοπίο και οι μεταξύ τους σχέσεις φωτίζονται μέσα από μια απρόσμενη και παράδοξη συνθήκη. Κρατώντας τους βασικούς χαρακτήρες και την αλήθεια τους, τα πρόσωπα του έργου –Μάντερς, Άλβινγκ, Όσβαλντ και Ρεγγίνε– έρχονται αντιμέτωπα με τους φόβους, τις επιθυμίες, τα όνειρα, τους εφιάλτες, τους προσωπικούς και κοινωνικούς τους Βρικόλακες. Μέσα σε αυτή τη νέα συνθήκη θα μπορέσουν οι ήρωες του έργου να αναδυθούν στο φως ή το σκοτάδι θα παραμείνει ο αναπόφευκτος προορισμός τους;

Συντελεστές:

Σύλληψη – Δραματουργία: Γιώτα Αργυροπούλου, Μιχάλης Κωνσταντάτος (blindspot theatre group)
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Συγγραφή κειμένων: Ορφέας Απέργης, blindspot theatre group
Δραματουργική συνεργασία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Σκηνογράφος: Κώστας Παππάς
Κοστούμια: Άγγελος Μπράτης
Φωτισμοί: Γιάννης Φώτου
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Πούλιος
Κίνηση: Ίρις Καραγιάν
Κατασκευές – Ειδικές κατασκευές: Βασίλης Σακκής
Βοηθός σκηνογράφου: Αναστασία Λάμπρου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Όλγα Καπαγιορίδου, Μαρία Μιχαηλίδη, Ανθίας Μπαλής, Γιάννης Μπάτσης
Διδασκαλία φωνής: Ελένη Νταλαχάνη

Παίζουν: Γιώτα Αργυροπούλου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιώργος Φριντζήλας

Στο βίντεο εμφανίζεται ο Αντώνης Μυριαγκός

Συμμετέχουν επίσης οι: Ελένη Νταλαχάνη, Ελένη Αλεξοπούλου, Βάσω Ασήκογλου, Αθηνά Βελημβασάκη, Τερέζα Βροντίση, Βλαδίμηρος Γιαννακάκος, Μυρτώ Γιαννακούρη, Ναταλία Ζήκου, Σπυριδούλα Καλαβρυτινού, Κωνσταντίνα Κάλτσιου, Σταύρος Καστρινάκης, Γρηγορία Οικονομάκη, Σήλια Παληοθόδωρου, Έφη Πρέκα, Ραφαήλ Σιδηρόπουλος, Σύλβια Τριβυζά, Κατερίνα Φαχούρι, Δέσποινα Χαλκορόκα.

Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος

Στην παράσταση ακούγονται επίσης παραλλαγμένες φράσεις από έργα των Σαίξπηρ, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σιμόν ντε Μπωβουάρ, Δήμητρας Κατιώνη


Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018: Το πρόγραμμα