Η απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 σε καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνική προσαρμογή του Μελαχρινού Βελέντζα, συνεχίζει το ταξίδι του με μία μεγάλη περιοδεία γιορτάζοντας 6 χρόνια ταξιδιών!

Το Lemon είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή, η οποία έχει αποσπάσει το χειροκρότημα θεατών και κριτικών, με απανωτά sold out σε όλη την Ελλάδα, περισσότερες από 150 παραστάσεις και πάνω από 16.700 θεατές!

Μία διαρκής έρευνα πάνω σε διαφορετικούς τρόπους θέασης και αφήγησης, μία πρόταση πολιτιστικής αποκέντρωσης. Από το χωριό των 25 κατοίκων, σε ένα καράβι εν πλω, σε σκηνές, σε ένα κτήμα λεμονιών, σε απομακρυσμένους τόπους, το Lemon ταξιδεύει και χαρτογραφεί θεατρικά κάθε γωνιά της Ελλάδας σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και όπου υπάρχει ανάγκη.

Γιατί θέατρο υπάρχει όπου υπάρχουν θεατές!

Ενέργεια που κατακλύζει τη σκηνή, συγκινεί και συναρπάζει σε 70 καταιγιστικά λεπτά μιας βαθιά ανθρώπινης ιστορίας με φόντο τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

«Εσύ φοβάσαι να κατέβεις από το πλοίο που γεννήθηκες;»

Υπόθεση του έργου “Lemon”

Το έργο εξελίσσεται στις αρχές 20ου αιώνα πάνω στο ατμόπλοιο Βιρτζίνιαν, το οποίο πραγματοποιεί το υπερατλαντικό ταξίδι από την Ευρώπη στην Αμερική. Ένα νεογέννητο μωρό εγκαταλείπεται από τους μετανάστες γονείς του μέσα σε μια κούτα από λεμόνια πάνω στο πιάνο με την ουρά, στην αίθουσα χορού της πρώτης θέσης. Ο ναύτης που το βρίσκει του δίνει το δικό του όνομα: Ντάννυ Μπούντμαν και μαζί το παρατσούκλι Τι Ντι Λέμον (από την κούτα των λεμονιών) προσθέτοντας και το 1900 (από τη χρονιά που τον βρήκε).

Ο Ντάννυ πεθαίνει και ο 1900 μένει ορφανός για δεύτερη φορά. Πάνω στο πλοίο, ο ενήλικας πια ήρωας της ιστορίας μας γίνεται ο σπουδαιότερος πιανίστας του Ωκεανού. Ενώ η φήμη του απλώνεται στη στεριά, εκείνος δεν κατεβαίνει ποτέ από το καράβι όπου γεννήθηκε. Γνωρίζει πάνω στο πλοίο τον έναν και μοναδικό του φίλο, τον τρομπετίστα Τιμ Τούνυ.

Ο τελευταίος τον παροτρύνει διαρκώς να κατέβει στη στεριά, προκειμένου να εξαργυρώσει το ταλέντο του και να ζήσει μία “κανονική” ζωή. Τα χρόνια περνούν και ο Τιμ Τούνυ έχει κατέβει στη στεριά όταν κάποια στιγμή μαθαίνει πως το Βιρτζίνιαν -σαπιοκάραβο πια μετά τον πόλεμο- είναι έτοιμο προς ανατίναξη. Ο τρομπετίστας ανεβαίνει ξανά στο Βιρτζίνιαν και βρίσκει τον 1900 πάνω στο δυναμίτη. Λίγο πριν την έκρηξη, οι δύο φίλοι μας αφηγούνται τη ζωή τους πάνω στο πλοίο. Και κυρίως τη ζωή του σπουδαιότερου πιανίστα του Ωκεανού που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στη στεριά.

Συντελεστές

 • Ιδέα – Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Σκηνική Προσαρμογή: Μελαχρινός Βελέντζας
 • Συγγραφέας: Alessandro Baricco
 • Mετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου
 • Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Γεωργία Τσαγκαράκη
 • Σκηνογραφία: Νατάσα Τσιντικίδη
 • Κατασκευή πιάνο: Θωμάς Μαριάς
 • Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου
 • Ήχος – Φώτα: Λευτέρης Δούρος
 • Χορηγίες: Κατερίνα Ποδηματά
 • Φωτογραφία – Κινηματογράφηση περιοδείας: Γιώργος Παπασπύρου
 • Παίζουν: Μελαχρινός Βελέντζας (1900), Γιώργος Δρίβας (Τιμ Τούνυ)
 • Παραγωγή: MV Productions

Διάρκεια: 70 λεπτά

Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους