Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και ένας εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης «Μπιλ και Λου» που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μπογδάνου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

***

Μια παραμελημένη 8χρονη από την Αυστραλία κι ένας ενήλικας με Άσπεργκερ από την Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 70, μέσα από αναπάντεχες συγκυρίες κατορθώνουν να χτίσουν μια φιλία μέσα από γράμματα γεμάτα σοκολάτες, ξεκαρδιστικές απορίες, επινοημένες συνταγές, στρουμφάκια και χειροποίητα πον-πον! Όταν πρότεινα στον Δημήτρη να κάνουμε ένα παραμύθι για ενήλικες δεν περίμενα μια ιστορία που διαχειρίζεται με τόσο χιούμορ κάποια από τα πιο σοβαρά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η μοναξιά, το μπούλινγκ, ο εθισμός, η αποδοχή και ο θάνατος είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται το παραμύθι μας, Μπιλ και Λου, βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία.

Όσον αφορά τον δικό μου ρόλο σε αυτή την παράσταση, έχω τη μεγάλη χαρά και απόλαυση να υποδύομαι 22 διαφορετικούς χαρακτήρες στις ζωές των δύο πρωταγωνιστών, αλλάζοντας εμφάνιση, φωνή και σώμα μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Από την εκκεντρική και άκρως αλκοολική φιγούρα της μητέρας της Λου, Τζόαν Τζάκι Γουότερλου μέχρι τον σκουπιδιάρη της γειτονιάς μαζί με γείτονες, γιατρούς, παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών, αστυνόμους και δικαστές. Τολμώ να πω ότι 9 χρόνια αργότερα από την πρώτη φορά που ανεβάσαμε αυτή την παράσταση, κάθε φορά ανυπομονώ, διασκεδάζω και την απολαμβάνω όλο και περισσότερο. Το γέλιο του κοινού μας δίνει δύναμη κάθε Δευτέρα και Τρίτη, σε καιρούς που το χιούμορ μοιάζει πιο αναγκαίο από ποτέ. Η ομάδα του Μπιλ και της Λου είναι μια από τις αγαπημένες συνεργασίες που έχω κάνει στο θέατρο και η χαρά μας που θα ξαναζωντανεύαμε όλοι μαζί αυτή την ιστορία στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ήταν απερίγραπτη.

Μπιλ & Λου | Photo Credit: Πάτροκλος Σκαφίδας

Θα ήθελα να αφιερώσω μερικές σκέψεις στα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα του Μπιλ και της Λου και να αναφέρω τα αγαπημένα μου σημεία σε σχέση με την παράσταση. Ο Στέλιος Ιακωβίδης με την ξεκαρδιστική απάθεια και το αυτονόητο που ζει μέσα στον χαρακτήρα του Μπιλ, είναι ίσως από τους λίγους ηθοποιούς που καταφέρνουν να φέρουν κάτι τόσο ανθρώπινο σε έναν χαρακτήρα σχεδόν βγαλμένο από καρτούν! Είναι πραγματικά απολαυστικό να παρακολουθείς την Λυδία Τζανουδάκη, Λου, να μετατρέπεται από ένα οκτάχρονο κορίτσι σε μία ενήλικη γυναίκα με την φωνή και το σώμα της να αλλάζουν σχεδόν μαγικά κατά τη διάρκεια της παράστασης. Τώρα ό,τι και να πω για τον σκηνοθέτη μας, Δημήτρη Αγιοπετρίτη Μπογδάνο, το μυαλό και τον mastermind πίσω από το κείμενο και την ιδέα της παράστασης, θα είναι λίγο. Ακόμα θυμάμαι τις πρώτες πρόβες μας που μας έφερνε τα μικρά ποιηματάκια που στολίζουν συγκεκριμένες στιγμές στην ιστορία και πώς κρατούσαμε την κοιλιά μας για την ευφυΐα και την φαντασία του. Όταν κατορθώνεις να χτίσεις φιλίες μέσα από συνεργασίες, ξέρεις ότι κάτι μαγικά αναπάντεχο έχει συμβεί και η δύναμη που σου δίνουν αλλά και δίνεις είναι το μεγαλύτερο δώρο.

Κάτι που μου έκανε εντύπωση είναι όταν συχνά μιλάω για αυτή τη παράσταση σε φίλους και γνωστούς οι οποίοι δεν γνωρίζουν την ιστορία και συχνά με ρωτάνε αν πρόκειται να συμβεί κάτι «σκοτεινό» ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές. Σοκαρισμένος από την σκέψη και την ερώτηση, τους απαντώ ότι πρόκειται για μία παράσταση που στάζει αθωότητα, χιούμορ και χαρά, ανεξάρτητα ή μάλλον μέσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο πρωταγωνιστές στις ζωές τους. Πιστεύω ότι η εποχή μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ παραστάσεις και ιστορίες με θετικά πρότυπα και τέχνη η οποία κοιτάζει προς το φως. Επομένως, αν θέλετε να αναπολήσετε τις δικές σας τρανταχτές φιλίες αλλά και τις εύλογες παιδικές σας απορίες και αν θέλετε να περάσετε ένα Δευτερότριτο με γέλιο και γλύκα, αυτή η παράσταση είναι ό,τι ακριβώς ψάχνετε! Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ένα ίσως μικρό σοκολατάκι γιατί η όρεξη για γλυκό μετά από αυτήν την ιστορία για μένα τουλάχιστον είναι δεδομένη!

Διαβάστε επίσης:

Μπιλ & Λου, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου στο θέατρο του Νέου Κόσμου