Οι Singularity Project ανεβαίνουν στη σκηνή του Gazarte για μία ξεχωριστή τζαζ συναυλία, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014. Ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος, υπεύθυνος για τις πρωτότυπες συνθέσεις που πλαισιώνουν τους αυτοσχεδιασμούς του γκρουπ και ένα από τα δυνατά ονόματα της νέας ελληνικής τζαζ σκηνής, απάντησε στις ερωτήσεις μας για τους Singularity Project αλλά και το ήδη γνωστό Vagelis Stefanopoulos Trio, το επερχόμενο live και το αναμενόμενο cd! Καλή «Προακρόαση» λοιπόν…!

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Singularity Project! Πώς προέκυψε το σχήμα; Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα της βραδιάς της 16ης Φεβρουαρίου!

Βαγγέλης Στεφανόπουλος: Το project προέκυψε από την καθαρή αγάπη για την μουσική και την αμοιβαία εκτίμηση που έχουμε ο ένας για τον άλλο. Ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερες βλέψεις οι οποίες όμως στην συνέχεια εμποτίστηκαν στο μυαλό μου όταν συνειδητοποίησα πόσο καλό είναι το αποτέλεσμα που βγαίνει από αυτή την σύμπραξη αλλά και πόσο ευχάριστη η διαδικασία.  

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει μερικές παλιότερες συνθέσεις μου από το “Sailing on a marsipus” με αρκετά παραλλαγμένες ενορχηστρώσεις αλλά και καινούργιες συνθέσεις γραμμένες ειδικά για αυτό το σχήμα.

Cul.N.: Ήδη το Vagelis Stefanopoulos Trio έχει παρουσιάσει πολύ όμορφες συναυλιακές τζαζ βραδιές! Το Singularity Project  προέκυψε από μία ανάγκη μουσικής διεύρυνσης;

Β.Σ.: Στο “Sailing on a marsipus” του τρίο μπορεί κάποιος να ακούσει επιρροές από την Αφρικάνικη και την Αφροκουβανέζικη παράδοση. Ο Deji και ο Yoel που πρεσβεύουν αυτά τα ιδιώματα ολοκληρώνουν αυτήν την πλευρά με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, συν αυτών των δυο, έχοντάς έναν σολίστα όπως τον David Lynch στην ομάδα ταυτίζει τον ρόλο μου περισσότερο με αυτόν του συνθέτη παρά του σολίστα. Αυτό το γεγονός μου επιτρέπει να βλέπω την μουσική από άλλη σκοπιά και είναι κάτι που απολαμβάνω αρκετά. Επίσης το να έχεις στην παλέτα σου τα χρώματα και τις ικανότητες αυτών των μουσικών το θεωρώ προνόμιο και για αυτό και έχω δουλέψει όσο μπορούσα για να προσφέρω στην ομάδα τις καλύτερες μου συνθέσεις.

Cul.N.: Οι μουσικές του σχήματος (Singularity Project) είναι διαφορετικές και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος ειδών. Θα θέλατε να μας συστήσετε τον ήχο του σχήματος;

Β.Σ.: Ο ήχος του σχήματος είναι εκ της φύσεως των οργάνων που το απαρτίζουν πιο ισχυρός από του τρίο. Τα μέλη του Singularity Project προέρχονται από διάφορες γωνιές του πλανήτη (Κούβα, Νιγηρία, Ελλάδα, ΗΠΑ) και αυτό σε συνδυασμό με το ειδικό βάρος του καθενός από τους μουσικούς είναι ένα στοιχείο που κάνει το γκρουπ αυθεντικό και ιδιαίτερο. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα σε κάποιον να περιμένει να ακούσει ένα αρκετά δυναμικό και ποικίλο σύνολο από συνθέσεις, αυτοσχεδιασμούς χωρίς εγωπάθεια και διάθεση εντυπωσιασμού και ενορχηστρώσεις που καθηλώνουν είτε χαϊδεύοντας ή σοκάροντας τον ακροατή.

Cul.N.: Αναμένεται το νέο σας άλμπουμ; Πότε να το περιμένουμε και πώς θα το χαρακτηρίζατε;

Β.Σ.: Το Singlarity είναι σχεδιασμένο για αυτούς που τους αρέσει να αφοσιώνονται στην εμπειρία της μουσικής ακρόασης. Είναι από τα άλμπουμ που απολαμβάνει κανείς μόνος του γιατί η μαγεία κρύβεται στις λεπτομέρειες αλλά και στην διαδοχή των ιδεών που σχετίζονται μεταξύ τους σαν ένα κινηματογραφικό σενάριο. Η ημερομηνία κυκλοφορίας είναι ακόμα υπό συζήτηση με το πιο πιθανό σενάριο να οριστεί για το τέλος της χρονιάς.

   

Cul.N.: Μετά το Gazarte θα ακολουθήσουν και άλλες εμφανίσεις παρουσίασης του cd;

Β.Σ.: Το Gazarte είναι για μένα ο ιδανικός χώρος για να παρουσιάσω την μουσική που αγαπώ, όπως της αξίζει και είναι σίγουρα η καλύτερη αφετηρία για ένα τέτοιο project. Οι προσπάθειες μας αυτή τη στιγμή στρέφονται προς το εξωτερικό παρόλα αυτά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες εμφανίσεις σε μερικούς από τους υπέροχους ανοιχτούς χώρους που διαθέτει η χώρα μας σε αφθονία.

Οι Singularity Project ανεβαίνουν στη σκηνή του Gazarte για μία ξεχωριστή τζαζ συναυλία, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ