Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το “Εργαστήρι Μαιρηβή” οργανώνει για τους μήνες Φεβρουάριο & Μάρτιο του 2015 παραστάσεις θεάτρου κούκλας, από Έλληνες κουκλοπαίκτες και για ενήλικο κοινό!

Το πρόγραμμα των παραστάσεων για το τριήμερο 13, 14 & 15 Φεβρουαρίου 2015:

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, 9μ.μ.

 

Λίλλιαν Χαριτάκη Ασίμου  – “Η κατσαρίδα”

Παράσταση θεάτρου κούκλας για ενήλικες

Όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις το φόβο, δημιουργώντας νέους φόβους, εγκαθιδρύεις το ανίατο, το παράταιρο, το ξένο, και ακατανόητο.

Η παράσταση αυτή, δεν είναι προϊόν παράνοιας, το περιβάλλον και οι στιγμές που αποτελέσαν το υλικό  της όμως, είναι.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και είτε μας βολεύει είτε όχι, διαρκώς δημιουργούμε κοινωνικά λάθη και μετά τα απομονώνουμε για να συνεχίσουμε τον ύπνο μας.

Η κατσαρίδα είναι ο φόβος, εμφανίζετε για να διαπραγματευτεί την επιβίωση της.

Αυτή . Η Κατσαρίδα. Εγώ δηλαδή.

Διάρκεια: 25 λεπτά

Σκηνοθεσία – επιμέλεια: Στάθης Μαρκόπουλος

Κατασκευές – Κείμενο – Παρουσίαση: Λίλλιαν Χαριτάκη Ασίμου

Φωτογραφία: Ευάγγελος Καρασούλης

Μουσική: Tsjaikovski

Αφροδίτη Γεωργίου  – “Ανάσα”

Παράσταση θεάτρου κούκλας για ενήλικες

Στην επαφή, τη σύλληψη και τη γέννα, στο πριν το τώρα και το μετά, ανάσα, απόφαση, ζωή, ανάσα…

Η τεχνική της παράστασης είναι Θέατρο σκιών σε συνδυασμό με κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος και είναι χωρίς λόγια.

Διάρκεια: 25 λεπτά

Μεταξύ των δύο παραστάσεων θα γίνει ολιγόλεπτο διάλλειμα

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015, 9μ.μ.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015, 9μ.μ.

Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια – “ Ο Φασουλής”

Καρναβαλική ιστορία έρωτος και θανάτου

Παράσταση κωμικού λαϊκου κουκλοθεάτρου για ενήλικες και παιδιά άνω των 7 ετών

Ο θεός έχει προαιώνια έχθρα με τους κουκλοπαίκτες. Του είναι αδύνατο να ανεχτεί ότι κάποιος εκτός αυτού δίνει ζωή στην άψυχη ύλη. Τον εξοργίζει δε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι οι άνθρωποι βρήκαν τρόπους να υποφέρουν τον θάνατο –ή τη γεμάτη θάνατο ζωή τους- με χάρη. Το γέλιο αμφισβητεί ευθέως και παντοιοτρόπως τη σοβαρότητα τηςκατάστασης. Φοβάμαι λιγότερο ότι έχω περιγελάσει.Ιστορία έρωτα και θανάτου: Το κουκλοθέατρο ως  απόλυτη παρωδία της γέννησης του είδους μας και της ύπαρξής του στον κόσμο τούτο.Ο Φασουλής δεν είναι επαναστάτης, απλώς δεν έχει καμία ηθική αναστολή, καθώς υλοποιεί ταυτόχρονα το πολύ καλό και το πολύ κακό σε μια αρμονική συνύπαρξη. Εραστής και φονιάς, έρχεται αντιμέτωπος με όλα σε μια σχέση παιδιού με το παιχνίδι του: η ζωτική σοβαρότητα στην  εξερεύνηση του κόσμου, ταυτόχρονα με την ελαφρότητα της άγνοιας και της μη φορτισμένης συνείδησης και μνήμης.

Αναλαμπές που φωτίζουν την έμφυτη τάση ελευθεριότητας του Φασουλή, τον οδηγούν στις πράξεις του. Ξέρει άραγε τι κάνει; Η παραδοσιακή τεχνική του παλιού κωμικού: ο φόνος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να περάσεις στην επόμενη σκηνή του έργου.Η τελική αναμέτρηση, με τον ίδιο τον Χάρο, φανερώνει τελικά τη μόνη συνειδητή ιδιότητα του Φασουλή: χτυπώντας το καμπανάκι λήξης της παράστασης αναγνωρίζει την φύση του –καθώς και του Χάρου- ως κούκλα και αυτο-ακυρώνεται προκειμένου να ακυρώσει και τον αντίπαλό του. Μετά την παράσταση, οι κούκλες πεθαίνουν. Οι άνθρωποι συνεχίζουν.

Στον δικό μας Φασουλή, το κείμενο έχει αφαιρεθεί, οι φωνές έχουν πλήρως παραμορφωθεί, οι μορφές έχουν αλλάξει. Η παράσταση διατηρεί όλα τα καρναβαλικά χαρακτηριστικά και σημάδια της και επικεντρώνεται σε αυτά σαν ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό του λαϊκού κουκλοθεάτρου, με στόχο την παραγωγή ενός συμπαγούς κωμικού αποτελέσματος, πάντα οικείου και πάντα σύγχρονου.

Σκηνοθεσία, κατασκευές και ερμηνεία: Στάθης Μαρκόπουλος

Διάρκεια: 50 λεπτά

Το πρόγραμμα των παραστάσεων των  Ελλήνων Κουκλοπαικτών συνεχίζεται με παραστάσεις θεάτρου κούκλας και το μήνα Μάρτιο του 2015!!!

Κυριακή15 Φεβρουαρίου 2015 στις 12 το μεσημέρι

«τα μαγικά σεντούκια» λαϊκό παραμύθι

παράσταση θεάτρου κούκλας – για όλες τις ηλικίες

Όμορφη, έξυπνη και προκομμένη η ηρωίδα της ιστορίας, θεριεύει την ζήλια της μητριάς και της ετεροθαλούς αδερφή της.

Αποτέλεσμα ο διωγμός της από το σπίτι. Μετά από μια σειρά δοκιμασιών έρχεται η ανταμοιβή.

Το μήνυμα του παραμυθιού;

Ο αγώνας εναντίον σοβαρών δυσκολιών στη ζωή είναι αναπόφευκτος. Όμως αν κανείς δεν λιγοψυχήσει και αντιμετωπίσει απτόητος απρόσμενες και συχνά άδικες δοκιμασίες, τότε κυριαρχεί σε όλα τα εμπόδια και στο τέλος αναδεικνύεται νικητής.

Η ιστορία συγκαταλέγεται στον μεγάλο κύκλο των παραμυθιών που έχουν θέμα την αδελφική ή γυναικεία αντιζηλία, σε συνδυασμό με το μοτίβο της καταδιωγμένης κόρης.

Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα παραμύθια της προφορικής παράδοσης και συναντάται σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 206 παραλλαγές.

Διάρκεια παράστασης: 65’

Κουκλοθεατρική ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης

Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου

Κούκλες – Σκηνικά: Μαιρηβή Γεωργιάδου, Ρικάρντο Ντι Λάουρο

Μουσική: George Enescu

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Τεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Κέντρος

Φωτογραφία: Δημήτρης Λαζάρου

Παράλληλα, το Εργαστήρι Μαιρηβή είναι ανοιχτό καθημερινά και δίνει τη δυνατότητα στα σχολεία να το επισκεφτούν, να ξεναγηθούν στον ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό χώρο του, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά δρώμενα και να παρακολουθήσουν παράσταση.

Το “Εργαστήρι Μαιρηβή” αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κουκλοθεατρικής  τέχνης στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1999 με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση  αυτής της τέχνης. Διατηρεί τη μοναδική θεατρική σκηνή στην Αθήνα, αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στο κουκλοθέατρο. Δικές του παραγωγές, αλλά και κουκλοπαραστάσεις από όλον τον κόσμο, φιλοξενούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της θεατρικής σεζόν.