Το τελευταίο βιβλίο του J.G. Ballard, που έγραψε μερικούς μήνες πριν παθάνει, με τίτλο Τα θαύματα της ζωής, θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις ΟΞΥ, μέσα στον Σεπτέμβριο του 2009.

Πρόκειται για την εκπληκτική ζωή του συγγραφέα της Αυτοκρατορίας του Ήλιου: τα παιδικά χρόνια στη Σαγκάη, ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και ο εγκλεισμός στο στρατόπεδο Λονγκ Χουά –για το οποίο ο Μπάλαρντ λέει «ήταν μια φυλακή στην οποία βρήκα την ελευθερία»– η επιστροφή στην Αγγλία, ο πρόωρος θάνατος της γυναίκας του, η ανατροφή των τριών παιδιών του, εκπληκτικές εμπειρίες μιας ζωής που ο Μπάλαρντ περιγράφει με ηρεμία στο τελευταίο του βιβλίο.

Ο J.G. Ballard, ένας γίγαντας στην παγκόσμια συγγραφική σκηνή για περισσότερο από 50 χρόνια, απεβίωσε στις 19 Απριλίου 2009 σε ηλικία 78 ετών, μετά από μία μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο. Στη διάρκεια της ζωής του, έγραψε πολλά μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων τα: Άνθρωποι του Μιλένιουμ, Έκθεση ωμοτήτων, Εκτός ελέγχου, Η πλημμύρα, καθώς επίσης και πολλές συλλογές διηγημάτων.

Η επιρροή του, ωστόσο, είναι ουσιαστικά πολλαπλάσια του έργου του, καθώς εξαπλώθηκε όχι μόνο στον κόσμο της λογοτεχνίας, αλλά και σε αυτούς του κινηματογράφου, της μουσικής, της αρχιτεκτονικής, των εικαστικών τεχνών και της τηλεόρασης.