Ελεύθερα μεταφέροντας το μυθιστόρημα του Πιερ Λουίς Η Γυναίκα Και Το Νευρόσπαστο (1898), ο μεγάλος Ισπανός σουρεαλιστής, στα 77 του χρόνια, αποδεικνύει για πολλοστή και έσχατη φορά την τρομακτική του φρεσκάδα, την ακούραστη εικονοκλαστική του έκφραση και το μοναδικό του χιούμορ.

Το πανέμορφο απόσταγμα όλης της ζωής και της πορείας του, όπως πάντα χλευάζει τη Λογική, λατρεύει τα όνειρα και περιφρονεί αστικούς τρόπους και σύμβολα. Το “αντικείμενο του πόθου” διχάζεται, γίνεται Γαλλίδα και Ισπανίδα γυναίκα, σαν δηλαδή τις δυο πατρίδες του Μπουνιουέλ, αφήνοντας τον μεσήλικο ήρωα της Βιριδιάνας (1961) και της Τριστάνας (1970) μετέωρο με ένα ακόμα μυστήριο.

Ο σκηνοθέτης του Ανδαλουσιανού Σκύλου, μετά από πενήντα χρόνια κινηματογραφικής περιπλάνησης, μας αποχαιρετά με ένα ματωμένο νυχτικό και μια έκρηξη βόμβας τρομοκρατών.

Η ταινία προτάθηκε το 1978 για τα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης δημιουργίας και διασκευασμένου σεναρίου , ενώ το 1977 απέσπασε το βραβείο της Εθνικής Εταιρείας Κριτικών Κινηματογράφου των Η.Π.Α.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία Λουίς Μπουνιουέλ
Με τους: Φερνάντο Ρέι, Καρόλ Μπουκέ, Άντζελα Μολίνα, Λάντο Μπουζάνκα