«Το piano στα forte του» έχει την τιμή να παρουσιάσει τον διακεκριμένο Δημήτρη Τουφεξή σε ρεσιτάλ πιάνου στο Θέατρο Pierce του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015, στις 8:30μμ. Ο διάσημος πιανίστας έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις ΗΠΑ, σε πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, τόσο ως σολίστ όσο και ως μαέστρος. Κύριο μέρος του ρεπερτορίου του αποτελούν οι ρομαντικοί συνθέτες, ενώ ο ίδιος έχει προτίμηση σε ρώσους συνθέτες. 

Στις 17 Ιανουαρίου ο Τουφεξής θα παρουσιάσει τα ακόλουθα έργα: την σονάτα σε μι ύφεση μείζονα (Les Adieux) του Beethoven, την πρώτη μπαλλάντα και την τρίτη σονάτα του Chopin.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Σονάτα σε μι ύφεση μείζονα, αρ. 26, op. 81a (Les Adieux)

Frédéric Chopin (1810-1849): Μπαλλάντα σε σολ ελάσσονα, αρ. 1, op. 23

Σονάτα σε σι ελάσσονα, αρ. 3, op. 58

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Τουφεξής είναι ένας διεθνώς διακεκριμένος μουσικός με μεγάλη σταδιοδρομία και πολυσήμαντη παρουσία στο μουσικό χώρο. Ως σολίστ, έχει κερδίσει αναγνώριση από την παγκόσμια μουσική κοινότητα. Ως διευθυντής ορχήστρας έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές και σχόλια για το έργο του. Ως δάσκαλος, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μαθητές του, για την αμεσότητα με την οποία τους μεταδίδει τη δεξιοτεχνία και το πάθος του για τη μουσική. Έχει τιμηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση με το Μετάλλιο του Ζήνωνα για την προσφορά του στον Πολιτισμό.

Ο Δημήτρης Τουφεξής γεννήθηκε στην Αίγυπτο όπου από την ηλικία των 3 ετών μυήθηκε στον κόσμο της μουσικής από τον πατέρα του. Το ταλέντο του στο πιάνο φάνηκε νωρίς. Σε ηλικία μόλις 10 ετών απέσπασε διπλή υποτροφία από την περίφημη Julliard School of Music της Νέας Υόρκης, όπου πραγματοποίησε όλες τις μουσικές σπουδές του. Ενθουσίασε τους κριτικούς, από το ντεμπούτο του κιόλας στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και στο Kennedy Center της Ουάσινγκτον.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του κέρδισε πολλές διακρίσεις και βραβεία όπως το Katherine Tuck, το βραβείο των New York Times, το Α’ βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Three Rivers, που επιχορηγείται από την Κρατική Ραδιοφωνία και τη Συμφωνική του Πίτσμπουργκ καθώς και το βραβείο Wurlitzer και μάλιστα για 4 συνεχείς φορές. Διέγραψε μια θριαμβευτική πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στις μεγαλύτερες αίθουσες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τις πιο σημαντικές συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου: της Ν. Υόρκης, της Βοστόνης, του Πίτσμπουργκ, της Χονολουλού, του Σηάτλ, του Σαν Φρανσίσκο, της Φλόριντα, της Πενσυλβάνια, της Δρέσδης, του Λονδίνου, της Γιουγκοσλαβίας, της Βιέννης, του Βουκουρεστίου, της Ρωσίας, της Ταϊβάν, της Ταϊλάνδης, του Μεξικού, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Κύπρου, της Αυστραλίας, της Ελβετίας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κ.α. ‘Εχει εμφανιστεί σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί περιοδείες σε ετήσια βάση, ενώ έχει επίσης παίξει δέκα φορές στο Λευκό Οίκο παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, πάνω από 40 φορές στο Lincoln Center και αρκετές στον Ο.Η.Ε.

Το 2000 εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Wigmore Hall του Λονδίνου και αργότερα πραγματοποίησε περιοδεία στη Γερμανία με τη Φιλαρμονική της Ανατολικής Σαξωνίας. Έχει παίξει στα φεστιβάλ Caramoor (N. Υόρκη), Bar Harbor (Μέιν), Three Rivers (Πίτσμπουργκ) και Gina Bachauer (Χαλκιδική). Έχει επανειλημμένα εμφανιστεί ως σολίστ και με ορχήστρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση σε ένα ευρύτατο ρεπερτόριο, με έμφαση στα έργα των Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν, Ραχμάνινοφ, Ντεμπυσσύ και Γκέρσουιν. Ο ίδιος δεν κρύβει την μουσική προτίμησή του στους Ρώσους συνθέτες. Ο Δημήτρης Τουφεξής θυμάται πάντα τις συνεργασίες του με τους κορυφαίους μαέστρους Bernstein, Previn, Johannos, Maazel, Rudel, Katims, Fiddler, Schneider και Mehta, αλλά και με τους Sunshine, Spieth, Chung, Καρυτινό, Φιδετζή και Μιχαηλίδη. Ο ίδιος έχει διευθύνει με επιτυχία τη Φιλαρμονική του Βουκουρεστίου, το Brandenburg Ensemble, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Δωματίου του Λονδίνου, την Ορχήστρα Δωματίου L.V.C.O., την Ορχήστρα Δωματίου και τη Χορωδία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree, τις οποίες και ίδρυσε) και τη Feminarte. Δίδαξε για πολλά έτη στο Lehigh University και το Moravian University και για 2 έτη στη Julliard School of Music. Επίσης καλείται συχνά να διδάξει σε σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επανειλημμένα διατελέσει μέλος επιτροπών Διεθνών Διαγωνισμών Πιάνου. Είναι μόνιμος καλλιτέχνης-καθηγητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος τα τελευταία 25 έτη. Πολλοί μαθητές του έχουν διαπρέψει στο χώρο της μουσικής ως μαέστροι και πιανίστες. 

Πρόσφατα έκανε στο Λονδίνο μια σειρά ηχογραφήσεων για το ΒΒC και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 360 τηλεοπτικές εμφανίσεις. Έχει ηχογραφήσει πέντε δίσκους με τη Musical Heritage στις HΠΑ , τρεις με τη Philips και έναν με το Φίλιππο Νάκα στην Ελλάδα. Το CD του “Romantic Piano Masterpieces Vol. 1” με έργα Μέντελσον, Σοπέν και Λιστ ήρθε πρώτο σε πωλήσεις το 1992 και εξαντλήθηκε. Πέραν του ερμηνευτικού του έργου, συνθέτει από την ηλικία των 6 ετών.

Το piano στα forte του 2015

Ο κύκλος συναυλιών «Το piano στα forte του» συνεχίζεται για τρίτη χρονιά, πλέον στο Θέατρο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στην Αγία Παρασκευή. Μετά την επιτυχία των δύο πρώτων περιόδων, ο κύκλος παρουσιάζει τέσσερα ρεσιτάλ πιάνου κι ένα ρεσιτάλ πιανιστικού duo, από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2015. Επιπλέον, σε δύο ξεχωριστές συναυλίες θα παρουσιαστούν «Το piano στα forte του JUNIOR» καθώς και τρία κοντσέρτα για πιάνο του Mozart από εκλεκτούς σολίστες σε σύμπραξη με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ). Εννιά πιανίστες με διεθνή καριέρα θα ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους: έχοντας αξιοσέβαστες σπουδές στο παρελθόν, βραβευμένοι σε διεθνείς διαγωνισμούς, εμφανίζονται σε ονομαστές αίθουσες και φεστιβάλ της υφηλίου και ηχογραφούν για δισκογραφικές εταιρείες και ραδιοφωνικούς σταθμούς διαγράφοντας μια αξιοζήλευτη σταδιοδρομία.

Αναλυτικότερα, τον κύκλο των πέντε ρεσιτάλ θα ανοίξει ο διεθνούς φήμης σολίστ και καθηγητής του Κολλεγίου Δημήτρης Τουφεξής στις 17 Ιανουαρίου 2015 (Σάββατο). Δεύτερος σολίστ είναι ο χαρισματικός Χαράλαμπος Αγγελόπουλος στις 25 Φεβρουαρίου (Τετάρτη). Στις 21 Μαρτίου (Σάββατο) θα εμφανιστεί η νεαρή βιρτουόζος Αλεξία Μουζά. Το τέταρτο ρεσιτάλ θα δοθεί από τον διεθνή Νίκο Λαάρη στις 18 Απριλίου (Σάββατο). Ο κύκλος θα κλείσει στις 13 Μαΐου (Τετάρτη) με το πολυβραβευμένο πιανιστικό duo Pincetic-Σακελλαρίδη.

Οι δύο ιδιαίτερες συναυλίες θα γίνουν: στις 31 Ιανουαρίου (Σάββατο) «Το piano στα forte του JUNIOR» θα παρουσιάσει τρεις νέους πιανίστες 12-14 ετών: Κατερίνα Καταμάτζε, Στάθης Παπαδιαμαντόπουλος, Χαρά Τσιπιζίδου. Την 1η Απριλίου (Τετάρτη) θα συμπράξει η ΑΣΟΝ με τους Δημήτρη Βασιλάκη, Γιώργο Κωνσταντίνου και Αγάθη Λεϊμονή, υπό την διεύθυνση του Παντελή Κογιάμη.